TMB es compromet a fer que les seves xarxes de transport siguin accessibles a tothom

· El Pla Director d’Accessibilitat Universal defineix els 10 projectes en què es treballarà per garantir la igualtat d’oportunitats en la mobilitat
· Barcelona ja és a l’avantguarda de les metròpolis europees en facilitats per a persones amb mobilitat reduïda, després d’anys d’inversió sostinguda Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), el principal operador del transport col·lectiu de l’àmbit metropolità per oferta i qualitat, vol ser també un referent per la seva implicació amb els valors i les necessitats de la societat a la qual dóna servei.
Per això avui ha presentat el seu Pla Director d’Accessibilitat Universal, amb el qual es referma el compromís de l’empresa amb el principi d’igualtat d’oportunitats, el respecte per la diversitat humana i el dret de tothom a tenir una vida independent.

La regió metropolitana de Barcelona figura a l’avantguarda de les principals metròpolis europees pel grau d’adaptació del transport públic, tant en superfície com ferroviari, i és actualment una referència en politiques d’accessibilitat universal. Aquesta posició de lideratge reflecteix un consens social i institucional molt ampli al voltant d’aquestes polítiques, que es tradueixen en un notable i sostingut esforç inversor.

Les xarxes de metro i bus de TMB ja són referència pel grau d’accessibilitat assolit Tots els busos de plataforma baixa, el 82% del metro accessible

El camí recorregut els últims anys per TMB ha estat important, i té fites remarcables com la de l’1 de gener del 2007, quan es va assolir el 100% de la flota d’autobusos de plataforma baixa (1.080 unitats). Pel que fa al metro, el 82% de les estacions tenen ascensors i altres facilitats per a persones amb mobilitat reduïda, i es continua treballant per arribar al 100%.

Sense oblidar millores tan perceptibles com les adequacions dels interiors dels vehicles, l’adaptació de les validadores i expenedores de títols, els encaminaments per a invidents i la reducció de la distància entre andanes i trens. També els transports d’oci com el Barcelona Bus Turístic i el Telefèric de Montjuïc estan adaptats.

Conscients que la feina no s’ha acabat, TMB es compromet a continuar desenvolupant millores en la qualitat de les seves instal·lacions i vehicles, sota els principis següents:
1. Accessibilitat universal i disseny per a tothom. Les solucions que proposades han de beneficiar la totalitat d’usuaris.
2. Coresponsabilitat en la cadena d’accessibilitat. Treballar en coordinació amb els diferents actors implicats i participar en diferents òrgans de coordinació per assegurar que la cadena d’accessibilitat (espai públic – transport) no es trenca.
3. Participació dels col·lectius involucrats. La supressió de barreres i els nous dissenys cal fer-los escoltant els diferents col·lectius i promovent-ne la participació.
4. Lideratge i oferiment de saber fer (know-how). Des de la posició de referència a Europa, TMB vol prestar el seu saber fer a administracions i operadors (a escala local i internacional) interessats a potenciar accions positives per millorar la seva gestió de l’accessibilitat universal.

El Pla Director d’Accessibilitat Universal és fruit del treball d’una comissió de tècnics de TMB que, sota aquests principis, han analitzat i avaluat els projectes necessaris per donar resposta a les necessitats d’accessibilitat, tant en l’àmbit operatiu de les xarxes de transport com en l’àmbit corporatiu o transversal.

El resultat ha estat la definició d’aquests deu projectes, que actuen sobre els elements de més impacte en la millora de l’accessibilitat, inclouen tots els que afecten la usabilitat i la confiança dels usuaris, i resumeixen tots els reptes de TMB pel que fa a les infraestructures, el material mòbil i els serveis en termes d’accessibilitat:
Projectes de bus
1. Rampes d’accés al bus (estàndards per aconseguir el màxim acostament entre vehicle i parada, plans de manteniment, evacuació…)
2. Tecnologia de la informació i la comunicació al bus. Infoaccessibilitat.
3. Gestió de la incidència en bus.
Projectes de metro
4. Infraestructures al metro (minimització del gap, recreixement d’andanes, adequació d’encaminaments…)
5. Manteniment d’ascensors i escales mecàniques.
6. Tecnologia de la informació i la comunicació al metro. Infoaccessibilitat.
7. Protecció civil al metro.
Projectes corporatius
8. Formació i sensibilització en diversitat del personal de l’empresa.
9. Senyalística i informació corporativa.
10. Gestió de la diversitat i l’accessibilitat internes a TMB.

En definitiva, el nou Pla Director d’Accessibilitat s’inspira en la missió, visió i valors corporatius de TMB, que es poden resumir en continuar treballant per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i avançar cap a una societat més justa i integrada, una tasca en què espera comptar amb la complicitat dels sectors més inquiets i compromesos, i especialment dels col·lectius i associacions de discapacitats.
Barcelona, 8 d’octubre de 2010