Baró de Viver estrena la reforma de la seva plaça cívica
La Plaça del Baró de Viver ha estat remodelada adequant la superfície d’aparcament, millorant els espais destinats al lleure i la seva accessibilitat, i renovant les xarxes de serveis i el mobiliari urbà
El projecte de remodelació urbanística de la Plaça del Baró de Viver, s’ha realitzat en l’àmbit delimitat per l’interior d’illa de les vivendes que l’any 1989 va construir el Patronat de l’Habitatge. Les obres es van iniciar el juliol de 2010, i el cost total de la inversió ha estat d’1.300.000 euros.
Aquesta actuació va quedar inclosa dins de la Llei de Barris 2010 – 2013, de manera que l’obra s’ha finançat a parts iguals per l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya. Gràcies a aquesta llei s’ha pogut completar la transformació dels barris de Bon Pastor i Baró de Viver perquè disposin de la mateixa qualitat que qualsevol altre barri de Barcelona (VEURE INFORMACIÓ DEL FINAL).
Amb la implicació de les institucions, i la participació decidida dels veïns i el suport del Centre de Recerca Polis? GRC Art, Ciutat, Societat de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB), l’actuació que ara s’estrena és la mostra d’aquest canvi en la millora de la qualitat del barri: l’àrea a urbanitzar contenia una zona amb pavimentació dura en mal estat, que comprenia la zona propera als edificis i la zona sobre l’aparcament, i la resta eren espais enjardinats necessitats d’arranjament i de fer-ho accessible a persones amb mobilitat reduïda.
Principals aspectes de la remodelació
-La nova plaça és totalment accessible gràcies a que la zona enjardinada s’eleva en rampa cap a la zona de sobre de l’aparcament i permet així el correcte accés de manera semblant a com es va fer amb la llosa i la plaça Pilar Miró.
-També s’ha habilitat rampes entre la zona enjardinada i el passadís del centre cívic i el casal de gent gran permetent l’accessibilitat en aquest sentit.
-S’han reformat els paviments del passadís del centre cívic i del Casal de Gent Gran així i s’ha repavimentat tota la superfície de l’aparcament soterrani, , eliminant els elements en desús deixant una plaça més diàfana i amb jardineres per trencar la fredor del paviment.
-En aquesta mateixa zona de davant del Casal de Gent Gran i del Centre Cívic, s’han ampliat les terrasses que donen a la plaça per tal de que hi hagi espai per seure al sol, i que permetrà fer una funció de relació entre els equipaments i la plaça.
-Realització de noves xarxes de serveis (enllumenat, xarxa de clavegueram i reg), renovant els desaigües que passen per la plaça i pel sostre de l’aparcament col•locant noves conduccions molt més amples i de fàcil manteniment amb la qual cosa s’acabarà amb les fuites i obturacions que ha hagut durant aquests anys.
-També s’ha posat mobiliari urbà nou i s’ha renovat la il•luminació. Els jocs infantils tenen paviment de cautxú.
LA IMPORTANCIA DE LA LLEI DE BARRIS PER A BARÓ DE VIVER I BON PASTOR
La Llei de Barris 2010 – 2013El suposa una inversió conjunta de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya 17’25 milions d’euros per a la reforma de carrers, equipaments, rehabilitacions en habitatges privats i plans socials per a treballar amb els col•lectius en risc i la inserció laboral de les persones del barri que no tinguin feina. Són un total de 49 projectes, 37 d’obres i 12 socials.
Actualment, al Baró de Viver, ja s’ha executat un dels projectes que és precisament la plaça Baró de Viver. També estan en marxa diversos projectes socials entre els quals cal destacar que s’ha organitzat la primera Cavalcada de Reis al barri amb una qualitat extraordinària i un gran èxit de participació de gent.
Els principals projectes d’obres
1-Reurbanització del Passeig de Santa Coloma entre l’accés al Parc de la Trinitat i el pont del riu Besòs. Aquesta actuació és fonamental al barri perquè suposa transformar una via inhòspita en un bulevard agradable, i que convidi a estar-hi. Serà el passeig que comunicarà Baró de Viver amb Santa Coloma, Sant Andreu, Trinitat Vella i Nou Barris i, per tant, un element fonamental de cohesió territorial que eliminarà gran part de l’aïllament tradicional del barri. El projecte compta amb un finançament de 2.000.000 € entre 2012 i 2013.
2-Reurbanització de l’accés al metro des del Passeig de Santa Coloma. Tindrà una urbanització similar a la del Passeig Santa Coloma, amb els mateixos materials, però és un dels projectes que està treballant la UB per tal de consensuar amb els veïns què elements d’atracció de persones volen que hi hagin al voltant de l’estació perquè sigui un espai concorregut i, per tant, amb sensació de seguretat. El projecte compta amb un finançament de 150.000 euros al 2013.
3-Nou equipament cultural. Com el barri de Baró de Viver està format per només 2.500 veïns, no poden tenir un gran espai de centre cívic ni de casal de gent gran ni de joves, ni espai per a entitats perquè estarien sempre buits. El que sí és justifica és tenir un gran espai polivalent amb una sala d’actes similar a la de qualsevol barri i amb espais diferenciats per a la gent gran, joves, entitats i com a funció de centre cívic i sala de lectures integrada a la xarxa de Biblioteques de Barcelona. El projecte compta amb un finançament de 1.800.000 euros entre 2012 i 2013.
4-Arranjament del passadís d’accés als habitatges del Passeig Santa Coloma interior que disposa del paviment en molt mal estat. El projecte compta amb un finançament de 200.000 euros entre 2012 i 2013.
5-Renovació del clavegueram de diversos carrers que tenen problemes d’obturació perquè es van aprofitar les conduccions de les cases barates i, per tant, són d’una dimensió insuficient. El projecte compta amb un finançament de 1.300.000 euros entre 2012 i 2013.
6-En quant als projectes socials, aquests han estat adjudicats a la Fundació Desenvolupament Comunitari. Les línees d’actuació que estan establertes són:
-Programa de mediació comunitària i veïnal.
-Programa d’interculturalitat entre dones.
-Programa d’activitats extraescolars per a fomentar la integració de la dona treballadora.
-Programa de dinamització de la infància i joventut.
-Programa de dinamització i creació de les associacions i entitats dels barris.
-Promoció de la participació ciutadana al projecte.
-Projecte de dinamització i senyalització d’itineraris als espais cívics i d’ús esportiu.
El més interessant d’aquests projectes socials és que, a les bases del concurs, s’han recollit totes les aportacions sobre temes a treballar que ens havien aportat les entitats i els professionals que treballen cada dia en temes socials al barri. Això es va articular amb diferents sessions de treball en que s’analitzaven les necessitats de cada àmbit.
Aquests nous projectes no impliquen que es deixin de fer els actuals sinó que se sumen i es coordinen amb ells, com són el Servei de Dinamització Juvenil i l’Oficina d’Acompanyament de les Cases Barates.
Per altra banda, també hi ha un Assessor d’Orientació Laboral de Barcelona Activa que treballarà com poder millorar les condicions d’ocupació dels veïns del barri.