Posicionament d’FGC davant les informacions aparegudes en alguns mitjans de comunicació en relació a la retribució dels seus directius

Barcelona, 9 de maig de 2011
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya puntualitza la informació apareguda avui dilluns 9 de maig en alguns mitjans de comunicació.

Sistema retributiu per al personal de direcció d’FGC
Es tracta d’un sistema revisat i acordat amb la comissió de seguiment del Contracte Programa FGC – Generalitat. Té l’aprovació del Consell d’Administració d’FGC i passa a aprovació anual per la Direcció General de Pressupostos i a informació anual a la Direcció General de la Funció Pública de la Generalitat. La tramitació dels objectius del personal de direcció d’FGC es fa seguint els criteris establerts per Acord de Govern d’11 d’abril de 2006.

Des de l’any 1993 el sistema retributiu per al personal de direcció d’FGC (93 professionals entre els quals hi ha directors, caps d’àrea, gestors i tècnics superiors) contempla un sou que inclou una part fixa i una part variable.

* 1993 – 2004: la part de retribució variable té un mínim d’un 0% i un màxim d’un 7% en relació al fix.
* 2005 – 2010: revisió de la part variable, d’acord amb el que dictamina l’Administració, amb un mínim del 0% i un màxim del 15%. Aquesta revisió es realitza per ajustar els objectius d’acord amb els resultats de l’empresa.

Aquesta major preponderància de la retribució variable comporta el següent:
* 2005 – 2007: Decrement del salari fix del personal de direcció per sota del conveni col·lectiu (IPC menys l’1%) = PÈRDUA DE PODER ADQUISITIU EN EL SALARI FIX.

A la resta de la plantilla s’aplica un augment de l’IPC més l’augment acordat en Conveni col·lectiu per als anys en vigència.
* 2009 – 2010 – 2011: Congelació salarial tant de la part fixa com de la part variable, del personal de direcció en funció dels criteris de la Generalitat (retribució fixa + retribució variable) respecte a la retribució de 2008. A partir d’aquesta data ningú ha rebut més retribució del que es va percebre en l’exercici 2008.
* 2010: Reducció salarial pel Decret Llei 3/2010 de 29 de maig. Reducció del 5% en la retribució fixa de tota la plantilla i del 8%, 10% i 15% en funció de les franges retributives establertes per la Generalitat.

En qualsevol cas, el sistema de retribució d’un sou compost per una part fixa i una variable és la fórmula més estesa i amb més solidesa en el sistema econòmic actual, tant a nivell nacional com internacional. FGC ho aplica seguint els criteris del marc legal de la Generalitat de Catalunya i havent comprovat que és el més profitós per al resultat del negoci que gestiona. Actualment aquest sistema de retribució és tema de debat en l’Administració Pública amb l’objectiu de millorar la gestió empresarial.

Resultats 2010
El tancament 2010 d’FGC és el resultat d’una bona gestió empresarial que ha donat un balanç global positiu de l’evolució que situa, per exemple, l’índex de cobertura de les Línies Metropolitanes en un 79,38%, un dels millors del món en el sector del transport públic.

Aquest bon resultat, sumat a uns índex de cobertura que superen el 100% en els negocis d’oci i turisme que gestiona FGC, situen l’empresa en una situació molt positiva quant a resultats econòmics.

Aplicació de la Llei
1. Pel que fa al que esmenta el diari El País en relació al pagament d’hores extraordinàries, FGC aclareix que hores d’ara aquest tema s’està parlant en la taula de seguiment del Conveni entre l’empresa i la representació dels treballadors.
2. Quant al fons de pensió per al qual han estat jutjats dos expresidents d’FGC, l’empresa n’ha demanat la recuperació, tal i com es va acordar en Consell d’Administració de 31 març de 2011.

Des d’FGC s’està actuant d’acord amb el que estableix el marc legal vigent i respectant les directrius de l’Administració, amb la qual cosa considera demostrada la mala praxis i la intencionalitat per al desgast del seu prestigi, en les informacions publicades en relació al sistema retributiu dels seus treballadors.