El Govern proposa a la Comissió Europea la inclusió del Corredor Mediterrani a la xarxa transeuropea del transport

El Govern de la Generalitat ha proposat a la Comissió Europea la inclusió del Corredor Mediterrani en l’anomenada xarxa transeuropea de transport, amb doble via d’ample internacional, connexió amb els principals ports i altes prestacions per al moviment de mercaderies.

La Comissió Europea va obrir el passat 4 de maig una consulta en relació a la futura política de la xarxa transeuropea de transport, en el marc de la seva revisió. El Govern de Catalunya li ha fet arribar les seves propostes, amb la voluntat d’aportar la visió d’un territori amb façana marítima, fronteres internes i externes i tradició com a terra de pas.

Així, la principal aportació és la proposta d’incloure el Corredor Mediterrani ferroviari a la xarxa transeuropea del transport, amb les següents característiques:
* Un Corredor Mediterrani inclós en el nucli central d’aquesta xarxa transeuropea.
* Amb doble via d’ample internacional que connecti els ports de Barcelona, Tarragona, Castelló, València i Algesires, i que enllaci amb el corredor del Roine.
* Alta capacitat per al transport de mercaderies, sense que la càrrega hagi de canviar de tren i sense colls d’ampolla del servei, amb unes prestacions homologables al transport de viatgers pel que fa a la velocitat i al comfort.
* Integració de la xarxa transeuropea del transport amb la xarxa transmediterrània –actualment, en curs d’elaboració-, és a dir, amb les rutes entre Àfrica i Europa.

D’altra banda, el Govern proposa a la Comissió estudiar la possibilitat de què el finançament d’inversions d’estats o de regions en projectes transeuropeus d’alt valor afegit no computi com a dèficit. Aquest fet augmentaria l’atractiu per a les administracions de dedicar recursos a aquestes infraestructures.

Finalment, la Generalitat aposta per un clar protagonisme de les regions en la presa de decisions sobre projectes d’infraestructures europeus. Així, proposa que els estats hagin de consultar a les seves regions abans de fixar la seva postura en relació a les propostes de la Comissió.