Comença un cicle de quatre conferències per commemorar el 90è aniversari del metro

TMB01Dins el programa d’activitats i actes que la Fundació TMB (Transports Metropolitans de Barcelona) ha programat per subratllar la celebració dels 90 anys de vida del metro barceloní, aquesta setmana comença el cicle de conferències dedicat a divulgar la història i el patrimoni associat a aquest mitjà de transport quasi centenari.

Les quatre xerrades tindran lloc els dies 23 i 30 d’octubre i el 5 i l’11 de novembre, a les 17.30 h, en diversos espais de la ciutat, i aniran a càrrec de diferents ponents:

– Tecnologia del metro (des de l’inici fins a l’actualitat). Agustín del Castillo, exdirector general de Metro, repassarà els fets més destacats quant a la tecnologia del material mòbil, els sistemes de validació, les comunicacions o la circulació de la xarxa del metro barceloní. Serà dijous, 23 d’octubre, a les 17.30 hores, a l’auditori de la biblioteca Jaume Fuster (plaça Lesseps, 20-22), just on hi havia hagut els tallers del Gran Metro.
– Antecedents i projectes de l’arribada del metro a Barcelona. Josep Maria Rovira, vicedegà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, explicarà les peripècies dels emprenedors que van portar el metro a la ciutat el 1924. La conferència serà el dijous 30 d’octubre, a les 17.30 hores, a l’Espai Gaudí de TMB (accés des del carrer per l’escala situada a la cantonada de l’avinguda Gaudí i el carrer Lepant).
– Història de la ciutat. Dani Cortijo, historiador, parlarà de la transformació de Barcelona des de l’època dels romans fins a l’arribada del metro, el 1924. La xerrada serà el dimecres 5 de novembre, a les 17.30 hores, també a l’Espai Gaudí de TMB.
– Barcelona a l’avantguarda dels metros del futur. Ramon Malla, director de línies automàtiques de Metro, exposarà les tendències del transport públic més avançat el dimarts 11 de novembre, a les 17.30 h, a la sala Pompeu Fabra del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (Via Laietana, 39).

L’inici d’aquest cicle de conferències, que organitza TMB amb el suport de Biblioteques de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, s’insereix en la 10a edició de la Setmana del Tren a Catalunya, que se celebra del 21 d’octubre al 2 de novembre, i que enguany està dedicada als 90 anys del metro de Barcelona.

Va ser el 30 de desembre del 1924 quan es va inaugurar oficialment el trajecte entre les estacions de Catalunya i Lesseps, de 2,7 quilòmetres, una part de la primera línia del que llavors s’anomenava Gran Metropolitano de Barcelona (o Gran Metro). L’endemà el van poder estrenar els barcelonins.

TMB ha previst organitzar diverses activitats commemoratives i de divulgació que culminaran amb un acte institucional al desembre i una exposició monogràfica que es podrà veure a l’Espai Mercè Sala. El programa, més detallat i actualitzat, es pot consultar a la secció especial de la web corporativa de TMB dedicada a l’efemèride: http://www.tmb.cat/ca/90-anys-metro.