Vuit ciutats de l’Estat aproven el manifest “Pel Dret a la Mobilitat”

Ajuntament de Barcelona. Nota de premsa

Barcelona, la Corunya, Badalona, Madrid, Pamplona, Santiago de Compostela, València i Saragossa signen un manifest conjunt per fomentar la mobilitat sostenible i inclusiva

En aquest document els representants municipals es comprometen a treballar per reduir l’ús del vehicle privat i reclamen al Govern Central i a la resta d’administracions que se sumin a aquesta aposta

L’Ajuntament de Barcelona ha reunit avui als regidors i representants de mobilitat de vuit ciutats espanyoles amb l’objectiu de treballar per fomentar la mobilitat sostenible i inclusiva. En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, els representants municipals de la Corunya, Badalona, Barcelona, Madrid, Pamplona, Santiago de Compostela, València i Saragossa han signat un manifest conjunt titulat “Pel Dret a la Mobilitat” en el qual es comprometen a treballar de manera decidida per la reducció de l’ús del vehicle privat i a promocionar el transport públic, la bicicleta i els desplaçaments a peu.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha donat la benvinguda als regidors i ha destacat l’aposta per la mobilitat sostenible, “una aposta que s’ha plasmat amb la voluntat del Govern Municipal de treballar els temes d’ecologia i urbanisme i els de mobilitat sota el paraigua d’una mateixa àrea”. Sanz ha ressaltat la necessitat de compartir experiències i de presentar alternatives perquè “surti més a compte moure’s a peu, en bici o en transport públic que amb vehicle privat”. “En els últims anys hem vist pujades del preu del transport públic o projectes urbanístics que no han fomentat la mobilitat sostenible. Nosaltres amb iniciatives com la unió dels dos tramvies hem començat a treballar per revertir aquesta situació”, ha reblat.

Per la seva banda, la regidora de mobilitat, Mercedes Vidal, ha destacat que les ciutats que avui signen el manifest estan situant al centre del debat la mobilitat sostenible i ha assegurat que “volem que això no sigui només un gest”. La regidora ha subratllat la necessitat de treballar en aquesta línia i fer-ho en comú “amb les ciutats que tenen les mateixes ganes de situar el dret a la mobilitat en el mateix primer pla que nosaltres”.

Amb el manifest, les ciutats han posat sobre la taula la importància de comptar amb un model de mobilitat que sigui eficaç, barat, socialment inclusiu i que respecti la salut i l’habitabilitat dels barris i han fet palès que el model actual no proporciona una resposta adequada als ciutadans i no garanteix ni la igualtat d’oportunitats ni el mateix accés a un espai públic de qualitat.

Per aquest motiu els representants municipals s’han compromès a impulsar un nou model de mobilitat que:

– No fomenti la desproporció entre l’espai destinat al cotxe i el destinat a les persones. Actualment la majoria de desplaçaments es realitzen a peu i en transport públic, però el vehicle privat ocupa la majoria de l’espai de la ciutat.
– Permeti moure’s lliurament per les ciutats, independentment del nivell de renda, promocionant l’elecció dels mitjans de transport no motoritzats, els més barats i que impulsi una tarificació social del transport públic, afrontant així les desigualtats i disminuint la bretxa social.
– Redueixi les emissions contaminants i el soroll.
– Potenciï els desplaçaments no motoritzats per disminuir la dependència energètica de combustibles com el petroli.
– Millori les condicions de seguretat, generant més espais perquè els nens, les persones grans i les persones amb mobilitat reduïda puguin fer ús de l’espai públic i desplaçar-se de manera autònoma i en condicions de seguretat.
– Aposti per la ciutat compacta i l’urbanisme de proximitat acompanyat de millors infraestructures de transport públic.

En aquest sentit, les ciutats signants han subratllat la necessitat de posar recursos econòmics i humans per assolir aquest canvi de model, creant i consolidant departaments específics; i han reclamat al Govern Central i a la resta d’administracions que se sumin a aquesta aposta i realitzin els esforços legislatius, polítics i pressupostaris per fer-la realitat.

Posteriorment a la signatura del manifest, els representants municipals s’han reunit per dur a terme una Jornada de Treball sobre els reptes entorn de la mobilitat sostenible.