Adif posa en servei l’enclavament electrònic de Bifurcació Marina, a Barcelona
Millores en la xarxa de rodalies de Barcelona
Aquesta actuació, amb una inversió de més de 4,5 milions d’euros, reforçarà la seguretat de les instal·lacions, així com la fiabilitat i funcionalitat de la gestió del tràfic ferroviari en l’àmbit de les estacions
Les operacions suposaran modificacions de servei a les línies de Rodalies de Catalunya la nit del dissabte 18 al diumenge 19 de juny, de 23.20 a 7.20 hores
En els darrers mesos s’han instal·lat altres enclavaments similars a Sant Andreu Arenal, Bifurcació Aragó, Plaça de Catalunya i França
Barcelona, 17 de juny de 2011 (Adif i Renfe).
Adif posa en servei aquest cap de setmana el nou enclavament electrònic a la Bifurcació de Barcelona Marina, situat en el p.k. 680/574 del trajecte Sants-Bifurcació Aragó-Estació de França. La instal·lació d’aquest dispositiu ha suposat una inversió de 4.548.772,9 euros.
La nit del dissabte 18 al diumenge 19 juny, entre les 23.20 i les 7.20 hores, es realitzaran proves prèvies a la posada en servei d’aquest telecomandament, el que generarà afeccions a les circulacions ferroviàries de les línies R1, R2, R3, R4 i R7.
D’aquesta manera, el servei de Rodalies de Catalunya en aquest període es prestarà de la següent manera:
Línia R1 (Molins de Rei-Maçanet Massanes per Mataró): els trens de la relació L’Hospitalet de Llobregat-Mataró iniciaran el seu recorregut a Badalona.
Línia R2 nord (Aeroport-Maçanet Massanes per Granollers Centre): durant l’execució dels treballs, el servei es dividirà en dos trams:
• Aeroport-Barcelona Sants
• Maçanet Massanes-Sant Andreu Comtal
Línia R2 sud (Sant Vicenç de Calders-Barcelona per Vilanova i la Geltrú): iniciaran i finalitzaran el seu recorregut a Barcelona Sants.
Línia R3 (L’Hospitalet de Llobregat-Puigcerdà per Vic): els trens inicien i finalitzen el seu recorregut a Sant Andreu Arenal.
Línia R4 (Sant Vicenç de Calders-Manresa per Vilafranca del Penedès): durant l’execució dels treballs, el servei de tren es dividirà en dos trams:
• Manresa-Sant Andreu Arenal
• Sant Vicenç de Calders-Barcelona Sants
Línia R7 (L’Hospitalet de Llobregat-Martorell per Cerdanyola Universitat): els trens inicien i finalitzen el seu recorregut a Sant Andreu Arenal.
Línia R13 (Barcelona-Lleida per Valls): el tren amb sortida a les 06.50 hores d’Estació de França iniciarà el seu recorregut a Barcelona Sants.
Línia R15 (Barcelona-Riba-roja d’Ebre per Tarragona i Reus): el tren amb sortida a les 06.17 hores d’Estació de França iniciarà el seu recorregut a Barcelona Sants.
Per tal de garantir la mobilitat dels viatgers entre les estacions sense servei de tren, els títols de transport de Rodalies de Catalunya seran vàlids per a les següents estacions de la xarxa de Metro:
• Rambla Just Oliveras
• Sants Estació
• Plaça de Sants
• Catalunya
• Arc de Triomf
• Fabra i Puig
• Sant Andreu
• Passeig de Gràcia
• Barceloneta
• La Sagrera
• Pompeu Fabra
• Clot
A més, amb l’objectiu d’orientar als viatgers, Renfe reforçarà el personal d’informació i atenció al client amb 61 persones en les següents estacions:
Sant Adrià de Besòs
Badalona
Sant Andreu Comtal
Sant Andreu Arenal
La Sagrera Meridiana
El Clot-Aragó
Arc de Triomf
Plaça Catalunya
Passeig de Gràcia
Barcelona Sants
Estació de França
L’Hospitalet de Llobregat
Per a més informació, els clients poden consultar en estacions, personal d’informació i atenció al client, en els telèfons 902 320 320 i 902 41 00 41, així com a les pàgines web www.rodaliesdecatalunya.cat, www.renfe.com i www.adif.es
Característiques dels equips
Els enclavaments són els sistemes que gestionen tots els senyals, canvis d’agulles i altres dispositius que ordenen els moviments dels trens en l’interior de les estacions i els trajectes. El nou dispositiu comprèn les bifurcacions de Clot, Glòries i Vilanova, amb cinc enllaços col·laterals a les estacions de França i Passeig de Gràcia, La Sagrera, Sants, Montcada Bifurcació i al trajecte Plaça de Catalunya-Sants. Amb el nou enclavament s’aconseguirà un augment de la capacitat de la línia i la regularitat de les circulacions, així com la compatibilitat amb les influències de la tracció a 25 KV de la Línia d’Alta Velocitat en el tram Sants-La Sagrera.
