L’alcalde Trias reclama a Espanya una aposta clara per la solvència, credibilitat i projecció de Barcelona per reprendre el camí de la recuperació econòmica

· Xavier Trias ofereix la capital catalana com a motor per sortir de la crisi a partir d’un nou model que es basa en la cultura, el coneixement, la innovació i la creativitat i que té com a eix i objectiu bàsics la millora de la qualitat de vida de les persones
· L’alcalde demana un nou sistema de finançament que permeti Barcelona participar de la riquesa que genera
· Trias defensa la nova Àrea Metropolitana de Barcelona com un pol de creixement i atracció d’empreses tecnològiques i de creació de llocs de treball d’alt valor afegit

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha protagonitzat aquest matí una nova sessió de “Los desayunos informativos” d’Europa Press, que l’agència de notícies estatal organitza a Madrid i que avui ha tingut com a escenari l’Hotel Intercontinental. Davant un auditori de més de 130 persones, l’Alcalde Trias ha exposat la situació actual que viu Barcelona, i com encara l’Ajuntament les seves polítiques per fer front a la greu crisi econòmica i el seu impacte social.
Trias ha exposat que “els temps que vivim ens exigeixen a tots els màxim sentit de la responsabilitat i del rigor, i des de les administracions hem de sumar esforços per establir el més aviat possible mesures pragmàtiques i consensuades, justes i raonables, que ens permetin sortir del túnel en el que estem immersos”. “I ho hem de fer oferint atenció social preferent a les persones que més ho necessiten”. L’alcalde ha exposat la “vocació de Barcelona de convertir-se en la punta de llança de la recuperació econòmica de Catalunya i de tot l’Estat”, a partir de l’impuls d’un nou model productiu “que es basi en la cultura, el coneixement, la creativitat, la innovació i el benestar, i que tingui com a eix principal les persones i la millora de la seva qualitat de vida”.
Xavier Trias ha defensat “prioritzar, que és el que estem fent a Barcelona”. Trias ha assegurat que en el darrer any i des de l’arribada del Govern que ell encapçala a l’Ajuntament, “Barcelona s’ha hagut d’estrènyer el cinturó; hem fet un esforç molt important per fixar uns criteris de comptabilitat rigorosos, i hem pressupostat amb molta prudència; hem posat fi a despeses innecessàries i posat en marxa un ambiciós procés de simplificació administrativa que ens ha fet guanyar amb eficiència i agilitar processos fins al punt que avui estem pagant a 30 dies als nostre proveïdors”. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona ha aconseguit incrementar la seva capacitat d’estalvi i plantejar-se fer dèficit zero en aquest exercici del 2012; és un dels pocs ajuntaments de l’Estat que no s’ha hagut d’acollir a les ajudes del ministeri d’Hisenda per fer front als seus pagaments; i també és un dels poquíssims ajuntaments d’Espanya que estalvia i al mateix temps amplia les partides pressupostàries destinades a polítiques socials, alhora que es pot plantejar fer inversions, per valor de 1.900 milions d’euros els pròxims tres anys, sense endeutar-se.
Trias ha explicat que els diners que l’ajuntament dedicarà enguany a l’atenció socials de les persones més vulnerables creix en un 8 % respecte a l’any 2011. “Els serveis de teleassistència estan arribant a més gent, s’han doblat els serveis d’atenció domiciliària i s’ha duplicat el pressupost dedicat a emergències socials; la ciutat dóna cobertura a tota la demanda de beques-menjador com a mesura de suport a les famílies; pel pròxim curs s’amplien en 900 les places d’escola bressol; s’obren centres per a la gent gran; i la política d’habitatge social segueix en marxa: s’ha construït 1.154 vivendes protegides noves i se’n construeixen mil més“, ha dit l’alcalde, que ha destacat que “des de la solvència i la credibilitat, amb ajustaments i prioritzant, estem donant resposta a les necessitats dels ciutadans en un moment de greu crisi econòmica i social”.
Però aquest esforç de solvència i credibilitat s’ha de posar també al servei de la creació d’oportunitats i de l’impuls al creixement econòmic, ha dit l’Alcalde Trias. “Aquest és el nostre repte de futur, i aquí és on s’han de prendre decisions importants, ens hi juguem molt, i no només Barcelona. Barcelona pot aportar molts actius i potencialitats, fixar les bases que ajudin a la recuperació econòmica. Podem ser un motor clar per sortir de la crisi, sense dubtes, però necessitem que es confiï en les nostres potencialitats”. Xavier Trias ha reclamat a Espanya una aposta clara per la solvència, credibilitat i projecció de Barcelona per reprendre el camí de la recuperació econòmica. Un reclamació que avui mateix, ha assegurat, traslladarà al President del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en una reunió a Moncloa.

L’Alcalde Trias ha exposat que aquesta aposta passa per la necessària millora de les infraestructures de transports i logístiques a Catalunya, com són els accessos viaris i ferroviaris al port per treure les mercaderies cap a Europa, l’impuls definitius al Corredor Mediterrani, per a permetre i aconseguir que Barcelona sigui la capital econòmica i logística del sud d’Europa i del Mediterrani. Però també pel bon finançament del seu transport públic; la millora del finançament autonòmic i municipal, pacte fiscal per Catalunya i que Barcelona pugui participar directament de la riquesa que genera; o l’impuls a la nova Àrea Metropolitana de Barcelona com una pol de creixement i atracció d’empreses tecnològiques i de creació de llocs de treball d’alt valor afegit. “Som una ciutat de futur, amb una economia preparada per al futur, amb actius i potencialitats únics que, si reben el suport necessari, poden convertir Barcelona en la punta de llança del creixement econòmic; i aquesta és una gran oportunitat per a tots, no només per a Barcelona”, ha finalitzat Trias.