El DPTOP posa en servei el nou vestíbul de l’Intercanviador d’Arc de Triomf

30/09/2010
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat el nou vestíbul de l’intercanviador d’Arc de Triomf, que avui s’ha posat en servei. L’objectiu d’aquesta actuació és multiplicar l’espai disponible d’aquest intercanviador per millorar els desplaçaments dels 16.000 viatgers diaris que l’utilitzen i la correspondència entre l’L1 i Rodalies. El nou vestíbul situat a la banda propera al passeig de Sant Joan disposa de 3.000 m2 de superfície i està adaptat a persones amb mobilitat reduïda. Paral·lelament, continuen les obres de renovació del segon vestíbul, que s’ampliarà fins als 2.200 m2. En total, l’actuació comportarà una inversió de prop de 33 MEUR.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha posat en funcionament el nou vestíbul de l’L1 i Rodalies de l’estació d’Arc de Triomf, en el marc de les obres d’ampliació, renovació i adaptació a persones amb mobilitat reduïda de l’intercanviador existent, que el Govern està duent a terme per millorar la comoditat dels prop de 16.000 viatgers de mitjana que s’hi desplacen diàriament, així com la correspondència entre Metro i Rodalies (R1, R3, R4 i R7).

Concretament, el projecte de millora i adaptació de l’intercanviador d’Arc de Triomf inclou la substitució dels vestíbuls originals i la construcció de dos nous vestíbuls que sumen una superfície total de més de 5.200 m2: un a prop del passeig de Sant Joan i un altre a la plaça d’André Malraux.

Les obres comportaran una inversió global de prop de 33 MEUR, dels quals el DPTOP aporta el 65% i ADIF, el 35%.

Un nou vestíbul que multiplica l’espai original
El nou vestíbul que ara ha entrat en funcionament correspon al de la banda propera al passeig de Sant Joan. Presenta una superfície molt més gran que l’espai original, de manera que ara disposa de 3.000 m2 de superfície, enfront dels prop de 160 m2 de l’antic recinte.

Amb l’entrada en funcionament del nou vestíbul, quedarà fora de servei el vestíbul provisional habilitat a la plaça d’André Malraux per facilitar l’accés dels usuaris durant el desenvolupament d’aquestes obres.

Així, ara l’accés exterior es fa mitjançant un edicle situat a l’avinguda de Vilanova, a prop del passeig de Sant Joan, que compta amb escales fixes, mecàniques i un ascensor. En el futur, aquest accés s’integrarà en la urbanització prevista sobre el nou vestíbul.

Una nova estació adaptada
El nou vestíbul està adaptat a persones amb mobilitat reduïda, i a banda de l’ascensor a peu de carrer situat a l’edicle, compta amb 4 elevadors més per enllaçar amb les andanes de Metro i Rodalies.

També disposa d’escales mecàniques i fixes per enllaçar els diferents nivells de l’estació. A més, s’han instal·lat encaminaments per a facilitar la mobilitat dels invidents per l’interior de l’estació.

Finalment, les obres han inclòs el recreixement de les andanes originals de Metro, per tal d’eliminar el desnivell existent amb el comboi i millorar-hi l’accessibilitat. Amb aquesta ja són 113 estacions adaptades de la xarxa de Metro, un 82% del total, que comprèn 138 estacions.

Arquitectura interior i urbanització de l’entorn
El nou vestíbul presenta una arquitectura moderna i diàfana amb acabats d’alta qualitat d’acer vitrificat i inoxidable. A banda de l’espai d’ús públic, el nou recinte també acull dependències d’ús intern, i compta amb els corresponents sistemes de ventilació de les andanes i sistemes de protecció contra incendis.

Finalment, els treballs han inclòs la urbanització i l’arranjament de les voreres de l’illa sota la que s’ha construït el nou vestíbul, entre l’avinguda de Vilanova, el passeig de Sant Joan i el carrer Roger de Flor. D’aquesta manera, la finalització d’aquestes obres ha permès alliberar tot l’espai ocupat per les obres des de l’estiu del 2007 en aquest sector.

Les obres del nou vestíbul que avui s’inaugura han comportat una inversió aproximada de 14 MEUR.

Avancen els treballs de construcció del segon vestíbul
Pel que fa a les obres de construcció del vestíbul de la plaça d’André Malraux s’estan finalitzant els treballs de desviament dels serveis afectats per l’obra i a continuació es treballarà en l’execució del nou vestíbul mitjançant pantalles.

Aquest vestíbul passarà dels 370 m2 actuals als 2.200 m2 previstos, amb accés a peu pla des del carrer mitjançant una rampa. Aquest vestíbul disposarà també de 4 ascensors per enllaçar amb les 4 andanes. Es preveu que les obres finalitzin l’estiu de 2012.