Enric Ticó supervisarà treballs de manteniment a la línia Llobregat-Anoia i al cremallera de Montserrat

• Les proves tindran lloc aquest vespre a les estacions de Monistrol-Vila i Olesa de Montserrat

Barcelona, 23 de maig de 2011
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, supervisarà aquest vespre, els treballs de manteniment que es fan de nit a la línia Llobregat-Anoia, a les estacions de Monistrol Vila i Olesa de Montserrat.

Frenat de cremalleres
És previst que a les 21,00h comencin les proves de frenat de cremalleres a l’estació de Monistrol Vila del cremallera de Montserrat. Aquest tipus de proves es realitzen de manera periòdica i específica amb tot aquell material que reprèn el servei després d’estar retirat a tallers per a una operació de gran manteniment i revisió.
Aquestes proves duren una hora aproximadament i permeten certificar el correcte funcionament de tots els sistemes de seguretat dels trens cremallera, previ a la seva entrada en servei.

Nova batonadora de canvis
A partir de les 23,30h s’iniciaran els treballs de manteniment a la via a l’estació d’Olesa de Montserrat, amb la nova batonadora de canvis. Es tracta d’un nou material de treball que va entrar en servei durant el primer trimestre de 2011, emmarcat en el canvi de model de gestió del manteniment en que està implantant FGC.
La nova batonadora es diferencia de la convencional, entre d’altres coses, pel tercer braç desplaçable i per les pantalles desplegables laterals per amortir el soroll. En la seva sensibilitat a les afectacions per sorolls, FGC és el primer operador de l’Estat que incorpora aquests tipus de pantalles.
Aquest material serveix per mesurar l’estat de la via i equilibrar el balast (pedres) que sustenta els carrils i incorpora els últims avenços en tecnologia i sostenibilitat. És una màquina dièsel altament eficient que incorpora un tercer braç o “bat” desplaçable transversalment, el qual permet “batonar” o treballar de manera més eficaç en les zones de canvi d’agulla. En aquests punts, on coincideixen tres “fils”
o carrils, el nou braç permet treballar-hi simultàniament i anivellar el balast de manera més eficaç.
També incorpora pantalles laterals que esmorteeixen el soroll dels treballs, ruixadors d’aigua que eviten la generació de pols dels bats i totes les sofisticacions tècniques que permeten fer correccions automàtiques sobre el terreny i millorar els mesuraments de la via. Amb aquesta nova màquina FGC cerca millorar el confort dels viatgers i ampliar la vida útil de la via, amb la conseqüent reducció de costos de manteniment.