També permetrà el coneixement de l’estat dels bloquejos, ordres i comprovacions necessàries per comandar i supervisar els senyals, aparells i trajectes de bloqueig; sistemes de diagnòstic per al manteniment local i remot d’avaries, així como el registre i reproducció de tots els moviments amb data i hora per analitzar les incidències, i la connexió a d’altres sistemes, enclavaments col·laterals, interfícies i telecomandaments.
Aquests dispositius reforçaran la seguretat de les instal·lacions, així com la fiabilitat i funcionalitat de la gestió del trànsit ferroviari en l’àmbit de les estacions, millorant l’explotació ferroviària i les prestacions a l’usuari.
Amb aquest enclavament finalitza l’actuació global sobre la substitució d’enclavaments, circuits de via i Bloqueig Automàtic Banalitzat (BAB) en els trajectes Sagrera-Sants i Marina-França de la xarxa de rodalies de Barcelona, iniciat el 2009.
El nou enclavament comprèn els mòduls electrònics que permeten el comandament i supervisió dels senyals de bloqueig i les entrades d’ocupació i alliberament dels cantons del trajecte. Disposa dels més avançats nivells de seguretat, que asseguren que qualsevol anomalia en el seu funcionament sigui detectada i actuï en tot moment garantint la seva òptima eficàcia.
Compta a més amb sistemes de comandament local que permeten la visualització de l’estat dels elements de camp, establiment de moviments, avaries, alarmes i altra informació rellevant. La transmissió entre equips col·laterals es realitzarà mitjançant telegrames de dades codificades. Es disposa de dues rutes de comunicacions per fibra òptica, el que garanteix l’explotació del bloqueig del trajecte corresponent si es produeix una fallada de transmissió en un dels canals de comunicació.
Els missatges de bloqueig que es transmetin entre sistemes o equips col·laterals inclouran la identificació positiva d’origen i destí amb funcions de bloqueig. Els treballs de camp es complementaran amb la nova xarxa de cables multiconductors, telefònics per al comandament i control d’elements de camp, senayls, balises i motors, i de fibra òptica com a mitjà per a la transmissió de les comunicacions. També es contempla el subministrament d’energia per a l’alimentació dels nous dispositius de senyalització.
A més, el projecte inclou la construcció d’un edifici tècnic que allotjarà els equips del nou enclavament, així com obres civils auxiliars per a la instal·lació de canaletes, canalitzacions, arquetes i ancoratges en túnel per a cables.
Per últim, s’adaptarà el telecomandament als nous equips des del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de Barcelona, que gestiona la infraestructura ferroviària d’ample convencional de la província de Barcelona i de part de les situades a Tarragona, Lleida i Girona.
Aquesta inversió s’inscriu en el Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015 impulsat pel Ministerio de Fomento per a la modernització de les infraestructures i les estacions de l’esmentada xarxa, amb l’objectiu d’augmentar els estàndards de qualitat de l’explotació ferroviària i oferir un servei amb majors prestacions de seguretat, fiabilitat i eficàcia.
Aquest conjunt d’actuacions són una mostra del ferm compromís que el Gobierno de España té amb la millora de les infraestructures, i en especial del ferrocarril, a Catalunya, i suposen una forta creació de llocs de treball i noves oportunitats per als ciutadans de Catalunya. Només l’any 2010, Adif va realitzar una inversió superior als 1.350 milions d’euros, el que va suposar un augment del 30% amb respecte a l’exercici del 2009.
Aquesta inversió té caràcter d’obra per compte de l’Estat, i es realitza en el marc del Contracte Programa subscrit entre l’Administració General de l’Estat i Adif per al període 2007-2010.