El TES proposa un servei llançadora per els accessos en tren a l’aeroport de BCN
Territori i Sostenibilitat proposa un servei de llançadora per desencallar els accessos en tren a la T1 de l’aeroport de Barcelona
El conseller Santi Vila ha proposat a la ministra de Foment, Ana Pastor, la implantació d’una nova llançadora ferroviària que connecti el centre de Barcelona i la T-1 de l’aeroport cada 15 minuts
L’obra es desenvoluparia a través de la col·laboració público-privada, amb un termini d’execució de 4 anys i un cost de 217 milions, 93 menys que la proposta inicial de Foment de l’any 1998
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va exposar hair la proposta que ha presentat a la ministra de Foment, Ana Pastor, per tal de desencallar els nous accessos ferroviaris a l’aeroport de Barcelona, una obra projectada l’any 1998, que es va adjudicar fa tres anys, però encara està pendent d’inici. La proposta del Govern de la Generalitat pretén garantir el finançament i la viabilitat de l’obra, clau per al desenvolupament actual i futur de l’aeroport i la competitivitat del país.
Així, el conseller Vila ha plantejat al Ministeri de Foment una opció que permet executar les obres adjudicades per fases, tot prioritzant la connexió amb la T-1, que és la més utilitzada de l’aeroport –fins a 23 dels 35 milions de viatgers que acull actualment a l’any-. La proposta consisteix en l’execució de la infraestructura mitjançant una concessió i la implantació d’una llançadora que connecti el centre de Barcelona i la T-1 cada 15 minuts, en lloc dels 30 minuts actuals.
Actualment, pel que fa al transport ferroviari, la línia de Rodalies arriba només fins a la T-2 de l’aeroport. Per dirigir-se a la T-1 cal fer transbord mitjançant un bus llançadora. La primavera de 2010, el Ministeri de Foment va adjudicar les obres per a construir nous accessos ferroviaris a la T-1 i a la T-2 de l’aeroport. Aquests treballs inclouen l’execució d’un nou corredor de 4,5 km, la major part en túnel, de doble via d’ample mixt, amb parada a cadascuna de les terminals i possibilitat d’intercanvi amb l’L9 del metro.
L’obra, amb un cost de 310 MEUR, encara no té data d’inici. Per tal de garantir i accelerar l’arribada amb ferrocarril a la T-1, el Departament de TES planteja una construcció amb una primera fase que prioritza l’estació en aquesta terminal. Així, el termini seria menor, 4 anys, i la inversió també, de 217 MEUR. La parada a la T-2 s’executaria en una segona fase i mentrestant la connexió entre terminals es portaria a terme mitjançant l’L9.
D’altra banda, la posada en funcionament de la nova llançadora permetrà incrementar la quota de viatgers de l’aeroport que utilitzen el transport públic i, en concret en ferrocarril. Actualment, són uns 4,5 milions de passatgers els que accedeixen anualment a l’aeroport en rodalies (el 14%, un percentatge molt menor en comparació amb la majoria de ciutats europees). Amb el nou servei, es calcula que la xifra de passatgers pot assolir els 8,6 milions anuals, gairebé el doble que ara i suposar el 24% de quota.
Finançament i tarifes
L’execució d’aquest projecte es finançaria a través de la col·laboració público-privada, via concessió, amb la qual cosa el Ministeri de Foment assumiria una part de l’obra (el 50% aproximadament) mentre que la resta, inclosos el costos d’operació del servei, es finançarien amb el preu del bitllet. Aquest sistema ja s’utilitza a la majoria de connexions entre els aeroports europeus i les seves capitals i permet garantir el finançament de l’obra i els costos del servei. En aquest sentit, la proposta es basa en un primer estudi de sistema tarifari, segons els tipus d’usuaris, i en el que el preu del bitllet oscil·laria entre 0,98 i 6 euros, en funció del grau de recurrència, l’utilització de títols integrats o l’ús del bitllet senzill.