El Tren dels Llacs torna per Setmana Santa amb més circulacions i més places per a tothom

* La segona temporada del Tren dels Llacs comptarà amb 21 circulacions de tren històric, tres més que l’any passat, i 45 circulacions de tren turístic de línia, entre els mesos d’abril i octubre del 2010.

* L’oferta de places en tren històric s’ incrementa un 25% respecte la temporada passada, amb mil places més fins arribar gairebé a les 5.000, en resposta a la gran demanada existent i a l’alta ocupació registrada l’any passat.

* El tren turístic de línia, que circularà tots els diumenges de la temporada i els caps de setmana de juliol i agost, generarà una oferta de 9 mil places addicionals aquest 2010.

Lleida, 18 de març de 2010
La primera temporada del Tren dels Llacs va obtenir una resposta molt positiva per part del públic i de les institucions participants en el projecte. L’activitat, que va constar de 18 circulacions entre els mesos de maig i octubre del 2009, va presentar una ocupació mitjana del 93,7%. A més, les últimes 10 circulacions programades van registrar un ple absolut. Aquest fet va obligar, fins i tot, a elaborar una llista d’espera de viatgers.

Precisament a partir de l’experiència de la primera temporada i amb l’objectiu que tothom pugui gaudir de l’activitat, la segona temporada del Tren dels Llacs tindrà més circulacions i més oferta de places. En concret, aquest 2010 el tren històric oferirà 21 circulacions, tres més que l’any passat, amb un increment de places del 25%, de 3.752 a 4.704 places. A més, enguany el Tren dels Llacs complementarà l’oferta de tren històric amb 45 circulacions especials de tren turístic de línia que tindran lloc tots els diumenges i també els caps de setmana de juliol i agost. La nova proposta generarà una oferta de 9 mil places addicionals en el trajecte fins a La Pobla de Segur.

El Tren dels Llacs
El Tren dels Llacs va néixer la temporada passada fruit d’una iniciativa conjunta d’FGC i la Diputació de Lleida, amb la col·laboració del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat i els ajuntaments dels municipis pels quals passa la línia. Enguany, a més, el projecte també compta amb la col·laboració de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles. És un servei orientat al turisme familiar que consisteix en un recorregut amb tren entre Lleida i La Pobla de Segur, amb l’atractiu d’un paisatge meravellós vora el Noguera Pallaresa i els seus embassaments. A més, l’entorn de les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà ofereix múltiples possibilitats als visitants, tant des d’una vessant lúdica com des de l’òptica gastronòmica.

Calendari i detalls del servei
El Tren dels Llacs circularà a partir de Setmana Santa, des del dijous dia 2 d’abril, i fins al 31 d’octubre. Hi ha programades un total de 66 circulacions, 21 de tren històric i 45 de tren turístic de línia. El tren històric circularà, principalment, els dissabtes, mentre que els tren turístic de línia ho farà els diumenges i també durant els caps de setmana de juliol i agost.

El Tren dels Llacs sortirà de l’Estació de Lleida Pirineus a les 10.30 h. i arribarà a La Pobla de Segur a les 12.30 h. De tornada, el Tren sortirà a les 16.30 h. de La Pobla de Segur i el servei finalitzarà a les 19.30 h. amb l’arribada del comboi a Lleida.

Circulacions Tren Històric
S’efectuaran els dissabtes, entre els mesos d’abril i octubre, amb l’excepció dels mesos de juliol i agost quan el servei s’haurà d’efectuar amb tren convencional a causa de la calor i la manca de climatització al tren històric.

El tram del recorregut entre Lleida i Balaguer, tant d’anada com de tornada, s’efectuarà amb una locomotora de vapor tipus Beyer-Garratt. La resta, entre Balaguer i La Pobla, també d’anada i de tornada, s’efectuarà amb dues locomotores diesel acoblades de la sèrie 308.

-Locomotora de vapor Beyer Garratt, 282F-0421: Construïda l’any 1960 per Renfe amb el disseny original de l’any 1930. També coneguda simplement com la “Garrafeta”, en honor al cognom del seu inventor, Herbet William Garratt. Especialment concebuda per afrontar traçats sinuosos i fortes rampes on es requereix la màxima potència i esforç per part de la locomotora. Va estar en servei comercial fins l’any 1972 fins que la van retirar al vell dipòsit de Vilanova (actual Museu del Ferrocarril). L’any 1988 va ser restaurada i es va tornar a posar en funcionament.

-Dues locomotores diesel acoblades sèrie 308 (les 10817 i 10820): Locomotores construïdes l’any 1968 per Babcok Wilcox, concebudes per serveis mixtes de línia i maniobres. També se les coneix amb el sobrenom de les “Yeye’s” pel seu característic moviment de balanceig. La 10817 va estar en funcionament a RENFE fins l’any 1999 i va ser restaurada el 2001. La 10820 va donar servei comercial fins el 2003 i està a Lleida des del 2004.

Novetats 2010
A més del destacat increment de l’oferta de places, aquest 2010 el Tren dels Llacs presenta d’altres novetats destacades que responen a la voluntat que van expressar els viatgers en les enquestes de servei que es van realitzar la temporada passada.

A proposta dels visitants, enguany s’instal·larà un servei d’àudio en tots els cotxes del Tren Històric que reproduirà una narració enregistrada a mode guia, destacant els principals punts d’interès del trajecte. Estarà dividit en tres grans blocs temàtics: el primer a Lleida, abans de començar el recorregut; el segon a Balaguer, abans d’enfilar el camí dels Llacs; i el tercer a la Pobla de Segur, al final del recorregut. Durant el trajecte també s’informarà puntualment als viatgers dels principals punts turístic del recorregut.

