Xavier Trias ha assistit a l’acte d’homenatge a les víctimes de l’atemptat terrorista contra l’Hipercor

Trias: “la democràcia i el desig de pau ens uneixen i treballem perquè aquests valors siguin els de tots, sense excepcions”

Xavier Trias ha assistit a l’acte d’homenatge a les víctimes de l’atemptat terrorista contra l’Hipercor, que va deixar Barcelona en estat de xoc.

L’alcalde ha assistit aquesta tarda a l’acte d’homenatge a les víctimes del terrorisme amb motiu del 25è aniversari de l’atemptat contra l’Hipercor. A l’acte han intervingut José Vargas, president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT); Ignacio Ulloa, secretari d’Estat de Seguretat; Joana Ortega, vicepresidenta del govern de la Generalitat; Patxi López, lehendakari del País Basc, i Xavier Trias, alcalde de Barcelona que ha afirmat que “avui fa 25 anys que Barcelona va quedar en estat de xoc”.

Trias ha afirmat que l’atemptat d’Hipercor va causar commoció en tots els barcelonins i barcelonines, “per la seva brutalitat, pel nombre de víctimes i per la seva absurditat” i que “va ser un xoc personal, que tots vàrem viure en primera persona, inclús les persones que no coneixien a cap de les víctimes. Tots el vam sentir com a propi, i la tristesa i la indignació van créixer en el nostre interior amb una gran intensitat”. L’alcalde ha recordat que van ser 21 víctimes mortals i 45 ferits però l’abast de la tragèdia va colpejar moltes més famílies, que encara avui, 25 anys després, pateixen les seqüeles d’aquell sense sentit.

Com ha exposat l’alcalde de Barcelona “la democràcia i el desig de pau ens uneixen i treballem perquè aquests valors siguin els de tots, sense excepcions” i ha afegit que “Barcelona sempre ha estat una ciutat de pau que aposta pel diàleg com a instrument de discusió d’idees i no de la imposició per la força o amb l’ús de la violència”. L’alcalde ha expressat la seva solidaritat amb “totes les víctimes de qualsevol grup terrorista” perquè la violència mai té sentit.

“La xacra del terrorisme”, ha dit Trias, “ens ha fet passar anys molt difícils i ara, malgrat l’anunci d’abandonament de les armes, el camí a recórrer serà llarg i feixuc”. Fa vuit mesos que ETA va anunciar que deixava definitivament la lluita armada. “Feia dècades que tots esperàvem aquesta notícia”, ha afirmat Trias que ha afegit que des del 1977, amb les primeres eleccions democràtiques, “els ciutadans vam decidir que les idees i les discrepàncies es resolien amb la paraula, amb el debat, amb la participació pacífica i cívica”.

Trias ha afirmat que la reconciliació entre víctimes i botxins “serà costosa, però hem d’avançar en el camí de la pau” i ha agraït el gest de Robert Manrique, que el passat divendres es va reunir amb el cap del “Comando Barcelona”, Rafael Caride Simón, a la presó de Zaballa de Vitòria, després de rebre una carta de l’etarra en què reconeixia el dany causat i es comprometia a treballar per la pau. “Un gest molt costós però encoratjador alhora”, ha dit Trias.

Finalment Trias ha dit que “el dolor no ha desaparegut i tots nosaltres haurem de fer el cor fort, però viure en pau és la millor recompensa i val la pena que ens hi esforcem” i ha agraït la presència del Lehendakari Patxi López, i de tots els representants del Pais Basc presents a l’acte per mostrar la seva solidaritat amb les víctimes d’ETA a Barcelona, “agraeixo el seu compromís per treballar perquè no calgui lamentar mai més, cap altra nova víctima del terrorisme en el futur”.