La tuneladora de Zona Franca arriba a Foc Cisell
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat avui el tram en obres de l’L9 a Zona Franca, coincidint amb l’arribada de la tuneladora a l’estació de Foc Cisell. Aquesta és una de les tres màquines que actualment treballen en la perforació de la línia, i des de la seva arrencada a principis d’estiu, ha completat 1 km des del pou de Ronda Litoral. A més:
Tuneladora a Zona Universitària
* La tuneladora que perfora el tram central ha arribat a Zona Universitària des del pou Bifurcació, construint 3,3 Km
* La màquina que perfora el tram central en sentit contrari des de La Sagrera, ja ha arribat a Guinardó, completant 1,4 km
* La tuneladora que ha perforat part del ramal del Prat ja s’ha extret a Parc Logístic, un cop ha acabat l’últim tram pendent d’aquest ramal, de 8,2 km des de Mas Blau
* En global, s’han executat 38,5 km de túnel, el 77% del total
* 11 estacions ja es troben en servei i el 87% es troba en obres
* 11 km de línia ja estan en funcionament, entre els ramals de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i l’intercanviador de la Sagrera
Ramal de Zona Franca: la tuneladora arriba a Foc Cisell
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat el tram en obres de l’L9 a Zona Franca, coincidint amb l’arribada de la tuneladora a l’estació de Foc Cisell.
La tuneladora que perfora el tram entre el viaducte de la Zona Franca i el pou Bifurcació, va reprendre la marxa durant l’estiu, un cop es van completar els treballs de manteniment, reparació i canvi d’eines que es van dur a terme a l’entorn de Can Tunis per adaptar-la a la morfologia del terreny. Així, des del pou de Can Tunis, ha completat un tram d’1 km fins a Foc Cisell.
Prèviament, aquesta tuneladora, de 12 metres de diàmetre, va perforar els túnel del ramal de Badalona, entre Gorg i el pou de la plaça de les Havaneres (5,4 km). Un cop el va completar, la màquina es va desmuntar i traslladar al pou d’explotació de Can Tunis.
Tram Central: dues tuneladores en sentit contrari
La primera, a Zona Universitària
D’altra banda, al tram central, on conflueixen l’L9 i l’L10, dues tuneladores treballen en sentit contrari cap a Mandri, on s’extrauran. La primera avança des del pou Bifurcació i es troba a l’estació de Zona Universitària. Així, ha completat els 3,3 km de túnel d’aquest subtram. Ara, s’estan fent operacions de modificació de la tuneladora per adaptar-la als terrenys més durs del nou tram a perforar, que serà de granit.
Un cop finalitzats aquests treballs, després de l’estiu continuarà excavant per completar els 3,9 km que resten per excavar fins a Mandri. Aquesta màquina va començar a excavar a Pou Bifurcació l’abril de 2009.
Aquesta tuneladora es va encarregar especialment amb l’objectiu d’agilitzar el procés constructiu d’aquesta línia. La màquina presenta un diàmetre de 12 metres.
La segona, a Guinardó
Pel que fa a la tuneladora que perfora en sentit contrari, des de La Sagrera, ha arribat a l’estació de Guinardó, completant els 1,4 km de túnel d’aquest subtram. Ara es treballa en el canvi de la roda de tall de la màquina per tal d’adaptar-la a les condicions del subsòl del nou tram, on predominen els terrenys constituïts en gran part per pissarres fracturades, mentre que al tram anterior s’ha excavat en granit. Aquesta màquina va començar a excavar des de Pou de les Havaneres el gener de 2010, i es preveu que pugui iniciar l’excavació del nou tram a partir de setembre.
Aquesta màquina havia perforat prèviament el ramal de Santa Coloma de Gramenet.
Ramal de l’aeroport: Desmuntatge a Parc Logístic
Finalment, una quarta tuneladora ha perforat l’últim tram pendent del ramal del Prat de Llobregat, el corresponent entre Mas Blau i Parc Logístic, de 8,2 quilòmetres. Aquesta màquina, que s’ha extret al pou de Parc Logístic, presenta les mateixes característiques que la tuneladora que va perforar el tram Mas Blau – aeroport de Barcelona, de 4,1 km.
