President Mas: “En els propers anys no es podran fer infraestructures per quedar bé, sinó per anar bé”

16/09/2011
Els presidents de Múrcia, Catalunya i València en la compareixença informativa

El president de la Generalitat de Catalunya afirma que si el Govern d’Espanya no dóna suport al corredor del Mediterrani “estaria donant l’esquena a la meitat de la seva economia i al 60 % de la seva exportació”
Artur Mas s’ha reunit aquest matí amb els presidents de la Generalitat Valenciana i de la Regió de Múrcia per intensificar els treballs en defensa del corredor ferroviari del Mediterrani
Els presidents català, valencià i murcià mostren la seva unitat per defensar aquest projecte i demanen el suport del Govern de l’Estat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que en el context econòmic actual  “és fonamental que s’inverteixi en infraestructures que ajudin l’economia a anar endavant”, com el corredor ferroviari del Mediterrani, i ha afegit que “ens els propers anys no es podran fer infraestructures per quedar bé, sinó infraestructures per anar bé”. El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions després de la reunió amb els seus homòlegs del País Valencià, Alberto Fabra, i de Múrcia, Ramon Luís Valcárcel, que ha tingut lloc aquest matí al Palau de la Generalitat de Catalunya.

En una compareixença informativa posterior a la reunió, els tres presidents han mostrat la seva unitat per tirar endavant el corredor del Mediterrani i han demanat al Govern espanyol que s’hi sumi. Han dit que no anaven contra ningú sinó a favor d’un projecte i que aquest objectiu està allunyat de baralles partidistes Tots tres han recordat que el pròxim 19 d’octubre la Comissió Europea ha d’acordar quin és l’eix prioritari i han demanat el suport del Govern de l’Estat a l’eix sencer, d’Algesires al Pirineu. També han anunciat que dimecres vinent, 21 de setembre, seran a Brussel·les per “fer pinya” – en paraules d’Artur Mas – i insistir en la necessitat d’aquesta infraestructura.

El president de la Generalitat de Catalunya ha recordat en la seva intervenció que “el litoral mediterrani de la península representa entre 40 i 50 % població i gairebé la meitat del PIB, però suposa un 60% de tota l’exportació espanyola”. Per aquest motiu, ha dit que “si el futur Govern espanyol o l’actual donen l’esquena a aquest corredor mediterrani estarien donant l’esquena a la meitat de la seva economia i al 60% de la seva exportació”. Artur Mas ha reblat que “en els moments en què estem això no només seria intolerable sinó gairebé un suïcidi des del punt de vista de l’economia de l’Estat” i ha afegitque “atemptaria contra el sentit comú”.

“Hem de posar tota la carn a la graella”
El president català ha afirmat que “hem de posar tota la carn a la graella” en la defensa d’aquest projecte i ha reclamat al Govern espanyol que “no es despisti, que aquest cop faci les coses bé i faci entendre a Europa que aquest corredor té ple sentit i és una gran necessitat”. També ha demanat a l’executiu central – l’actual i el que es constituirà després de les eleccions del novembre – que “les inversions que calgui es puguin arribar a fer en els calendaris previstos, que són els pròxims deu anys”. Artur Mas també ha assenyalat que elGovern espanyol “té una oportunitat d’or de fer que per primer cop una infraestructura important no sigui vista com una infraestructura radial quilòmetre 0 – Madrid”.

El president Mas ha destacat la importància del corredor mediterrani per “connectar l’economia nord-africana amb tota l’economia peninsular i, a través d’aquí, amb el centre i el nord d’Europa” i ha assegurat que “això té sentit europeu, peninsular, econòmic, social i mediambiental”.

Per la seva part, el president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, s’ha referit a aquest projecte com “una infraestructura fonamental i estratègica” i “una gran oportunitat que uneix territoris, elements de dinamització econòmica i, sobretot, possibilitats de futur”. El president Fabra ha insistit també que “és una infraestructura plural, no partidista, ni territorial, sinó un compromís conjunt” i que en la defensa d’aquest eix “no anem contra ningú, anem amb la idea de sumar i d’apostar pel futur”. El cap del Govern valenciàs’ha mostrat convençut que la Comissió Europea escollirà com a prioritari el corredor mediterrani.

El president de  Múrcia, Ramon Luis Valcárcel, també ha manifestat la seva confiança en què la CE donarà llum verda el pròxim 19 d’octubre al corredor, “com a eix prioritari per a les mercaderies per ferrocarril a tot el Mediterrani espanyol i a la resta d’Europa”. Ramon Luís Valcárcel ha reclamat el suport de l’Estat perquè  “no es tracta d’un caprici sinó que redunda en benefici de tothom”. També ha demanat a l’Executiu central  que “si es diu que aquest és el corredor prioritari, que això es reflecteixi en un document adreçat a la Comissió Europea, per tal que aquesta tingui clara la posició del Govern espanyol”.

Reunions bilaterals Catalunya-País Valencià
A preguntes dels periodistes sobre altres temes, com ara la reciprocitat de Televisió de Catalunya i Canal 9, el president Mas ha contestat que la reunió s’ha centrat en el corredor mediterrani, però ha assegurat que ha quedat amb el seu homòleg al País Valencià que “altres emes d’interès comú els tractarem en reunions posteriors i bilaterals”. El president català ha manifestat la seva voluntat d’anar a València i ha assegurat que “les actituds són positives i ens permetran resoldre coses”.