Es preveu que avui es restableixi totalment la circulació ferroviària entre Sitges i Vilanova i la Geltrú

• Tècnics desplaçats al lloc de la incidència han facilitat aquesta estimació després de l’avanç dels treballs que ha permès encarrilar i apartar el tren a les 11,30 hores
• Un cop es restableixi la circulació per una via, els trens regionals recuperaran el seu recorregut habitual
• Es limitarà la circulació entre Sitges i Vilanova i la Geltrú a dos trens per hora i sentit
• S’ha donat avis als Mossos d’Esquadra perquè s’investigui si un obstacle localitzat a la via té relació amb el descarrilament

Barcelona, 21 de març de 2011
Entre les 13,30 i les 14,00 hores d’avui es podrà restablir per una de les vies la circulació ferroviària en el tram Sitges – Vilanova i la Geltrú. Aquest restabliment parcial permetrà recuperar la circulació ferroviària tot i registrar-se un limitació de capacitat a la línia. Les mateixes previsions apunten a que es pugui circular per les dues vies a partir de les 19,00 hores.

Aquesta estimació que han fet els tècnics d’Adif i Renfe desplaçats al punt de la incidència té en compte l’avanç de les operacions per encarrilar i apartar el tren, que han finalitzat a les 11,30 hores, i les reparacions necessàries a la infraestructura.

Un cop restablerta la circulació per una via, el servei de Rodalies de Catalunya s’establirà de la següent manera:

Línia R2 sud de Rodalies (St. Vicenç de Calders – Barcelona per Vilanova i la Geltrú) – Barcelona – Sitges: servei habitual.  Sitges – Sant Vicenç de Calders: es limita la circulació a dos trens per hora i sentit amb parada a totes les estacions

Línia R7 de Rodalies (Martorell – L’Hospitalet de Llobregat per Cerdanyola Universitat): – Recupera el seu servei habitual.

Per la seva banda, els trens regionals i de Llarga Distància recuperen el seu recorregut habitual.

En el tram de via única, es poden produir demores de 20 minuts.
A les 19.00 hores d’ahir, un tren de Rodalies que feia el trajecte Sant Vicenç de Calders – Estació de França va descarrilar poc abans d’efectuar la seva entrada a la via dos de l’estació de Sitges. Per tal de garantir la mobilitat dels viatgers, Renfe manté activat el pla alternatiu per carretera entre aquestes estacions que està format per 50 autocars i 50 persones d’informació i atenció al client.

En les operacions per restablir la circulació, treballen dos trens taller, procedents de Barcelona i Tarragona, dues màquines de via, dues vagonetes d’electrificació, maquinària lleugera. L’equip humà desplaçat està format per una trentena de tècnics especialitzats en via, electrificació i senyalització per part d’Adif. Per a la retirada del tren, han treballat una vintena de tècnics.

Una de les línies d’investigació en què s’està treballant es basa en la comunicació que va fer el maquinista del tren al Control de Trànsit Centralitzat (CTC), manifestant que havia topat amb un obstacle a l’alçada del punt quilomètric 638/680, a uns 4 quilòmetres del punt on va descarrilar, el que situaria l’origen d’aquest incident en causes alienes a l’explotació ferroviària.

Aquest objecte, una barra de ferro de 35 cm,  ha estat trobat aquest matí pels tècnics. De forma immediata, s’ha donat avís als Mossos d’Esquadra per recollir indicis que permetin comprovar la seva possible relació amb els fets, i presentar la corresponent denuncia.

Renfe i Adif estan informant d’aquesta incidència a través de megafonia de trens i estacions, servei Transmet i SMS, així com als telèfons d’informació 902 41 00 41 i 902 320 320, i als webs www.rodaliesdecatalunya.cat, www.renfe.com i www.adif.es.