Finalitza la rehabilitació integral de l’estació de metro de Sant Andreu, de la línia 1
· A la volta s’hi poden projectar vídeos i jocs de llum
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha completat les obres de rehabilitació integral de l’estació de metro de Sant Andreu (L1) i que s’inclouen en el programa per actualitzar estacions antigues o d’elevada utilització. Pròximament es completarà la remodelació de Santa Coloma (L1), amb la qual cosa ja seran quatre les estacions de metro que s’hauran posat totalment al dia en els darrers mesos, juntament amb Hospital Clínic i Sant Pau / Dos de Maig (L5). L’any vinent està previst remodelar les estacions de Sant Ildefons (L5), Bellvitge (L1) i Glòries (L1), a més de les andanes de Fondo i Universitat (L1).
Les rehabilitacions integrals persegueixen deixar les estacions com noves, tant en les parts visibles com en les invisibles. En tots els casos la intervenció es fa després de l’obra d’adaptació a persones amb mobilitat reduïda que realitza el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i que inclou la instal·lació d’ascensors.
La reforma a Sant Andreu, amb un pressupost de 2,5 milions d’euros, ha consistit a reconfigurar el vestíbul per aprofitar millor l’espai, substituir paviments, graons, sostres i revestiments de parets, millorar la il·luminació, renovar la senyalització informativa i el mobiliari, i instal·lar barreres de control del tipus més efectiu. En el disseny arquitectònic es procura distribuir els espais per facilitar els fluxos de persones, augmentar la sensació de lluminositat amb acabats de tonalitats clares i facilitar el manteniment posterior amb l’elecció de materials d’elevada resistència.
La nau d’andanes de Sant Andreu (L1) remodelada, amb imatges projectades a la volta
Disseny interior
La composició i geometria dels vestíbuls de l’estació de Sant Andreu han permès dur a terme una intervenció global canviant la distribució de les línies de peatge i del Centre de Control de l’Estació (vestíbul Plaça Orfila), juntament amb la substitució dels revestiments i parets auxiliars.
Pel que fa els materials, els accessos s’han revestit de granit, els paviments dels vestíbuls, els passadissos i les andanes de pedra artificial, mentre que pels revestiments verticals s’ha utilitzat material porcellànic compartit amb terratzo. Per als graons de les escales també s’ha triat el terratzo, amb franges de carborúndum.
Volta de les andanes
A la volta de l’estació, a més de fer-hi les actuacions necessàries per reparar fissures i conduir filtracions, s’hi ha habilitat un espai apte per a la projecció de vídeos i jocs de llums. Per tal de crear aquestes imatges s’han instal·lat projectors de dos tipus sobre l’estructura de l’andana central. D’un total de 28 projectors, uns produeixen els logos o missatges (10) que es volen transmetre i els altres uniformitzen l’espai dotant-lo de color (18).
Recreixement de les andanes
S’han completat els treballs d’adaptació de l’estació per a persones amb mobilitat reduïda disminuint els gaps o separacions verticals i horitzontals entre trens i andanes. L’actuació principal ha estat el recreixement de les tres andanes en uns 15 centímetres per situar-les al mateix nivell dels estreps dels trens.
Barcelona, 21 de novembre de 2010