L’Aj. de BCN, aprova i licita el projecte d’urbanització de les vies de Sants
La comissió de govern ha aprovat definitivament el projecte d’urbanització de la llosa que cobreix les vies de Sants, dels carrers del costat mar així com dels accessos que permetran accedir al que es convertirà en un gran parc urbà i un nou pulmó verd de la ciutat i un nou espai de centralitat i passeig pel barri. Aquesta segona fase, que se suma a les obres en marxa a Antoni de Capmany, incorporarà també la connexió d’ambos costats de la llosa superior amb el barri, amb uns talussos vegetats, escales mecàniques i ascensors.
L’empresa municipal BIMSA ha tret a licitació el projecte per un import de 22.958.448 euros amb la previsió que les obres puguin començar al setembre, coincidint amb el final de les obres d’urbanització de la primera fase que ara estan en marxa al carrer d’Antoni de Capmany.
Un nou pulmó verd i espai de passeig pel barri de Sants
El projecte, que ara s’aprova i es treu a licitació pública, recull les demandes fetes pels veïns i entitats del Districte en el procés participatiu que va liderar un grup extern, el col·lectiu Raons Públiques i el grup d’arquitectes La Col, i que va culminar amb una Jornada Ciutadana on es van recollir les propostes per fer d’aquesta coberta un espai de passeig, dotat de serveis, com fonts o lavabos, mobiliari urbà, jocs infantils i instal·lacions esportives per a gent gran.
L’àrea d’actuació d’aquesta fase és d’aproximadament 34.000 m2 de superfície a urbanitzar, la major part dels quals corresponen a la urbanització dels 800 metres lineals de l’àmbit de la coberta. A sobre d’aquest corredor verd s’hi incorporen diferents elements o espais per proveir d’ombra, pèrgoles lleugeres per suportar diferents plantacions, plaques fotovoltaiques, bars-xiringuitos, espais per acollir activitats de barri tipus bibliopark, una gran àrea de jocs infantils o d’activitats per a gent gran.
En concret, l’actuació incorpora la instal·lació de totes les xarxes de serveis urbans (drenatge, aigües freàtiques, xarxa de reg, enllumenat LED, telecomunicacions, energia fotovoltaica) i la instal·lació de mobiliari i d’altres elements urbans (fanals, bancs, papereres, àrees de joc infantil, àrea d’activitats per a gent gran). Del projecte destaca especialment l’energia que es genera amb les plaques fotovoltaiques (un total de 539 panells ubicats a les diferents pèrgoles), que servirà per reduir la despesa energètica de l’enllumenat del parc.
Pel que fa a la vegetació, hi haurà arbrat, plantes enfiladisses o vegetació de tipus Tipuana o Shopora, formant en el seu conjunt un sistema de verd innovador i eficient que ajudarà a reduir el consum hídric i el seu manteniment.
El projecte també contempla una successió de grans talussos, rampes i escales des del costat mar que retallen i envaeixen en certs punts la cobertura, eliminant l’efecte barrera que podria produir la gran alçada i robustesa de la façana triangulada. Entre aquests grans talussos apareixen trams de façana vidriada que, a manera de llargs “ponts”, alleugereixen la visió de conjunt. Aquest efecte es reforça a les zones on hi ha passos inferiors i els accessos a coberta (Riera Blanca, Badal i Riera de Tena) on l’estructura es converteixen en veritables “ponts” que permeten la permeabilitat visual.
El projecte també inclou la rampa adaptada d’accés a la coberta des d’Antoni Capmany a la zona de Riera de Tena, el mur vegetal que es sobreposa a les parts cegues de la façana i la implementació d’unes escales mecàniques al final de la Rambla Badal, costat muntanya, per donar accés a la coberta i continuïtat a la rambla.
La nova urbanització d’Antoni Capmany avança al ritme previst i estarà enllestida al setembre
Seguint el calendari previst, es preveu que les obres d’urbanització del carrer Antoni de Capmany, acordades amb les entitats i els veïns de la zona, s’enllesteixin al setembre i d’aquesta manera les dues fases de l’obra s’entrellacin, sense demora. Amb les obres que estan en marxa, Antoni de Capmany es converteix en un carrer de plataforma única per donar prioritat als vianants, s’urbanitzen els espais annexos a les vies i es milloren els passos inferiors de Riera de Tena i Badal.
A més, d’acord amb el que es va pactar amb els veïns, es resol l’accessibilitat de la part de muntanya del barri de Sants a la llosa superior del calaix de vies. Aquesta accessibilitat es produeix en diferents punts al llarg dels 700 metres de vial, i amb diferents tipus de solucions: talussos verds, rampes, escales, ascensors o escales mecàniques. Tot plegat per aconseguir millorar la permeabilitat d’unes infraestructures ferroviàries que antigament constituïen una autèntica fractura urbana en aquest barri.