Nova estació d’FGC de Volpelleres, a Sant Cugat del Vallès

El president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, han visitat avui la nova estació d’FGC de Volpelleres, coincidint amb la seva posada en funcionament. Aquesta estació se situa entre les estacions actuals de Sant Cugat i de Sant Joan i donarà servei a 850.000 passatgers cada any. L’actuació, que ha comportat una inversió d’uns 23,3 MEUR, s’ha completat amb la construcció d’un aparcament d’enllaç al costat oest de l’estació, amb capacitat per a 173 turismes.

FGC fins al barri de Volpelleres
El DPTOP ha finalitzat les obres de construcció de la nova estació de la línia del Vallès d’FGC de Volpelleres, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès. Les obres van començar el febrer del 2009 i han permès crear una nova estació per donar servei al barri de Volpelleres, i respondre així, a les necessitats de mobilitat sorgides a l’entorn d’aquesta àrea en creixement. En aquest sentit, les previsions apunten que l’estació donarà servei en el futur a  prop de 850.000 passatgers a l’any.

La nova estació d’FGC de Volpelleres s’ubica entre les estacions actuals de Sant Cugat –S1, S2, S5 i S55- i de Sant Joan -S2 i la S55-, i a poc menys de 700 metres de l’estació de ferrocarril de Sant Cugat del Vallès de la línia R7 de Rodalies. Així, facilitarà els intercanvis modals i aproparà el transport públic a aquesta àrea en desenvolupament.
Imatge aèria
Per aquí hi tindran parada tots els trens de les línies S2 (Pl.Catalunya-Sabadell-Rambla) i S55 (Pl.Catalunya-Universitat Autònoma). En total seran 210 combois al dia en jornades laborables, 108 en sentit Sabadell i 102 en sentit Barcelona, amb una freqüència en hora punta d’un tren cada 5 minuts i d’un tren cada 12 minuts la resta del dia. Els festius, la freqüència serà d’un tren cada 20 minuts amb un total de 99 circulacions, 50 sentit Sabadell i 49 sentit Barcelona.

L’estació de Volpelleres es converteix en la setena estació d’FGC al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, juntament amb les de La Floresta, Valldoreix, Sant Cugat, Sant Joan, Mira-sol i Hospital General,  que en conjunt concentren prop de 7 milions de viatgers anuals.

L’empresa pública Tabasa ha gestionat i finançat l’execució d’aquesta obra que ha comportat una inversió de 21,6 MEUR, i ha estat cofinançada en un 40% amb fons europeus mitjançant el programa de Competitivitat Feder Catalunya 2007-2013.

Una nova estació de 1.000 m2
L’estació que ara s’ha completat abasta una superfície total de més de 1.000 m2 i se situa entre els carrers d’Alfons d’Aragó i la plaça de la Vinya. Les obres han inclòs els elements següents:
* Dos accessos i edificis independents: s’han construït dos edificis a nivell de carrer, de 598 m2 i 453 m2 de superfície respectivament i una única planta, amb dues entrades independents per accedir a cada un d’ells. Es tracta d’edificis dissenyats especialment tenint en compte la vessant més funcional i pràctica, amb línies sòbries, simples i acabats moderns.
* Dos nous vestíbuls interiors: els edificis que comuniquen amb les andanes laterals al mateix nivell disposen d’un vestíbul interior cadascun, de 310 m2 i 230 m2 , respectivament. Els nous espais han estat construïts amb materials diàfans i revestiments de vidre, per aportar lluminositat, i facilitar l’entrada de llum natural.
* Nou pas inferior entre edificis: els vestíbuls es connecten entre si mitjançant un pas inferior, amb escales mecàniques i ascensors per a persones amb mobilitat reduïda. Aquest pas, de 15 metres de longitud i 5 d’amplada, connecta les dues andanes laterals, de 120 metres de longitud i 5 d’amplada cadascuna.
* Nou aparcament d’enllaç: per tal de facilitar la intermodalitat i els desplaçaments fins a l’estació, s’ha construït un aparcament d’enllaç, al costat oest de l’estació, amb una capacitat de 173 places de turismes, 5 d’elles per a persones amb mobilitat reduïda, així com 9 places de motocicletes i 10 de bicicletes. El nou espai disposarà també d’un punt de càrrega específica per a vehicles elèctrics, així com vigilància. Els usuaris d’FGC tindran un descompte en les tarifes de l’aparcament en funció del bitllet que utilitzin. La reserva de places es pot fer mitjançant el web de Tabasa (www.tabasacadi.cat) i, a partir del 6 de setembre, també per SMS. L’aparcament ha comportat una inversió d’1,7 MEUR. Més endavant, quan la demanda ho requereixi, està previst construir un segon aparcament d’enllaç al costat est de l’estació de Volpelleres i més proper a l’estació de Rodalies de Sant Cugat, amb més de 250 places.

Nova línia de bus urbana fins a l’estació
D’altra banda, l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès posa en marxa avui una nova línia de bus urbana per a connectar el centre de la ciutat amb la nova estació d’FGC de Volpelleres. Així, la línia de bus donarà servei als veïns de l’avinguda de Cerdanyola, del passeig de Francesc Macià, del carrer de Salvador Espriu i de l’avinguda de Can Volpelleres. També connectarà el CAP, la comissaria dels Mossos d’Esquadra, la ZEM Jaume Tubau, l’escola Pins del Vallès, l’institut Leonardo da Vinci, el centre comercial, l’avinguda de la Clota i l’escola L’Olivera.

Reinversió d’ingressos i fluïdesa del trànsit viari
Des de 2008, Tabasa Infraestructures i Serveis de Mobilitat, SA, reinverteix els beneficis obtinguts a través dels peatges per finançar noves infraestructures per a la mobilitat col·lectiva. L’actuació que ara es completa pretén millorar la mobilitat entre el Vallès i el Barcelonès, promoure l’ús del transport públic col·lectiu i propiciar un ús més racional del transport privat.

D’altra banda, la nova estació també ha de servir per descongestionar el trànsit viari i facilitar la fluïdesa dels vehicles als túnels de Vallvidrera, un dels principals accessos viaris a Barcelona des del corredor del Vallès.