A més, l’ajuntament de La Pobla de Segur també prepara, a partir del proper 10 d’abril, la celebració d’un “Mercat del Tren”, amb una variada oferta de productes artesanals i agroalimentaris que s’ubicarà a l’estació coincidint amb l’horari d’estada del Tren Històric. Una proposta més dintre la variada oferta d’activitats que els visitants tenen al seu abast durant les 4 hores d’estada del Tren a La Pobla, entre les quals també destaquen les visites culturals al modernista Complex Mauri, al Molí de l’Oli i al Museu dels Raiers, entre d’altres.

Preus 2010:
Els preus per la temporada 2010 del Tren del Llacs són els següents:

Circulacions Tren Històric: (preus anada i tornada)
* Adults: 16,20 euros (des de Lleida); 13,80 euros (des de Balaguer).
* Nens entre 4 i 13 anys: 8,90 euros (des de Lleida); 7,60 euros (des de Balaguer).
* Nens fins a 3 anys: gratuït.
* Grup adults (més de 20 persones): 13, 80 euros (des de Lleida); 11,75 euros (des de Balaguer).
* Grup nens (més de 20 persones): 7,60 euros (des de Lleida); 6,50 euros (des de Balaguer).

Circulacions Tren Turístic de línia: Segons tarifes ATM Lleida.

Reserves:
Les circulacions amb tren històric tenen una oferta limitada de places i, per tant, cal fer la reserva amb antelació, abans del dia del viatge.

Per reservar i comprar bitllets:
La botiga d’FGC (Barcelona)
Carrer de Pelai (edifici del Triangle).
Horari: de dl. a dv. de 10.00 h a 14.00 h i de 16.30 h a 20.30 h. Ds. de 10.00 h a 14.00 h.
Telèfon d’atenció permanent d’FGC: 93 205 15 15

Oficina de Turisme de la Generalitat de la Seu Vella (Lleida)
Turó de la Seu Vella s/n (edifici de la Canònica)
Horari: de dc. a dg. de 10.00 h a 13.30 h i de 15.00 h a 17.30 h. (Dilluns tancat)
Telèfon: 973 23 84 46

Turisme de Lleida (Lleida)
C/ Major, 31 bis
25007 Lleida
Telèfon: 902 25 00 50
Correu electrònic: infoturisme@paeria.es

Oficina de Turisme de la Pobla de Segur (La Pobla de Segur)
Av. Verdaguer, 35
Horari: de dl. a dv. de 8.30 h a 15.00 h. Ds. de 9.00 h a 14.00 h. (Diumenge tancat)
Telèfon: 973 68 02 57

Proposta d’activitats:
A través del lloc web www.trendelsllacs.cat tindreu informació sobre les diverses propostes de paquets turístics vinculades a l’activitat del Tren dels Llacs.

Entre les múltiples activitats d’oci i culturals a l’abast dels viatgers, destaquen les següents:

* Parc Arqueològic Didàctic (des de Sant Llorenç de Montgai): Instal·lació a l’aire lliure situada molt a prop de l’estació de tren. S’hi recreen els conjunts arqueològics de la zona per fer-ne una explotació divulgativa i didàctica per a escoles.

* Càmping La Noguera (des de Sant Llorenç de Montgai): Situat al costat del llac de St. Llorenç de Montgai. És un lloc ideal per gaudir de la natura i practicar-hi esport (pesca, piragüisme, escalada, trekking, BTT, quads i 4×4).

* Centre d’Observació de l’Univers (Àger): Espai lúdic per a la docència i la divulgació de l’astronomia i la geologia. Disposa d’una cúpula d’observació mòbil de 12 metres de diàmetre.

* Conjunt monumental de Sant Pere d’ Àger (des d’ Àger): Hi destaquen la Col·legiata i el castell. És un recinte fortificat d’estil romànic i neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost durant el segle XI, època en la qual es va fundar la vila.

* Complex hoteler de Terradets (Cellers): Complex format per l’Hotel Terradets i el Restaurant del Llac, situats davant del llac de Cellers i la serralada del Montsec. Ofereix activitats nàutiques i activitats de natura.

* Museu Comarcal de Ciències Naturals (Tremp): Dóna a conèixer el llegat artístic i cultural de la zona, amb un èmfasi especial en l’empremta geològica i el patrimoni natural del Pallars.

* Embassament de Sant Antoni (Salàs de Pallars): Espai idoni per a practicar-hi esports nàutics com el caiac, l’esquí nàutic i el windsurf, entre d’altres. A més, hi ha zones habilitades per a banyar-s’hi.

* Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç (Salàs de Pallars): Visita a una antiga botiga de queviures, una barberia i una farmàcia, un museu itinerant que ens apropa els petits detalls de la vida quotidiana dels darrers cent anys.

* Conjunt modernista Casa Mauri (La Pobla de Segur): És un palauet modernista que integra materials i una decoració que entronquen amb aquest estil. Els mosaics són obra de Lluís Bru, mentre que Josep Llimona és l’autor de l’escultura de Sant Josep. També integra l’antic molí de La Pobla de Segur equipat amb la maquinària que s’utilitzava per elaborar l’oli.

* Museu dels Raiers (La Pobla de Segur): Consta de diferents sales on podem trobar les eines que s’utilitzaven per dur a terme aquest ofici. També exposa vestits tradicionals, manuscrits i audiovisuals permanents. Mostra l’antic i desaparegut ofici de la transformació de la fusta i del transport fluvial pel riu.