Rodalies de Catalunya posa en marxa el nou Centre de Gestió i un nou telèfon d’informació
El nou centre permet gestionar tots els sistemes d’informació de manera automatitzada i a temps real
902 41 00 41 és el nou telèfon d’informació i atenció al client que estarà operatiu a partir d’avui i atendrà les 24h del dia
Es posen en servei teleindicadors i megafonia automatitzada en 10 estacions de la xarxa de Rodalia
En els propers dies els viatgers disposaran de la nova web de Rodalies de Catalunya
Aquest matí, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, el director de Rodalies de Catalunya, Miguel Ángel Remacha, el coordinador tècnic de Rodalies, Marc Garcia, i representants d’Adif a Catalunya, han visitat el nou Centre de Gestió de Rodalies de Catalunya que avui ha entrat en funcionament.
En aquesta visita el conseller ha anunciat a més la posada en servei d’un nou telèfon d’informació així com altres iniciatives que s’emmarquen en el compromís de Rodalies de Catalunya per a millorar la qualitat del seu servei i l’atenció i informació al client.
Nou centre de gestió a Clot -Aragó
El nou Centre de Gestió per a Rodalies de Catalunya, amb una superfície de més de 300 m2, està situat a l’estació del Clot-Aragó i ha comptat amb una inversió d’1,8 milions d’euros. Aquest centre substitueix al que fins avui ha estat operatiu a l’Estació de França.
A banda de d’incrementar la seva superfície en 280 m2 , el nou centre incorpora millores tecnològiques i de funcionament i té una gran potencialitat d’incorporar-ne de noves en el futur.
La finalitat del nou Centre de Gestió de Rodalies de Catalunya és la de donar una resposta coordinada, àgil i eficaç a qualsevol incidència que pugui sorgir a la xarxa ferroviària.
El centre, estarà en servei les 24 hores del dia i permetrà millorar la coordinació dels serveis de informació i agilitzar la capacitat de resposta de qualsevol incidència que es generi a la xarxa de Rodalies de Catalunya, així com proveir d’informació d’incidències i afectacions al nou telefon d’informació.
El projecte de construcció del nou Centre ha contemplat la reordenació i adequació del vestíbul del Clot Aragó per a la construcció d’una sala d’operacions equipada amb la tecnologia més moderna, compta amb un videowall d’11×2 monitors de 50 polsades, i una sèrie de serveis annexes necessaris pel correcte funcionament del centre.
Informació en temps real
Una de les principals millores que aportarà el nou centre és que gestionarà la informació a temps real. Així, subministrà la informació al nou telèfon de Rodalies, i emetrà els missatges de la megafonia i els continguts de les pantalles informatives de trens i estacions. D’altra banda, es podran enviar missatges d’alerta als llocs de venda, ja sigui a taquilles o màquines auto venda, així com controlar el sistema d’intèrfon instal·lat a estacions i màquines auto venda. Igualment, des del Centre de Gestió es controlarà el sistema d’informació d’alerta SMS, en funcionament des de l’1 d’octubre de 2007.
Un Centre de Gestió de futur
Avui el nou Centre de Gestió, amb la seva posada en servei, ha fet el seu primer pas. En els propers mesos i anys podrà desenvolupar totes les seves potencialitats a nivell tecnològic i funcional.
D’aquesta manera, podrà centralitzar la informació davant possibles incidències i donar resposta en els equipaments de les estacions com controls d’accesos, escales o ascensors, així com el control i visualització de càmares ubicades a les estacions.
A més, la posada en servei del nou centre permetrà en els propers anys desenvolupar inversions en la xarxa de telecomunicacions, així com millores en el sistemes de videovigilància a les estacions. La ubicació de l’anterior Centre d’Informació no permetia implantar aquests equipaments i tecnologies, principalment per la seva superfície que era de 20 m2. El nou centre també disposa d’una sala tècnica on s’han instal.lat els equipaments informàtics.
Així, el nou Centre inicia l’activitat duent a terme principalment tasques d’informació, i en el futur podran implantar-se millores relacionades amb el sistemes de control i venda sistemes de gestió d’instal.lacions d’estacions.
902 41 00 41, el nou telèfon d’informació i atenció a l’usuari
La Generalitat de Catalunya i Renfe posaran en funcionament a partir d’avui un nou telèfon d’informació i atenció al client exclusiu per al viatger de Rodalies de Catalunya. Amb el 902 41 00 41 els usuaris disposaran d’un nou canal per a consultar la informació de servei habitual (horaris, preus, estacions, rutes, informació comercial….), consultar les afectacions al funcionament de les línies a causa de la realització d’obres o incidències i presentar queixes i reclamacions referents al servei.
A més, en el moment de produir-se una incidència no prevista, el viatger podrà deixar el seu telèfon mòbil per a que estigui informat puntualment de qualsevol novetat relacionada amb l’incidència que l’està afectant.
El centre d’atenció telefònica 902 41 00 41 està directament interconnectat als sistemes d’informació del Centre de Gestió de Rodalies i permet així copsar de forma més propera l’estat del servei. Aquest telèfon aprofita l’arquitectura tecnològica de la plataforma d’atenció del 012, disposant d’una capacitat punta de servei de més de 2.000 trucades / hora amb sistemes d’atenció personalitzat i automatitzat.
El nou telèfon estarà operatiu les 24 hores del dia durant els 365 dies a l’any i es complementarà amb altres canals d’atenció ja implantats, com el servei SMS per a informar els clients en temps real de la situació de les linies de Rodalies de Catalunya
Implantació de megafonia automatitzada i teleindicadors a 10 estacions
D’altra banda, des d’avui els viatgers de les estacions de Vilanova i La Geltrú, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Aeroport, Martorell, Cerdanyola i Granollers Centre, compten amb megafonia automatitzada i teleindicadors i els de les estacions de Badalona, La Garriga i Ocata amb megafonia automatitzada. Aquesta mesura s’emmarca en el pla de millora d’informació que s’està duent a terme a la xarxa de Rodalia de Barcelona
Amb la instal.lació d’aquests elements informatius els viatgers podran saber el temps d’espera fins el proper tren, la destinació, parades principals i via d’estacionament. D’altra banda, també podran ser informats en temps real de qualsevol incidència que es produeixi a la circulació habitual dels trens i es garantirà l’emissió de missatges tant en català com en castellà.
Fins ara, compten amb megafonia automatitzada les principals estacions de la ciutat de Barcelona, on es registra el major número de viatgers i conflueixen diferents línies, aquestes són: Plaça Catalunya, Arc de Triomf, Sant Andreu Arenal, Clot-Aragó i Sant Andreu Comtal, a més de Terrassa Est, que al ser una estació nova va poder incloure aquest tipus de megafonia des de l’inici de la seva posada en funcionament.
Es preveu que el proper mes d’abril 70 estacions comptin ja amb megafonia automatitzada i que a finals d’any 26 estacions tinguin instal·lats teleindicadors. Aquestes actuacions s’emmarquen en el pla de millora d’informació que s’anirà desplegant gradualment a la xarxa de Rodalia de Barcelona.
La nova web a punt
Finalment, en els propers dies els viatgers comptaran a un nou element d’informació i atenció al client amb la posada en servei de la nova web de Rodalies de Catalunya. La nova web, vinculada a la de la Generalitat de Catalunya, disposarà de cercador d’horaris, consulta de serveis i formulari de queixes i reclamacions.