Comencen les obres de rehabilitació de Can Fontanet i de recuperació de la sala de Calderes al recinte de la Fabra i Coats
L’Ajuntament de Barcelona informa.- NOTA DE PREMSA
Comencen les obres de rehabilitació de Can Fontanet i de recuperació de la sala de Calderes al recinte de la Fabra i Coats
Can Fontanet esdevindrà el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu i la sala de Calderes es recupera per tal que en un futur pugui ser visitable
En total, es preveu una inversió d’uns 705.000 euros en les dues actuacions
L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres de rehabilitació de l’edifici E, anomenada Can Fontanet, i de la Sala de Calderes de l’antic recinte fabril de la Fabra i Coats. En el primer cas, l’espai serà el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu. Pel que fa a la Sala de Calderes, la previsió és que aquest espai es restauri perquè es pugui visitar. En total, ambdues actuacions tenen un pressupost previst de prop de 705.000 euros i està previst que estiguin enllestides a finals de 2014.
El regidor del districte de Sant Andreu, Raimond Blasi, ha destacat que “les actuacions en aquests dos espais són essencials per a la recuperació del patrimoni històric del recinte fabril de la Fabra i Coats i de tot el districte de Sant Andreu i, a més, serveixen per donar un pas endavant en la transformació d’aquest recinte en un important pol d’equipaments”.
Can Fontanet era un antic estable situat al carrer Parellada, 25. Aquesta és una nau diàfana amb una superfície construïda de 229,90 metres quadrats. A més de les actuacions en aquesta nau, també es construeix un nou cos annex que connecta Can Fontanet amb l’Edifici F i que farà les funcions de vestíbul per als visitants, tot i que l’espai mantindrà l’entrada modernista del carrer Parellada per a l’entrada i sortida de carruatges i cavalls.
El programa funcional és el següent:
– Planta baixa: estable per a quatre cavalls; espai diàfan per a l’exposició dels carruatges dels Tres Tombs on també es recrearà un forn de ferrer per fer les ferradures i on hi haurà les eines necessàries per ferrar els cavalls; i un espai de neteja i gestió de residus.
– Entreplanta: espai de servei amb una petita recepció, lavabos adaptats, armaris d’instal·lacions i arxiu per l’usuari.
– Altell: espai d’exposició en vitrines dels teixits i brodats que vesteixen els cavalls i carruatges; espai amb cadires mòbils per a fer audiovisuals, presentacions…
El projecte contempla que l’interior de la nau mantingui l’aspecte actual amb tancaments de maó vist, encavallades, subestructura i teules, com actualment. El vestíbul serà un espai diàfan i envidrat, tot permetent la visió des de l’exterior a l’interior i al pati enjardinat. Les mitgeres patiran transformacions en el nombre i mida de les seves obertures per dignificar-les com a façanes i ajustar-se als requeriments espacials i lumínics.
Actuacions a la Sala de Calderes
La Sala de Calderes va ser construïda entre els anys 1910 i 1920 i és un edifici rectangular amb planta baixa i planta soterrani. En el seu interior se situen les instal·lacions i les calderes del complex fabril. L’intensiu ús de les calderes amb les altes temperatures que això comporta, i el posterior abandonament d’aquesta activitat han malmès l’estructura general de l’edifici i gran part de les subestructures auxiliars, així com tots els sistemes de passeres d’accés, les tolves de subministrament o fins i tot les pròpies calderes.
Els treballs a executar en aquesta nau són:
– Retirada d’amiant de la sala de conducció de fums de les calderes 1 i 2 i consolidació del mur interior i revisió del suport del forjat estintolat.
– Consolidació de la base dels pilars metàl·lics centrals amb formigó, suport de la coberta.
– Consolidació estructural i constructiva de la coberta que contempla: la reparació de la coberta tot recuperant les teules existents per a la seva posterior col·locació, la substitució per complert de l’encadellat ceràmic, la substitució de l’estructura de corretges metàl·liques i l’execució de les encavallades horitzontals d’estabilitat enfront les sol·licitacions horitzontals.
– Reparacions puntuals en pilars i jàsseres de formigó.
– Habilitar una passera a la façana nord com a espai de pública concurrència: passeres, escales, sitges, mènsules, ponts i suports repartits. Són elements amb un important valor patrimonial que s’hauran de restaurar per a la seva conservació.
– Recuperacions puntuals en façanes.
Amb aquestes actuacions, l’espai estaria preparat per poder-lo obrir al públic.
La reconversió de la Fabra i Coats en un pol d’equipaments
L’antic recinte industrial de la Fabra i Coats compta amb més de 30.000 metres quadrats per a ús públic. Així, en aquest recinte ja podem trobar:
– Edifici A: és un espai que acull entitats com són la Federació Catalana d’Escacs, Fundació Àmbit, Associació d’Amics de la Fabra i Coats, ASEM Catalunya i Voluntaris 2000, entre d’altres.
– Edifici C: el Casal de Barri.
– Edifici D i L: són l’espai de creació, i el Centre d’Art Contemporani.
– Edifici H: Escola bressol La Filadora.
– Edifici I i J: Espai Josep Bota. Sala polivalent.
D’altra banda, estan en diverses fases de desenvolupament, l’Institut d’Educació Secundària, que s’ubicarà als edificis B i K; els habitatges de lloguer de titularitat municipal que aniran a l’edifici G; i la construcció de l’escola Can Fabra a l’edifici 1.