Les Cies. ferroviaries compartiran informació d’autors de grafits en el trens

FGC2G• La informació compartida permetrà identificar autors que hagin fet grafits en altres operadors, facilitar la tasca policial i que les empreses es puguin personar en la causa penal
• Les accions d’acompanyament es presenten com alternativa als programes de reparació i conciliació

Barcelona, 29 de novembre de 2013
La darrera reunió de l’Observatori del Civisme al Transport Ferroviari, fòrum integrat per les principals empreses operadores ferroviàries de l’Estat, ha revisat els tractaments operatius de reacció coordinada davant de fets de transcendència notable en l’àmbit de les conductes incíviques.
Entre d’altres, ha acordat compartir informació respecte tots els actes de grafits en trens que detectin, per tal de facilitar la tasca dels diferents cossos i forces de seguretat pública de tot l’Estat. Compartint aquesta informació, quan es detingui l’autor d’un grafit, es podrà identificar si hagués fet grafits en altres operadores i així personar-se en la causa penal.
Els grups que provoquen danys per grafits actuen de manera meticulosament organitzada, amb actituds cada cop més agressives i agosarades, i posant sovint la seva vida en risc per actuar front a trens en moviment, introduint-se en conduccions i sales tècniques, sovint amb presència d’elements sota tensió elèctrica.
A la mateixa reunió de l’Observatori, es va aprofundir en els vincles dels operadors ferroviaris amb el sistema educatiu. Es van posar en comú les múltiples activitats educatives que realitzen els diferents operadors amb les escoles i els centres de formació professional, en les quals els conceptes de convivència i respecte per les persones i les instal·lacions formen part dels missatges traslladats als escolars.
Finalment, es van debatre diferents experiències de mediació amb menors que han comès actes vandàlics i els seus familiars, amb un enorme impacte pedagògic, amb la participació de la Fiscalia de Menors i treballadors socials delegats pels ajuntaments.
La reducció de les conductes incíviques al llarg del temps passa ineludiblement per la via del foment del civisme, no només amb accions de prevenció i protecció en l’àmbit de la seguretat, sinó també amb accions d’educació en el civisme i de comunicació. Per això
guanyen força les accions d’acompanyament de joves menors de 18 anys sobre els programes de reparació o conciliació després de realitzar actes incívics.
L’Observatori del Civisme al Transport Ferroviari està integrat per representants d’Euskotren, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, Metro de Barcelona, Metro de Bilbao, Metro de Madrid, Metro de Màlaga, Metro de Sevilla, Renfe Operadora, Serveis Ferroviaris de Mallorca, Tramvia Metropolità de Barcelona, i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que va impulsar la creació d’aquest Observatori del qual ocupa la presidència actualment.