El 28 d’abril de 2008 van començar a prestar servei els trens Avant a la línia Barcelona-Camp de Tarragona-Lleida

Prop d’un milió de viatgers han utilitzat el servei Avant en els seus dos anys de funcionament

• En el segon any, 510.815 viatgers han utilitzat els trens Avant, amb un increment del 5,5% respecte el període anterior
• El 17% dels cliens utilitzen els títols de transport Targeta Plus

Barcelona, 28 d’abril de 2010 (Renfe).

Avui fa dos anys que va entrar en funcionament el servei Avant a la relació Barcelona-Camp de Tarragona-Lleida i un total de  994.782  viatgers han utilitzat aquests trens a Catalunya.

Durant el període del 28 d’abril de 2009 fins el 27 d’abril de 2010, els serveis Avant han registrat una demanda de 510.815 viatgers, el que ha supusat un incremente del 5,5% respecte el mateix període anterior. En aquest segon any, s’ha registrat una puntualitat del 98,5% i una valoració per part dels viatgers de 7,69  en una escala de 0 a 10 punts.

La relació Lleida – Barcelona ha estat la més demandada amb 395.242 clients, amb un increment del 5,7%. A continuació s’ha situat el trajecte Camp de Tarragona – Barcelona amb 84.334 viatgers i un increment del 22% . Finalment la relació Lleida – Camp de Tarragona ha registrat una demanda de 31.239.

Pel que fa els títols de transport, el més utilitzat és el bitllet Anada i Tornada el mateix dia, un 21% dels clients, seguit per la Tarifa General, un 18%, els clients amb descompte Carnet Jove, un 17,6% i la Targeta Plus, amb un 17% d’ús, que permet importants descomptes pels clients habituals d’aquest servei.

Valoració del servei

La valoració global del servei és de 7,69 en una escala de 0 a 10 punts, els atributs més valorats són la puntualitat, amb 8,92 punts, el temps de viatge, 7,20, la comoditat 7,50, el tracte i l’atenció del personal amb un 7,45, així com la relació qualitat-preu amb un 6,87. Pel que fa al grau de satisfacció, el 95,4% dels clients del servei es mostren satisfets o molt satisfets amb el servei dels trens Avant.

Durant aquest període de funcionament dels trens Avant entre Lleida, Camp de Tarragona i Barcelona, la major part dels viatgers que els han utilitzat es situa a la franja d’edat d’entre els 16 als 40 anys que representen un 73% dels clients.

Els dies laborables, la gran majoria de clients d’aquests trens són professionals i administratius que es desplacen fins a Barcelona per motius laborals.  Els caps de setmana, a partir dels divendres per la tarda fins els dilluns pel mati, la major part de la demanda la fan els estudiants que tornen a les seves poblacions per motius d’oci i familiars.

Servei Avant

La denominació Avant engloba els serveis que operen en distàncies mitjanes i que permeten enllaçar grans nuclis de població connectats per la xarxa d’alta velocitat i amb una gran necessitat de mobilitat interna, amb viatgers freqüents que viatgen regularment.

Els trens que Renfe destina als seus serveis Avant estan formats per quatre cotxes, amb possibilitat de circular amb doble composició, amb una velocitat màxima de 250 km/h. Totes les places, 237, són de classe Turista. A més, cada tren compta amb una plaça adaptada per a persones que necessiten cadira de rodes per als seus desplaçaments i un WC adaptat especialment per a elles.