El DPTOP presenta Mou-te, el cercador de rutes amb transport públic per Catalunya a Internet

Amb la finalitat que els ciutadans puguin accedir d’una forma àgil a tota la informació sobre l’oferta de transport públic que opera dins del territori català, el DPTOP posa en funcionament Mou-te (http://mou-te.gencat.cat), un cercador de rutes que permet la planificació de viatges amb transport públic des de qualsevol punt del territori. Aquesta nova aplicació que és consultable via web i via mòbil ofereix la informació conjunta dels serveis urbans i interurbans tant per carretera com per ferrocarril al mateix temps que informa de les incidències existents en la prestació dels serveis.

Mou-te
En execució de les mesures de millora de la informació als usuaris contingudes en el Pla de Transport de Viatgers de Catalunya 2008-2012 el Departament de Política Territorial i Obres Públiques posa en servei un nou cercador de rutes en transport públic per Catalunya, el Mou-te. Fins ara, el web de mobilitat de DPTOP disposava d’un router del transport públic on l’usuari podia especificar un municipi d’origen i un municipi de destí, i obtenir totes les combinacions possibles tenint en compte els autobusos interurbans i el ferrocarril. A partir d’ara amb aquest nou cercador es tenen en compte els horaris i es calculen els temps d’espera entre transbordaments. A més, s’inclou la informació de la majoria de serveis urbans (busos, metro, tram) i la cartografia.

La nova aplicació utilitza la cartografia i el servei de geocodificació d’adreces de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Informació d’incidències en temps real
Aquest nou cercador que es posa en marxa ara dóna solucions intermodals ja que ofereix combinacions amb els diferents tipus de transport públic: tren, metro, tram, autobusos, funiculars…; definint dia/hora, tipus de ruta i establint criteris de cerca. A més, permet indicar diferents tipus d’origen/destí: estacions, parades, adreça, localitat, codi postal, punt d’interès, mapa… i possibilita la comparació dels diferents itineraris resultants.

Un cop feta la cerca, l’usuari visualitza de manera detallada l’itinerari, amb indicadors gràfics, dades associades, termòmetres de parades… i també compta amb mapes de situació per veure la ruta amb origen, intercanvis i destí.

Un dels punts forts d’aquest nou servei és la informació d’incidències en els serveis de transport,funció que permet tenir un coneixement real de l’estat de la xarxa de transports.

Informació de més de 1.000 línies i 11.800 parades
Mou-te incorpora la informació de la pràctica totalitat de serveis de transport de Catalunya. Així, pel que fa al transport ferroviari, conté la informació de Rodalies de Catalunya, Renfe mitjana i llarga distància, FGC, Metro i Tram. Pel que fa al transport per carretera, el nou aplicatiu incorpora tota la informació dels serveis interurbans, dels serveis urbans de TMB i l’EMT i dels principals serveis urbans de competència municipal, com és el cas dels serveis urbans de Lleida, Girona, Tarragona, Reus i Sabadell, entre d’altres. Això vol dir que  recull la informació de prop de 90 serveis urbans municipals.

Tècnicament, el cercador treballa sumant informacions procedents de fonts molt diverses:
* 1.057 línies amb els seus horaris
* 11.832 parades
* Dades del “Bicing” de Barcelona
* Bases cartogràfiques (ortofoto, topogràfic, satèl·lit…)
* 20.000 punts d’interès (hospitals, escoles…)

Cal destacar la complexitat de treballar amb aquest conjunt de dades tenint en compte la dispersió de serveis i d’empreses operadores com també les diferents administracions competents implicades. Per tot això, el Mou-te ha requerit el treball conjunt del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i de la resta d’administracions competents sobre els serveis que han arribat a acords per a la cessió de la informació i el seu manteniment i tractament.

De fet, en aquests moments en tot el territori espanyol no es troba en funcionament cap aplicació que ofereixi aquest nivell d’informació al ciutadà en matèria de transport públic.

Facilitat d’ús
Malgrat la complexitat de les dades incorporades, el Mou-te permet un accés ràpid i senzill a la informació. Tant és així que per a l’obtenció d’un itinerari amb aquesta aplicació només cal seguir tres passos:
1. Triar origen i destí. I, opcionalment, especificar criteris de cerca avançats
2. Comparar ràpidament els itineraris proposats. Amb informació sintètica sobre les alternatives
3. Obtenir informació detalladade l’itinerari escollit (Trajecte, parades, plànols, entre d’altres.)

A banda d’aquesta possibilitat de cerca, el Mou-te incorpora altres opcions com la recerca des d’un punt d’interès d’un determinat municipi o conèixer la xarxa de transports més propera des de qualsevol punt del territori.

Possibilitats de futur
El Mou-te sortirà des d’un primer moment amb les funcionalitats esmentades i amb plataforma web i mòbil, però ofereix altres possibilitats de futur. Per exemple:
* La incorporació constant de nous serveis de transport urbà,
* Nova cartografia més adaptada al mitjà internet i permanentment actualitzada,
* Evolució des de l’actual plataforma mòbil cap a la nova plataforma Gencat que podrà aprofitar les possibilitats que ofereixen les eines de localització que porten els terminals telefònics.
* Introduir itineraris per a persones amb mobilitat reduïda (PMR), integració de tarifes, aparcaments d’estació, bici pública, itineraris amb cotxe, parades de taxi…

Comunicació
Per difondre aquest nou servei, s’ha preparat una campanya d’anuncis a televisió dins l’espai estable de clips sobre el 012 i gencat.cat que es gestiona des de la Direcció General d’Atenció al Ciutadà.