Adif executa les obres d’adequació per a la instal•lació del tercer carril en els trams metàl•lics dels rius Fluvià i Ter, a la província de Girona

Durant cinc caps de setmana
• Aquests treballs, que s’inscriuen en l’adaptació de la línia d’ample convencional Barcelona-Portbou per a la seva explotació en ample internacional, consisteixen en el tractament de les estructures i la col•locació de noves  travesses
• Las obres afectaran al servei els caps de setmana dels dies 5/6 i 12/13 de juny, i 3/4, 10/11 i 17/18 de juliol
• En aquests períodes es circularà en via única en el tram Flaçà- Sant Miquel de Fluvià, el que comportarà un increment del temps de viatge de 20 minuts de mitjana en els trens de Media i Llarga Distancia

• Els webs www.renfe.es i www.adif.es i el telèfon 902 320 320 oferiran informació específica de les modificacions del servei

Girona, 2 de juny de 2010 (Adif i Renfe).
Adif està executant les obres de modernització dels trams metàl•lics  sobre els rius Fluvià i Ter, a la província de Girona. Aquestes actuacions s’inscriuen en el projecte d’adaptació i tractament integral del tram Girona-Figueres de la línia d’ample convencional Barcelona-Portbou per a la seva explotació en ample internacional.

Aquests treballs consisteixen en la realització d’operacions per adequar les estructures per a la instal•lació del tercer carril i permeten, a més, augmentar les condicions de seguretat, eficàcia i fiabilitat de l’explotació ferroviària.

L’avanç de les actuacions en aquests trams metàl•lics ha permès concloure les operacions de reforçament de les estructures per adequar-les als paràmetres geomètrics que requereix el tercer carril, consistents en la col•locació d’un travesser que suporta i reparteix la càrrega de les circulacions d’ample internacional.

Els treballs es completaran amb la modernització de la superestructura, mitjançant la instal•lació en el pont sobre el riu Fluvià, de 163 m de longitud, de 270 travesses; i en el tram metàl•lic del riu Ter, de 304 m, de 506 travesses, a més de noves subjeccions per a la instal•lació del tercer carril i 935 m de contracarril.

En el marc d’aquest projecte, ja s’ha instal•lat el tercer carril en aproximadament 20 km dels 41 que té de longitud total el tram Girona-Figueres. Paral•lelament, s’estan executant actuacions d’obra civil, com edificis tècnics i canalitzacions per a les instal•lacions de seguretat i comunicacions, i s’està portant a terme l’estesa de cablejat. D’una altra banda, s’estan realitzant els treballs de renovació del sistema d’electrificació, consistents en l’execució de nous pals i la col•locació de nou fil de contacte entre Girona i Vilamalla.

Així mateix, es portaran a terme a l’estació de Girona operacions tècniques per a l’adaptació de les instal•lacions a la nova configuració, consistents en el muntatge de quatre aparells de via denominats escapaments amb 4 desviaments mixtes i 4 desviaments d’ample convencional. Aquests treballs es realitzaran durant els caps de setmana i en horari nocturn amb l’objectiu de reduir les afectacions al servei ferroviari.

El projecte d’adaptació i tractament integral del tram Girona-Figueres de la línia d’ample convencional Barcelona-Portbou suposa una inversió superior a 93,8 milions d’euros. Aquesta actuació té caràcter d’obra per compte de l’Estat i es realitza dins del Contracte Programa subscrit per Adif. Així mateix, es cofinançada pels Ajuts RTE-T (Xarxes Transeuropees de Transport) en el període 2007-2013 amb un ajut e 6,1 milions d’euros. A més, el Banc Europeu d’Inversions (BEI) participa en el finançament d’aquest projecte.

Modificació de serveis
La complexitat tècnica dels treballs en els trams metàl•lics sobre els rius Fluvià i Ter obligarà a establir circulació en règim de via única en el trajecte Sant Miquel de Fluvià-Flaçà durant els caps de setmana dels dies 5/6 i 12/13 de juny, i 3/4, 10/11 i 17/18 de juliol, el que comportarà una limitació de la capacitat operativa en aquest tram.

D’aquesta manera, es produirà un increment de 20 minuts en els temps de viatge dels serveis de Media Distancia de la línia Barcelona-Girona-Portbou i els trens de Llarga Distancia que circulen en aquest tram.

Les pàgines web www.renfe.es i www.adif.es i el telèfon 902 320 320 oferiran informació específica de les modificacions del servei.