L’Ajuntament de Barcelona rehabilita i amplia el casal de barri de Can Portabella, al districte de Sant Andreu

AJUNTAMENT DE BARCELONA INFORMA.- NOTA DE PREMSA

L’Ajuntament de Barcelona rehabilita i amplia el casal de barri de Can Portabella, al districte de Sant Andreu

Gràcies a aquestes actuacions, l’equipament incrementarà la seva superfície en 203 m2 i renovarà les instal·lacions

En total, les obres compten amb un pressupost de 2.000.000 d’euros i el termini d’execució és de 10 mesos

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres de rehabilitació i ampliació del casal de barri de Can Portabella, al districte de Sant Andreu. Aquest equipament, situat al carrer Virgili, 18, actualment compta amb 610 metres quadrats i gràcies a aquestes actuacions passarà a tenir 813 metres quadrats gràcies a una ampliació cap a la façana est i la remunta d’una planta. La inversió prevista és de 2.000.000 d’euros i el termini d’execució és de 10 mesos.

El regidor del districte de Sant Andreu, Raimond Blasi, ha explicat que “aquesta actuació és molt important per al districte de Sant Andreu perquè actualitzem i ampliem un equipament que no estava en condicions òptimes per tal que, un cop enllestides les obres, es pugui donar un millor servei als usuaris del casal de barri” i ha afegit “a més, gràcies a la inversió de dos milions d’euros que farem en aquest àmbit també millorem l’espai públic i la connectivitat de l’entorn”.

Aquest casal de barri ocupa una antiga casa de dues plantes. Amb l’actuació l’edifici passarà a disposar de 3 plantes. En el nou projecte, la planta baixa compta amb una sala d’actes o polivalent per unes 75 persones, uns magatzems per a serveis i espais per a l’associació de veïns. La primera planta dóna servei a les entitats socials del barri i la segona acull els tallers i també té una terrassa exterior que serveix com a taller a l’aire lliure.

El projecte rehabilita l’edifici existent i elimina les tanques perimetrals actuals per tal que els jardins de l’edifici es fusionin amb la plaça adjunta, la plaça de Can Portabella. Així es dóna continuïtat a l’espai públic i es comuniquen, a través d’aquesta plaça, els carrers de Virgili i Josep Soldevila sense interrupcions. A més, amb el projecte de rehabilitació de l’edifici també es potencia aquesta relació de transparència entre la plaça i la planta baixa de l’edifici.

L’accés principal es produeix per la planta baixa en la façana oest que dóna a un espai exterior que s’urbanitzarà i que limita amb el carrer Virgili. D’altra banda, la sala d’actes té un accés independent i directe des de la planta baixa en la façana est que desemboca a un espai verd que limita amb el carrer Josep Soldevila.

La distribució es fa per un anell central cap a les sales disposades perimetralment. A la zona central es crea un atri obert a les tres plantes amb un lluernari lateral a la façana sud per tal de donar llum natural a tota la zona central de distribució amb la finalitat de reduir el consum elèctric i sobretot crear un espai agradable i entenedor per als usuaris gràcies a la visió del conjunt des de qualsevol nivell.

Per fer aquestes actuacions s’aprofita l’estructura existent de murs i es manté l’atri i s’incrementa. L’estructura de l’ampliació es fa amb fusta laminar i en façana es diferencia la part nova de la ja existent. Els materials que s’empren són sostenibles i l’edifici comptarà amb sistemes passius per tal que necessiti molt poca energia per funcionar (aïllament de murs i coberta, protecció de forats, orientació, atri…), a més, també s’instal·laran plaques fotovoltaiques.

El programa funcional de l’espai inclou:
– Planta baixa (238,1 m2 de superfície útil): espais comuns, un despatx, la sala d’actes, la de juntes i una sala tècnica, tres magatzems i els serveis (lavabos, espais de neteja i vestuari).
– Primera planta (232,2 m2): espais comuns, sala d’ús comú, cinc espais per entitats, 1 magatzem i serveis.
– Segona planta (220,1 m2): espais comuns que inclou una terrassa de més de 34 m2, quatre tallers, un magatzem i serveis.