Territori i Sostenibilitat reprèn les obres de perllongament del ‘metro’ del Vallès
El Departament conclou el procés de refinançament anunciat l’hivern passat i els treballs a Terrassa i Sabadell es reiniciaran aquest mes d’octubre
Durant els últims mesos el Govern ha treballat en l’elaboració d’un pla de viabilitat de les obres, que ha permès trobar noves vies de finançament
El reinici de les obres generarà prop de 1.050 llocs de treball directes i indirectes i beneficiarà un centenar d’empreses
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha anunciat avui la represa de les obres del perllongament de la línia del Vallès d’FGC a Terrassa i Sabadell, suspeses des del passat gener com a conseqüència de les limitacions pressupostàries presents en el vigent exercici.
Així, durant aquests mesos, el Departament ha treballat en l’elaboració d’un pla de viabilitat de les obres que garantís la continuïtat dels treballs. El pla preveu una reestructuració dels pagaments previstos inicialment amb mètode alemany. Això significa que l’obra es pagarà en diferents anualitats entre els anys 2012 i 2019. Així, les licitacions pendents es pagaran mitjançant pressupostos ordinaris.
Represa de les obres a l’octubre
El refinançament d’aquestes actuacions permetrà reprendre els treballs el més aviat possible, tant a Terrassa com a Sabadell. Així, durant el més d’octubre es començarà a actuar en els següents àmbits:
Sabadell: s’iniciarà el desmuntatge de la tuneladora per dur a terme el seu trasllat, muntatge i posada a punt al pou d’atac del Parc del Nord, per tal que es pugui iniciar l’excavació del segon túnel del perllongament.
El projecte inclou l’execució d’un tram de línia de 4,4 km, 4 noves estacions i el soterrament i renovació de Sabadell – Estació. Fins ara, s’ha construït la totalitat del primer túnel entre les estacions de Sabadell-Estació i Ca N’Oriac, de 3,6 Km de longitud, dels quals 2,9 Km han estat excavats per la tuneladora (entre el Parc del Nord i Sabadell Estació) i 0,7 Km entre pantalles (entre el Parc del Nord i Ca N’Oriac). A més, l’obra civil (recintes i estructures interiors) de 3 de les 4 noves estacions està molt avançada. En aquest sentit, a Eix Macià / Creu Alta i Plaça Major gairebé s’ha finalitzat l’estructura, mentre que a Plaça Espanya, està molt avançada.
Terrassa: continuaran els treballs de la sortida d’emergència d’Abat Marcet, que es preveuen finalitzar al desembre, i es reprendran les obres d’estructura a l’estació d’Intercanviador amb Renfe.
L’actuació comprèn l’execució de 4,5 km de línia i 3 noves estacions. Fins ara, s’han executat els dos túnels en paral·lel i l’obra civil, que inclou recintes i estructures interiors de les estacions, està molt avançada. Resten pendents part de les connexions entre túnels i sortides d’emergència, així com els treballs de superestructura de via i catenària, l’arquitectura i instal·lacions, i la senyalització.
Amb la represa ara de les obres, la posada en servei del perllongament de Terrassa es preveu per al 2014 i el de Sabadell, el 2016.
Arranjaments dels àmbits afectats i comissions de seguiment
A més de treballar en el pla de viabilitat, durant el període de suspensió de les obres, el Departament ha constituït comissions tècniques amb els ajuntaments de Sabadell i Terrassa, amb l’objectiu de mantenir reunions periòdiques per avançar en l’arranjament dels àmbits en superfície afectats per les obres, entre d’altres temes. L’objectiu era restablir la mobilitat al màxim i minimitzar les molèsties als veïns i comerciants, amb els quals també ha mantingut reunions per informar-los de la situació.
En aquest sentit, a Sabadell s’han iniciat els treballs per a la reducció de l’ocupació de la Ronda Navacerrada i s’ha completat la urbanització dels següents àmbits:
Vialitat de l’Avinguda Josep Tarradellas
Vorera del C/ Pi i Margall, a la Creu Alta
Vialitat i cobertura d’un forat de Plaça Espanya
Reducció de l’ocupació al racó del campanar de la Plaça Major
Els treballs tenen un cost d’1,6 MEUR, dels quals se n’han executat actuacions per valor d’1,1 MEUR.
Per la seva banda, a Terrassa ja es va dur a terme la reposició del camí del Parc de Vallparadís, i des de l’abril es treballa en l’execució de la sortida d’emergència d’Abat Marcet. Un cop es finalitzi, es durà a terme la urbanització de la superfície d’aquest àmbit. Les obres d’arranjament dels exteriors a Terrassa tenen un cost total de prop d’1 MEUR, dels quals ja s’han executat obres per valor de 0,5 MEUR.
Un miler de llocs de treball
Es calcula que la represa d’aquestes obres generarà prop de 1.050 nous llocs de treball entre directes i indirectes. En total es beneficiaran de l’activació dels treballs més d’un centenar d’empreses, entre constructores, enginyeries encarregades del seguiment i direcció d’obres, l’auscultació i el control de qualitat, la instal·lació de senyalització, enclavaments i sistemes de comunicació, informació i vigilància, així com empreses subministradores.
A més, tindrà efectes positius sobre la mobilitat i el medi ambient, atès que les noves infraestructures permetran millorar la cobertura territorial del transport públic i una reducció en el temps del viatge, així com descongestionar la xarxa viària en aquests corredors.