L’Audiència Provincial de Barcelona confirma la sentència d’un any i mig de presó per una agressió a un empleat ferroviari d’FGC

És la primera resolució en via de recurs que aplica la condició d’agents de l’autoritat als empleats ferroviaris en exercici de les seves funcions, tal i com així ho assenyala la Llei Ferroviària de Catalunya.
La sentència inicial del Jutjat del Penal núm.16 de Barcelona ja reconeixia aquesta condició d’agent de l’autoritat i va condemnar a l’agressor a un any de presó com a autor d’un delicte d’atemptat i a sis mesos més per un delicte de lesions.
Arran del recurs presentat, l’Audiència Provincial ha confirmat la condemna per delicte d’atemptat i, a més, també considera els empleats de serveis públics com a funcionaris a efectes penals.
Els fets es van produir el dia 22 de gener de 2008 a l’estació d’FGC de Pl.Espanya, quan un usuari va agredir a un empleat de la companyia que li reclamava l’abonament d’un bitllet ocasionant-li una fractura al peroné, la pèrdua de dues peces dentals i contusions a l’espatlla i a la mandíbula.

Barcelona, 22 de setembre de 2011
L’Audiència Provincial de Barcelona ha desestimat el recurs contra la sentència del 4 de novembre de 2010 que condemnava a un any i mig de presó a l’autor d’una agressió a un empleat ferroviari d’FGC, un any per un delicte d’atemptat a agent de l’autoritat i mig any més per un delicte de lesions.

Els fets
El 22 de gener de 2008 un usuari va agredir a un agent d’estacions que li va indicar que pagués el bitllet. L’incident va tenir lloc a l’estació de Plaça Espanya de Barcelona i com a resultat de l’agressió el treballador d’FGC va patir una fractura al peroné, la pèrdua de dues peces dentals i contusions a l’espatlla i a la mandíbula.

FGC va denunciar el fet i va acusar a l’agressor de ser l’autor d’un delicte de lesions i d’un delicte d’atemptat a agent de l’autoritat, ja que aquesta és la condició que tenen els empleats ferroviaris en l’exercici de les seves funcions, segons la Llei Ferroviària de Catalunya.

La primera sentència
El judici del cas va tenir lloc el dia 14 d’octubre de 2010 i amb data 4 de novembre es va dictar la sentència pel Jutjat del Penal núm.16 de Barcelona que condemnava l’agressor a un any de presó com a autor d’un delicte d’atemptat a agent de l’autoritat i a sis mesos de presó per un delicte de lesions.

El condemnat va presentar recurs a l’Audiència Provincial de Barcelona contra aquesta sentència.

Recurs desestimat
Amb data 12 de setembre de 2011, l’Audiència Provincial ha dictat sentència i ha desestimat el recurs presentat pel condemnat. La nova sentència ha confirmat la pena d’un any de presó pel delicte d’atemptat a l’agent de l’autoritat i de sis mesos pel delicte de lesions. A més, també considera els empleats de serveis públics com a funcionaris indicant que FGC porta a terme un servei públic i que els seus empleats tenen la condició de funcionaris a efectes penals.

La sentència de l’Audiència Provincial suposa un precedent molt important ja que aplica la condició d’agents de l’autoritat als empleats ferroviaris en exercici de les seves funcions, tal i com així ho assenyala la Llei Ferroviària de Catalunya.