Es tracta de tuneladores de pressió de terres, dissenyades per a excavar en sòls sota el nivell freàtic, d’acord amb les necessitats específiques en aquesta àrea, amb un diàmetre de 9,40 metres i una longitud de 100 metres.
Pel que fa als altres trams del ramal del Prat, prèviament, la tuneladora que s’ha extret a Parc Logístic també va perforar el tram d’1,3 quilòmetres entre les estacions de Fira i Parc Logístic. A l’estiu del 2006, un cop el va completar, la màquina es va traslladar per peces al pou de Mas Blau, per executar el tram Mas Blau – Parc Logístic.
Finalment, durant el 2008, es va completar el quart tram del ramal del Prat, entre el pou Bifurcació i Fira, d’1,3 quilòmetres, que es va construir en mina i a cel obert entre pantalles, per la necessitat d’habilitar una transició de vies al pou Bifurcació, atès que aquí conflueixen el sistema de vies convencionals, que ve del ramal del Prat, i el de vies superposades.
38,5 km executats en total
En global, ja s’han construït 38,5 km de túnel dels 50 previstos, la qual cosa suposa el 77% del total. Concretament, ja s’han executat completament 3 dels 4 ramals de la línia: el de l’aeroport de Barcelona, el de Badalona i el de Santa Coloma de Gramenet. També s’ha executat la part de viaducte del ramal de la Zona Franca, de 2,9 km de longitud.
Pel que fa al tram comú a l’L9 i L10, ja se n’ha executat una part, corresponent als extrems. En aquest sentit, ja s’ha completat la perforació entre el pou Bifurcació (prop de l’estació del Gornal) i Zona Universitària, d’una banda, i entre Bon Pastor i Guinardó, de l’altra.
El perllongament fins al polígon Pratenc es troba en fase de redacció de projecte. El proper tram en entrar en servei serà el del ramal de l’aeroport, el 2012 previsiblement.
El 87% de les estacions en construcció
Finalment, a banda de les 11 estacions que ja estan en funcionament, es troben en construcció el 87% del total. Concretament, es troben en diferents fases d’execució, segons el tram:
* Aeroport – Zona Universitària: l’obra civil de les 18 estacions d’aquest tram de l’L9/L10 que donaran servei al Prat de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona, ja es troba en el 91%. Les estacions més avançades són Terminal entre Pistes, Sant Cosme, Plaça Catalunya, Mercabarna, Parc Logístic, Fira i Europa Fira, en les que ja s’ha començat a treballar en l’arquitectura interior i les instal·lacions.
* Ramal de Zona Franca: pel que fa a les 4 estacions del tram en viaducte, entre Nova estació de Zona Franca, fins a Zona Franca Litoral, ja s’ha completat tota l’estructura i la via i la catenària estan col·locades. Resta per executar l’arquitectura i instal·lacions, així com els acabats de les estacions. Actualment, s’està treballant en la urbanització del carrer A de la Zona Franca, per on passa el viaducte. Les estacions d’Ildefons Cerdà, Foc Cisell, Foneria i Provençana es troben al 95% d’execució de l’obra civil.
* La Sagrera – Zona Universitària: pel que fa a les 11 estacions entre la Sagrera i Zona Universitària, es troben al 30% d’execució de mitjana. Les més avançades són la de Guinardó, al 95%, Lesseps, al 77%, i Maragall, al 73%.
11 km de línia i 11 estacions en servei
Dels 38,5 km executats, 11 ja es troben en servei. Es tracta del ramal de Santa Coloma de Gramenet, que va entrar en funcionament a mitjans de desembre del 2009, amb 5 estacions (Can Peixauet – Can Zam, llevat de Santa Rosa) i del ramal de Badalona, que es va obrir a l’abril, amb 4 estacions més (Bon Pastor – Gorg). Finalment, al juny es van posar en marxa dues estacions més en el tram contigu: Onze de Setembre i l’intercanviador de La Sagrera.
El proper tram en entrar en funcionament serà el ramal de l’aeroport de Barcelona, cap al 2012. La previsió és que tota la línia funcioni el 2014.