Territori i Sostenibilitat reestructura els serveis Lleida – la Pobla de Segur – Esterri d’Àneu per millorar l’oferta

· La coordinació d’horaris entre el tren i l’autobús i la rebaixa de preus permetrà augmentar la demanda actual
· La consolidació de la demanda ha de permetre en un futur reforçar l’aposta pel transport públic i específicament pel tren · FGC estudia la compra de nou material mòbil que permeti millorar la competitivitat de la línia de la Pobla de Segur.

El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, ha presentat avui la reorganització dels serveis de bus que connecten el corredor de Lleida – la  tren Lleida – la Pobla de Segur, han d’aportar més eficiència a la xarxa de transport públic i garantir la seva viabilitat econòmica tenint en compte la demanda existent.

En aquest sentit, s’introduiran un conjunt de mesures en les línies de bus existent, per tal d’oferir una oferta conjunta, complementària i coordinada amb els serveis ferroviaris per cobrir la demanda de mobilitat tant al matí, com al migdia i a la tarda, eliminant duplicitats ineficients A més, es crearà un nou abonament combinat per al bus i es reduirà el preu del bitllet senzill gairebé a la meitat per equiparar-lo al del tren. De cara al futur, es preveu potenciar aquest darrer mitjà mitjançant un nou model de gestió.

Fins ara, el corredor Lleida – La Pobla de Segur – Esterri d’Àneu disposava de serveis de transport públic de tren i autobús que en alguns casos eren coincidents en horari, de manera que es produïen duplicitats en l’oferta econòmicament insostenibles. En aquest sentit, FGC aposta per al manteniment del servei de tren entre Lleida i la Pobla de Segur amb un ajustament de l’oferta en el marc de les limitacions pressupostàries presents i amb l’objectiu d’assegurar la viabilitat econòmica i el manteniment en el futur de la línia.

Així, FGC té en marxa obres de millora de la infraestructura d’aquesta línia.

Concretament, la rehabilitació del túnel existent entre Sant Llorenç de Montgai i Vilanova de la Sal, per valor de 725.000 euros. A més, treballa en la implantació d’un nou model de gestió que millori la rendibilitat de futur d’aquest servei de transport i està estudiant la compra de nous trens, més eficients, que permetin augmentar la competitivitat de la línia.

Ara, en aquest context, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat un conjunt de mesures que s’implantaran a partir del 6 de febrer en les línies d’autobús que comuniquen aquest corredor amb l’objectiu de cobrir la demanda de mobilitat existent en les diferents franges horàries conjuntament amb els serveis de transport ferroviari.

Així, l’objectiu de tot plegat és racionalitzar l’oferta de transport públic i crear una xarxa integral amb una oferta de tren i bus complementària que aporti eficiència i eficàcia a la mobilitat de Lleida i el Pallars. Concretament, les actuacions que avui es presenten persegueixen els objectius següents:
· Oferir una oferta conjunta entre el tren i el bus en el corredor Lleida i el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà
· Crear un nou marc tarifari amb l’abaratiment de tarifes del bus per promoure l’ús del transport públic en aquest corredor
· Facilitar els diumenges i festius la connexió amb Barcelona per als estudiants
· Perllongar totes les expedicions de bus fins a l’estació de tren de Lleida
Prestació coordinada de serveis
Així doncs, amb la reorganització dels serveis de bus que avui es presenta, el corredor Esterri d’Àneu- la Pobla- Lleida disposarà de 3 expedicions d’anada i tres de tornada per cobrir les diferents franges horàries:

Per millorar la comunicació amb Barcelona, s’introdueixen nous serveis de bus coordinats amb les sortides i arribades del tren a l’estació de Lleida.

Concretament:
·  Nou servei de bus els diumenges i festius pels estudiants per
accedir a Barcelona: a les 17.00 hores des d’Esterri d’Àneu que passarà per la Pobla a les 17.59 hores i que arribarà a Balaguer a les 19.21h. Aquest servei enllaçarà a les 19.55h a Balaguer amb un servei directe cap a Barcelona que arribarà a les 21.15h a Palau Reial.

· Nou servei els feiners a la tarda: l’AVANT arriba a Lleida a les 19.13 hores des de Barcelona. Els ciutadans disposaran des de l’estació de tren d’un nou servei de bus a les 19.20 hores amb arribada a la Pobla a les 21.27 hores i a Esterri d’Àneu a les 22.29 hores.

Pel que fa als feiners al matí, els usuaris disposen del servei de bus la Pobla-Barcelona amb sortida a les 6.30 hores i arribada a Barcelona a les 9.40 hores.

Els ciutadans d’Esterri d’Àneu podran agafar el bus de les 5.20 hores que arriba a la Pobla a les 6.19 hores per enllaçar amb el que va a Barcelona. Quant a la coordinació amb l’Avant i la xarxa d’alta velocitat, es realitzarà un estudi per a valorar mesures a implementar en funció de la demanda.

D’altra banda, en el tram Balaguer-Lleida, FGC ofereix en total 4 serveis d’anada i 4 tornada, que juntament amb els serveis de bus existents permetran oferir una connexió de transport públic pràcticament cada hora els dies feiners, i permetran cobrir la mobilitat en les diferents franges horàries de matí, migdia, tarda i vespre els caps de setmana i festius.

Nous abonaments i preus del bus
Pel que fa al marc tarifari, els preus del bitllet senzill de bus s’equiparen als
preus del tren en el corredor Lleida – la Pobla – Esterri d’Àneu, la qual cosa suposa estalvis de fins al 54% respecte del preu actual en el trajecte de la Pobla– leida, o del 46% en el tram Tremp – Lleida. També es mantenen els descomptes existents per a gent gran, estudiants de la UDL i famílies nombroses i monoparentals.
A més, es crea un nou abonament multiviatge per al bus, la T-10/60, amb estalvis de fins als 65% respecte dels preus actuals.


D’altra banda, en el tram d’Àger a Lleida, es mantenen els abonaments integrats de la xarxa de l’ATM de Lleida:

31 de gener de 2012