FGC i ECOM uneixen esforços per millorar l’accessibilitat a la xarxa de Ferrocarrils

El president d’FGC, Enric Ticó, i el president de la Federació ECOM, Antoni Guillén, han signat un conveni mitjançant el qual treballaran conjuntament per millorar la mobilitat de les persones amb discapacitat física a la xarxa de Ferrocarrils.

Les dues entitats col·laboraran en la planificació, el desenvolupament i seguiment de les mesures previstes en el Pla d’Accessibilitat d’FGC, i ECOM també oferirà formació especialitzada als treballadors d’FGC sobre l’atenció a persones amb necessitats especials.

Les úniques quatre estacions pendents d’adaptació de la xarxa principal d’FGC són Sarrià, Gràcia, el Putxet i Peu del Funicular, totes de la línia Barcelona-Vallès. La línia Llobregat Anoia està 100% adaptada, tant a nivell de trens com d’estacions.

Barcelona, 4 de juliol de 2011
FGC i la Federació ECOM han signat avui un conveni de col·laboració amb l’objectiu d’unir esforços per continuar millorant l’accessibilitat a la xarxa dels Ferrocarrils, que actualment ja està adaptada al 91%.

L’acord contempla l’assessorament d’ECOM en la planificació, el desenvolupament i seguiment de les mesures d’accessibilitat previstes en el Pla d’Accessibilitat d’FGC, així com en la planificació de noves accions que puguin millorar l’accés al transport especialment als viatgers amb algun tipus de limitació motriu, d’acord amb el pla anual previst.

A més, ECOM també durà a terme la supervisió de camp de les mesures implementades (a nivell d’accessibilitat física, d’ús, d’informació i de comunicació), i oferirà formació especialitzada als treballadors i treballadores d’FGC sobre l’atenció a persones amb necessitats especials.

Pioners en accessibilitat:
L’accessibilitat i l’adaptació de totes les instal·lacions per a persones amb mobilitat reduïda és una de les prioritats de la política de Responsabilitat Social Corporativa d’FGC. Des de l’any 91, quan s’aprova la Llei de promoció de l’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques del Parlament de Catalunya (Llei 20/1991), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha treballat i continua treballant per assolir l’adaptació de totes les seves estacions.

En aquest sentit, actualment el 91% de la xarxa d’FGC ja està adaptada, 29 de 33 estacions a la línia del Vallès i el 100% de les 43 estacions de la línia Llobregat Anoia. A més, els trens de les dues línies també estan adaptats. Aquestes xifres situen FGC com un dels operadors de referència a nivell mundial en matèria d’accessibilitat.

D’altres aspectes destacats del Pla d’Accessibilitat d’FGC és l’atenció als invidents, amb encaminaments específics a les andanes i vestíbuls de pràcticament totes les estacions, i també a les persones amb discapacitat auditiva, que gaudeixen d’un sistema d’atenció personalitzat per videoconferència als Centres d’Atenció al Client de Plaça Catalunya i Plaça Espanya.

Quant a ECOM:
ECOM és un moviment associatiu, nascut l’any 1971, que aglutina més de 175 entitats de persones amb discapacitat física de tota Espanya (144 de les quals són de Catalunya) i que té com a objectiu defensar l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat física i promoure una major inclusió i qualitat de vida per a aquest col·lectiu.

Alhora, ECOM actua per afavorir l’enfortiment del moviment associatiu de la discapacitat física, i ofereix suport i serveis a les entitats federades, a més de defensar els seus interessos, i els de les persones amb discapacitat física, davant les Administracions Públiques i en els diferents organismes de participació existents en el sector.