Rodalies de Catalunya es suma al programa per a fomentar la lectura, Tasta’m

Per a promoure la producció editorial en llengua catalana

•    La segona edició de Tasta’m es farà entre el 7 de juny i el 26 de novembre
•    S’editaran capítols o extractes de novetats editorials de 24 obres en llengua      catalana
•    Es distribuiran a les principals d’estacions de Rodalies part dels 200.000 opuscles de cada obra

Rodalies de Catalunya col•labora amb el programa Tasta’m orientat a fomentar la lectura entre els ciutadans i promoure la producció editorial en llengua catalana. El programa consisteix en l’edició d’opuscles amb el primer capítol o un extracte de novetats editorials en llengua catalana, que seran distribuïts de manera massiva i amb periodicitat setmanal a través dels transports públics (bus, metro, trens de rodalies, ferrocarrils, vaixell, etc.).

La segona edició del Tasta’m es farà entre el 7 de juny i el 26 de novembre i s’editaran opuscles de 24 llibres. El tiratge de cada opuscle serà de 200.000 exemplars.

Es tracta d’una iniciativa conjunta entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears per atreure l’atenció del gran públic sobre els llibres promocionats i convidar-lo a trobar-ne l’edició original i completa a les llibreries i a les biblioteques. L’objectiu final és incrementar l’hàbit de la lectura entre la població, tot millorant al mateix temps els índexs de vendes de títols.
.
Els opuscles del programa Tasta’m es distribuiran a 23 estacions de Rodalies de Catalunya: Clot Aragó, Plaça de Catalunya, Arc de Triomf, Sant Andreu Arenal, Mataró, Badalona, Premià de Mar, Vilanova i la Geltrú, Sitges, El Prat, Mollet Sant Fost, Granollers, Vic, Granollers Canovelles, Vilafranca del Penedès, Martorell, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Cerdanyola del Vallès, Sabadell Centre i Terrassa.

Les obres seleccionades
La campanya inclou novetats editorials en diferents gèneres: narrativa, no ficció, divulgació, poesia, teatre, etc. El títols escollits per formar part de la campanya són proposats pels editors d’acord amb les seves previsions i prioritats, i escollits per una comissió de selecció que està formada per representants del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut Català d’Indústries Culturals, la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya i dos experts en la matèria.

La comissió de selecció no pot escollir més de dues obres de la mateixa empresa editorial en un mateix trimestre, i en el cas dels grups editorials, el nombre de títols escollits no pot ser superior a quatre per trimestre.

La relació de títols, autors i calendari de les primeres obres que es distribuiran és la següent:

•    Xavier Bosch, Se sabrà tot (del 7 al 13 de juny).
•    Arcadi Oliveres, Aturem la crisi (del 14 al 20 de juny).
•    Maite Carranza, Paraules emmetzinades (del 21 al 27 de juny).
•    Joan-Lluís Lluís, Xocolata desfeta (del 28 de juny al 4 de juliol).
•    Thomas Pynchon, A contrallum (del 5 a l’11 de juliol).
•    Maria Teresa Vernet, El camí reprès (del 12 a l’18 de juliol).
•    R. L. Stevenson, En els mars del Sud, (del 19 al 25 de juliol).
•    Margarita Prats, Poesies de Màrius Torres (del 26 de juliol a l’1 d’agost).
•    Yiyun Li, Les portes del paradís (del 6 al 12 de setembre).
•    Jordi Puntí, Maletes perdudes (del 13 al 19 de setembre).
•    Antoni M. Alcover, Aplec de rondalles mallorquines (del 20 al 26 de setembre).
•    Salvador Balcells, El vi fa sang (del 27 de setembre al 3 d’octubre).

Pla de foment de la lectura
El programa Tasta’m és una de les accions previstes en el Pla de foment de la lectura de la Generalitat per impulsar la lectura com a via fonamental d’accés al coneixement per part de la ciutadania i millorar l’hàbit i la competència lectora en qualsevol suport, promovent especialment la lectura en llengua catalana.

El Pla compta amb el suport i col•laboració de les administracions locals, el sector editorial i entitats diverses. Entre les actuacions principals del Pla de foment de la lectura destaquen les subscripcions gratuïtes a diaris i revistes per a joves de 18 anys, la posada en marxa del fòrum virtual www.quellegeixes.cat i la campanya publicitària Llegir ens fa + grans.

Barcelona, 10 de juny de 2010