Comença la segona onada de la campanya antifrau de TMB, amb el lema ‘Qui la fa, la paga’

En paral·lel s’han reforçat la vigilància i les inspeccions, amb el resultat d’un 6% més de sancions per viatjar sense bitllet vàlid Aquesta setmana ha començat la difusió, a les xarxes de metro i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), dels materials de la segona onada de la campanya contra l’incivisme i el frau, amb el lema Qui la fa, la paga.

Durant un mes es veuran fullets, cartells, adhesius sobre les validadores i espots a Canal Metro amb aquest missatge, que fa èmfasi en les sancions que comporta viatjar sense un títol de transport vàlid.

La primavera passada es va desplegar la primera onada d’aquesta campanya, amb el lema Et creus molt llest? Es tractava d’interpel·lar els defraudadors i posar en evidència la seva conducta incívica, a més d’advertir-los de les conseqüències que té el fet de viatjar sense bitllet. Pel to atrevit i el llenguatge directe, la campanya va despertar un viu debat ciutadà.

Una enquesta pròpia feta entre usuaris de bus i metro indica que el to i el contingut de la primera part de la campanya han merescut una aprovació molt majoritària. Les persones que la recorden li atorguen una puntuació mitjana de 6,8 sobre 10, i el 89% estan d’acord que TMB faci campanyes contra el frau. El 73,2% diuen que no la van trobar agressiva. Del grup que sí que la van trobar una mica o molt agressiva, el 85% declara que no els ha incomodat aquesta agressivitat.

Sanció de 50 a 600 euros per als incívics
La segona part de la campanya se centra ara a recordar que tant al bus com al  metro hi ha agents d’intervenció que detecten els viatgers sense bitllet vàlid, per als quals la sanció va de 50 a 600 euros. El missatge va adreçat a la minoria insolidària, però també a la immensa majoria que valida el bitllet –que cobreix tan sols el 50% del cost del viatge– i que convé que sàpiguen que es treballa cada dia més per castigar els que abusen d’un servei públic.

La difusió de missatges antifrau és paral·lela a la implantació de diverses mesures sobre el terreny. S’han reforçat els efectius d’interventors i vigilants al metro i al bus, s’estan substituint barreres de peatge en set estacions del metro perquè siguin més efectives, s’ha elevat des del gener la percepció mínima per frau –de 40 a 50 euros– i s’han implantat millores tecnològiques en la gestió de les multes.

Fruit del reforç i la més gran eficàcia en la intervenció (demanar el bitllet per comprovar-lo), de gener a agost d’aquest any s’han obert 43.641 expedients per frau, un 6% més que en el mateix període de l’any anterior. A metro se n’han obert 33.105 (el 3% més) i als autobusos 10.536 (prop del 20% d’increment).
Barcelona, 20 de setembre de 2010