Es posa en marxa el projecte IMPROVE LIFE d’avaluació i millora de la qualitat de l’aire al metro de Barcelona
El CSIC i TMB, amb el suport de la UE, han començat la presa de mostres a la xarxa suburbana de Barcelona
El projecte IMPROVE LIFE (http://improve-life.eu/es/), per a la millora de la qualitat de l’aire a la xarxa de metro, ha fet aquest mes de gener les primeres passes a Barcelona amb la instal·lació d’equips de mesura en una estació de la línia 5.
L’objectiu del projecte, promogut i gestionat pel CSIC i per TMB, és avaluar la qualitat de l’aire de les instal·lacions del metro i proposar mesures per assolir un transport públic més net en benefici tant dels usuaris com dels treballadors. El projecte està co-finançat pel programa LIFE+ Environment, Policy and Governance de la Comissió Europea.
Des d’ara i fins al setembre del 2016, es duran a terme una dotzena de campanyes de recollida de mostres en diversos punts de la xarxa de metro de Barcelona. Es mesurarà el nivell de concentració de micropartícules en suspensió (PM), així com la seva composició química, tant a les estacions com a l’interior dels trens. Es mesurarà tant en moments de circulació normal com quan es realitzen activitats generadores de pols, com per exemple els treballs de renovació de la via, que tenen lloc regularment.
En el laboratori s’analitzaran alguns dels components ferroviaris susceptibles d’incidir en l’ambient, com les escombretes dels motors elèctrics, els carrils, les pastilles de fre, la pedra del balast, o els fils i les bandes de contacte de la catenària.
En un estudi anterior, també realitzat per investigadors del CSIC amb la col·laboració de TMB (entre el 2011 i el 2012), es va constatar que l’aire de la xarxa de metro conté elements contaminants procedents de l’ambient exterior a més d’altres resultants de l’abrasió de les rodes dels trens en contacte amb els rails, les tasques de neteja o els treballs de manteniment, entre d’altres. Les dades obtingudes van evidenciar que els nivells de partícules estan per sota de la mitjana de les xarxes de metro de les quals existeixen dades i varien en funció de les característiques de cada estació. Així doncs, la qualitat de l’aire és millor a les línies automàtiques, amb separació física entre tren i andana, o a l’interior dels trens com a resultat del permanent filtratge de l’aire a través del sistema de climatització.
Dins del projecte IMPROVE LIFE, es durà a terme una exploració més a fons de l’ambient que es respira a les estacions subterrànies, amb l’objectiu de proposar mesures per a reduir la presència de partícules nocives per a la salut. Així, per exemple: s’estudiarà si l’aplicació al balast d’un bany amb un polímer sec evita que es desprengui pols durant les feines de renovació de la via; si es poden escollir materials diferents per a frens, rodes i catenària que siguin més nets i igual d’eficaços; o si es pot perfeccionar el procés de renovació de l’aire dels túnels a través dels pous de ventilació situats al llarg de la xarxa.
La primera campanya de recollida de mostres s’està desenvolupant a l’estació de La Sagrera de la línia 5. L’objectiu és analitzar l’aire abans, durant i després d’uns treballs de renovació de la via, que es duen a terme a prop de l’estació.
Els resultats de l’estudi seran publicats i posats a disposició dels operadors de transport públic ferroviari arreu del món, ja que les recomanacions que se’n desprenguin poden ser aplicades en altres xarxes de viatgers més enllà de la xarxa de metro de Barcelona.
El projecte IMPROVE (acrònim de la denominació anglesa Implementing Methodologies and Practices to Reduce air pollution Of the subway enVironmEnt) rep el suport del programa LIFE de la Unió Europea, dedicat a la promoció d’accions de protecció del medi ambient i de conservació de la natura i del clima, que aporta el 50% del pressupost total de 813.727€.
Amb el projecte IMPROVE LIFE es referma la col·laboració entre l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), principal operador de transport de viatgers de Catalunya, empresa que es distingeix pel compromís amb l’eficiència energètica, la reducció de l’impacte ambiental, la millora de la qualitat de l’aire i la promoció de la cultura de la sostenibilitat.