Ferrocarrils de la Generalitat i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals posen en marxa el CANAL FGC amb continguts de TV3

* El nou canal ofereix als usuaris dels Ferrocarrils continguts informatius, de servei i d’entreteniment amb pantalles disposades a les estacions.
* En aquest moment, el CANAL FGC es pot veure a 8 estacions de la línia del Vallès amb 50 pantalles i emet de les 6h a les 22h els 365 dies de l’any.

Barcelona, 4 de març del 2010
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Joan Torres; i la directora general del la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Cullell, han presentat avui el CANAL FGC, un nou canal de televisió que ofereix als usuaris dels Ferrocarrils informació de servei i continguts de TV3 constantment actualitzats. Amb una xarxa de pantalles instal·lades a les estacions, s’emeten avisos sobre el servei ferroviari, peces d’actualitat, cultura, entreteniment, meteorologia i consells de civisme.

El CANAL FGC és un projecte pioner en el camp dels audiovisuals de proximitat, un model de referència per la seva innovació tecnològica i per la manera com acosta continguts de servei públic als ciutadans. La posada en marxa del canal ha estat possible gràcies a l’aposta d’FGC per la modernitat en la relació amb l’usuari i a l’experiència en el desenvolupament de nous formats digitals de les empreses de la CCMA.

Després d’un període de proves a l’estació de Tres Torres, el CANAL FGC ja es pot veure en una cinquantena de pantalles col·locades en vuit estacions de la línia Barcelona-Vallès i hi ha previst que la xarxa s’ampliï al llarg del 2010 a la línia Llobregat-Anoia. L’audiència potencial del nou canal són els 80 milions d’usuaris que fan servir cada any els Ferrocarrils de la Generalitat.

La pantalla del CANAL FGC es divideix en dues parts: a la zona central apareixen els continguts produïts per TV3 i a la part lateral, en forma de “L”, els continguts de servei creats per FGC conjuntament amb +QTV, empresa d’integració laboral de persones amb discapacitat. Es tracta d’una programació àgil i variada, especialment configurada per a les persones que s’esperen a les andanes.

Els continguts produïts per TV3 incorporen un sistema d’àudio que s’activa mitjançant unes campanes de so estratègicament col·locades al davant de les pantalles i a sol·licitud dels usuaris. Els usuaris que vulguin sentir el so, només han de situar-se als punts indicats sota les campanes. Aquest sistema està especialment dissenyat per evitar la contaminació acústica a les estacions. L’objectiu per a la segona fase d’implantació del CANAL FGC, és que els continguts també incorporin subtítols.

Programació TV3
La pantalla principal del CANAL FGC emet en el format panoràmic 16:9 els continguts produïts i gestionats per TV3. Es tracta d’un cicle d’emissió de 7 minuts i mig, amb un separador de 30” de publicitat entremig, que ofereix un resum de notícies i esports del portal 3cat24.cat, gags dels principals programes d’humor de TV3 i altres continguts de format curt, informació meteorològica i promoció de la programació regular de TV3. A més, s’hi publiquen sobreimpressionats els titulars informatius d’última hora.

Cal remarcar que es tracta d’una programació elaborada expressament per a aquest canal i que s’anirà renovant de manera automàtica en cada cicle de set minuts i mig, amb un separador de 30” al mig amb publicitat d’FGC i anuncis externs.

Programació FGC
La pantalla lateral, que té un disseny en forma de lletra “L”, ofereix continguts produïts per FGC i elaborats i gestionats per +QTV.

Consta d’avisos sobre el servei ferroviari de Ferrocarrils, així com d’ informació d’actualitat de la companyia i les activitats turístiques i de muntanya que gestiona FGC, entre les quals hi ha La Molina, Vall de Núria i Montserrat. Juntament amb aquesta informació, també s’ofereix una agenda cultural i continguts d’entreteniment.

A la part inferior de la pantalla, els clients hi troben consells per fomentar l’ús cívic de les instal·lacions d’FGC i del transport públic, com ara missatges recordatoris sobre l’obligatorietat de viatjar amb el bitllet correctament validat i la prohibició de fumar en estacions i trens.

Incidències en el servei ferroviari
En el cas que es produeixin incidències que afectin d’alguna manera el servei ferroviari d’FGC, hi ha dos protocols establerts.

· Incidència lleu (retards de menys de 15 minuts): la pantalla secundària informa de la situació del servei i de la previsió de recuperació.

· Incidència greu (retards superiors a 15 minuts): CANAL FGC queda anul·lat i totes les pantalles es connecten amb el Servei d’Informació al Client (SIC), que informa de l’estat del servei i la previsió de recuperació.

Innovació tecnològica
El projecte global, l’enginyeria i la integració del CANAL FGC els ha liderat el Departament de Digital Signage de la Direcció de Noves Plataformes i Tecnologia de la CCMA. S’hi han implicat Televisió de Catalunya, amb els continguts i la imatge de marca; Activa Multimèdia, amb el software i el desenvolupament; i el portal 3cat24.cat, amb les notícies.

En gran part, el projecte pivota sobre la tecnologia desenvolupada per Activa Multimèdia, l’empresa d’R+D+i de la CCMA. Automatic TV és la solució tecnològica d’Activa Multimèdia que fa possible que les pantalles puguin oferir, simultàniament, informacions generades per FGC i per TV3 i que els continguts s’actualitzin de forma automàtica. Automatic TV, que ja és utilitzada per diversos canals de televisió per produir automàticament continguts informatius, permet personalitzar de forma senzilla i ràpida el canal amb la incorporació de textos, imatges i vídeos.

Tota aquesta informació, presentada amb un grafisme propi, s’engloba en un senyal d’alta definició que es transmet via IP des d’una intel·ligència central, ubicada a les instal·lacions de TV3, fins als diferents monitors instal·lats a les estacions.

Implantació i audiència
La primera fase de la implantació del canal s’ha desenvolupat a les estacions de Plaça Catalunya, Provença, Muntaner, Tres Torres, Sarrià, Sant Cugat, Rubí i Universitat Autònoma, de la línia Barcelona-Vallès. Al llarg del 2010, en una segona fase, s’instal·laran pantalles a les principals estacions de la línia Llobregat-Anoia i també a les estacions de la Línia del Vallès de nova creació o que estan en fase de remodelació

La xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat mou anualment 80 milions d’usuaris, que són l’audiència potencial a la qual s’adreça el nou CANAL FGC.

+QTV
+QTV és un Centre Especial de Treball (CET) que va néixer l’any 2006 amb l’objectiu d’integrar al mercat laboral  persones amb discapacitat i risc d’exclusió social.

Des d’aleshores s’han desenvolupat diferents iniciatives professionals relacionades amb l’àmbit de serveis tecnològics i administratius, que han permès consolidar llocs de treball estables dins del col·lectiu de persones amb discapacitats.

La iniciativa, que s’ha dut a terme conjuntament amb FGC, ha permès, també, incorporar al món laboral persones d’aquest col·lectiu especialitzades en l’àmbit de les telecomunicacions i normalitzar així la seva activitat professional.