L’Observatori de Civisme en el Transport Ferroviari reelegeix Enric Ticó com a president

fgclogoL’Observatori ha arribat al consens sobre la guia d’avaluació que ha d’ajudar a valorar econòmicament l’impacte dels grafits per al millor rescabalament a la comunitat.
Els operadors han acordat aprofundir en els paràmetres de definició de les operatives concretes de control de frau per tal de guanyar eficiència i ajudar a impulsar una modificació en el procediment sancionador per a fer-lo més efectiu.

Aquest matí ha tingut lloc a la seu corporativa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Barcelona la setena sessió de l’Observatori del Civisme en el Transport Ferroviari, una cita que reuneix els principals operadors del transport ferroviari de l’Estat per posar en comú les diferents iniciatives i projectes que han endegat en matèria de foment del civisme.

En la reunió d’avui s’ha arribat al consens sobre la guia d’avaluació que ha d’ajudar a definir la metodologia per a calcular les despeses que comporta reparar els danys, tant materials com d’afectació a la mobilitat de les persones, produïts per els grafits. L’Observatori seguirà treballant en els paràmetres homogenis entre les empreses operadores que permetin avaluar els costos que tenen per a la comunitat els grafits, amb l’objectiu d’obtenir sentències més homogènies i més favorables en tot el territori estatal que serveixen d’efecte dissuasiu, per a dissuadir i per a rescabalar.

Un altre tema que s’ha treballat a fons ha estat el de la lluita contra el frau. Els operadors han coincidit en el component d’incivisme d’aquesta problemàtica, ja que hi ha mecanismes que permeten viatjar amb bitllets o targetes amb tarifes amb descomptes i fins i tot de manera gratuïta. S’acorda aprofundir en els paràmetres de definició de les operatives concretes de control de frau de cada operador que permetin veure les millors pràctiques i seguir treballant perquè el control de frau no es vegi només com un tema operatiu sinó que impulsi una modificació en el procediment sancionador, que sigui més efectiu.

En el decurs de la sessió, els representants de les empreses membres de l’Observatori han reelegit el president d’FGC, Enric Ticó, com a president per dos anys més. Enric Ticó ocupa aquest càrrec des de la constitució del grup de treball l’any 2012.
Observatori de Civisme en el Transport Ferroviari

L’Observatori, constituït el 27 de setembre de 2012, va néixer fruit de la Jornada sobre Conductes Incíviques al Transport Ferroviari que va organitzar FGC al 2011. L’Observatori agrupa els principals operadors del transport ferroviari de l’Estat: FGC, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), RENFE Operadora, Tramvia Metropolità, Metro de Bilbao, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Metro de Madrid, Metro de Sevilla, Metro Málaga, Serveis Ferroviaris de Mallorca i Euskotren.

Aquests operadors s’agrupen per actuar davant les actituds antisocials, objectivar el problema, centralitzar dades, compartir experiències i, en resum, convertir-se en un laboratori que ajudi a trobar solucions el més eficients i homogènies possibles a la problemàtica de l’incivisme en el servei públic del transport ferroviari.