La Generalitat reclama al govern francès el Corredor Mediterrani

TerritoriSostenibilitatLa Generalitat reclama al govern francès que tot el Corredor Mediterrani tingui les mateixes característiques i funcionalitat

El Govern català proposa en la consulta pública del futur tram d’alta velocitat entre Montpeller – Perpinyà que sigui dissenyat per al trànsit mixt de passatgers i mercaderies per donar continuïtat als trams existents
La proposta rep el suport dels ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Girona i Figueres, dels ports de Barcelona i Tarragona, d’associacions i d’operadors


El Govern de la Generalitat ha presentat al·legacions al disseny del tram d’alta velocitat que l’Estat francès vol impulsar entre les poblacions de Montpeller i Perpinyà i del qual avui ha finalitzat un procés de consulta pública. En aquest procés, la Prefectura de Languedoc-Roussillon ha consultat als agents concernits en el projecte, en concret, sobre la funcionalitat i ubicació d’estacions de la futura línia, que tindrà uns 150 quilòmetres de longitud i s’emmarca en el Corredor Mediterrani.

En aquest sentit, la Generalitat ha plantejat que el tram Montpeller – Perpinyà sigui dissenyat en la seva totalitat per al trànsit mixt, és a dir, que pugui transportar passatgers i mercaderies. D’aquesta manera, el govern català reclama que tingui les mateixes característiques tècniques i operatives que els existents entre Barcelona i Perpinyà i entre Montpeller i Lió. El nou tram és clau tant pel que fa al transport transeuropeu de mercaderies i viatgers de llarga distància, com per als moviments interregionals i locals.

L’opció de trànsit mixt comporta un encariment del projecte, ja que els requeriments del trànsit de mercaderies són més estrictes que els de viatgers, especialment en la zona de les Corberes, amb un relleu més irregular –per l’allargament que suposa de túnels i viaductes. Amb tot, la Generalitat considera que, atès el caràcter estratègic d’aquesta línia, integrada en el core network de la xarxa transeuropea, és cabdal mantenir la mixticitat de la línia i creu adient que s’estudiïn les possibilitats tècniques que en minimitzin el sobrecost.

D’altra banda, el govern català proposa la creació de dues noves estacions a les ciutats de Béziers i Narbona i planteja la possibilitat, en el futur, d’una nova estació a la zona de Perpinyà per potenciar les connexions de viatgers amb Figueres, Girona i Barcelona. Tot posant com a exemple l’experiència a Catalunya, l’objectiu d’aquestes estacions és permetre un servei regional transfronterer estructurat, amb el benefici que reporta a les ciutats mitjanes.

Finalment, el Departament de Territori i Sostenibilitat reclama al govern francès que estableixi i mantingui la prioritat d’aquest tram del Corredor Mediterrani que completa l’eix Barcelona – Lió perquè pugui entrar en servei l’any 2020.

Les propostes de la Generalitat en el procés han rebut l’adhesió dels organismes següents:
· Ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Girona i Figueres
· Ports de Barcelona i Tarragona, ZAL, Consorci de la Zona Franca i entitats portuàries
· Les patronals Foment del Treball i PIMEC
· El consell de Cambres de Barcelona
· Les associacions FERRMED, Railgrup i Barcelona Centre Logístic Catalunya (BCL)
· Els operadors del transport i la logística Cimalsa i FGC