Metro de Barcelona contracta el subministrament d’electricitat per al 2015 amb una rebaixa del 7% en el preu

TMB01· La licitació, conjunta amb els metros de Bilbao i Màlaga, ETS i Tranvía de Murcia, s’ha resolt a favor d’Endesa Energia per 23,9 milions d’euros

La xarxa de metro de Barcelona rebrà el 2015 el subministrament d’energia elèctrica d’alta tensió proporcionat per Endesa, que ha resultat guanyadora de la licitació convocada conjuntament per les empreses ferroviàries Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Metro Bilbao, SA, Euskal Trenbide Sarea / Xarxa Ferroviària Basca (ETS), Metro Málaga, SA, i Tranvía de Murcia, SA. Entre les cinc xarxes consumiran uns 371 gigawatts hora (GWh) en dotze mesos, per un import estimat de 23,9 milions d’euros més la tarifa regulada que cada empresa liquida al seu distribuïdor.

Un total de nou empreses comercialitzadores del sector elèctric van ser convidades a participar en la licitació, cinc de les quals van presentar oferta. La d’Endesa Energía ha estat l’escollida, per l’esforç realitzat en l’ajust del preu unitari, que suposa una rebaixa del 7,2% respecte de l’any anterior.

Licitació conjunta, per quart any
Per quart any consecutiu, diverses empreses de transport públic ferroviari s’han associat per licitar conjuntament el subministrament de l’energia elèctrica —la principal despesa en consum en aquestes xarxes—, com una fórmula per aconseguir millors condicions de contractació, en el marc dels esforços de les empreses públiques i concessionàries per minorar costos i optimitzar recursos. No obstant això, cada empresa ha de gestionar de manera independent el seu contracte.

El consum elèctric de la xarxa de metro de TMB a Barcelona ascendeix a uns 258 gigawatts hora anuals. Aquesta és l’energia necessària per moure els trens (en circulen 134 simultàniament a l’hora punta del matí), il·luminar les 141 estacions i fer funcionar els 380 ascensors, les 600 escales mecàniques i passadissos mòbils, així com les 570 màquines de venda de bitllets, entre d’altres instal·lacions.

La xarxa de metro de TMB consta de vuit línies que sumen 102,6 quilòmetres de longitud, i el 2013 va registrar 370 milions de validacions.