La Generalitat adjudica projectes i obres en infraestructures i equipaments per un valor de 75,3 MEUR
La Generalitat ha adjudicat aquest mes de febrer, per mitjà de l’empresa pública GISA, obres i projectes en matèria de transports, carreteres i equipaments per un valor de 75,3 MEUR. D’aquests, 63,2 MEUR corresponen a l’execució d’obres i 12,1 MEUR a la redacció de projectes constructius, estudis informatius i direccions d’obra.
El Consell d’Administració de GISA ha adjudicat obres en matèria d’infraestructures, carreteres i equipaments per valor de 63,2 MEUR i projectes constructius, estudis informatius i direccions d’obra per valor d’12,1 MEUR.
Entre les adjudicacions més destacades en matèria de transports, es troben les obres de col·locació de vies i catenària al tram de l’L9 entre la terminal T1 de l’aeroport de Barcelona – el Prat i l’estació Eixample Nord, al Prat de Llobregat, per un valor de 36,7 MEUR. Així mateix, s’han adjudicat els treballs d’inspecció prèvia d’edificis en l’àmbit d’influència de les obres de l’L9 en el tram Zona Universitària – Manuel Girona, d’una banda, i Manuel Girona – Mandri, de l’altra.
Les dues actuacions s’han adjudicat per 15,5 MEUR.
Pel que fa a la xarxa viària, s’han adjudicat les obres de millora del traçat de la C-28 entre Salardú i Baqueira (4 MEUR), el condicionament de la BV- BV-1225 entre Manresa i el Pont de Vilomara (2,7 MEUR) i la construcció d’una rotonda a la C-31b a Tarragona (1,3 MEUR). També s’han adjudicat les redaccions de diversos projectes constructius per valor de 374.000 euros, com el d’una via verda entre Palamós i Platja d’Aro.
En matèria d’equipaments educatius s’han adjudicat les obres de nova construcció de l’institut Jonqueres de Sabadell (6,2 MEUR), els treballs de nova construcció de l’escola Pompeu Fabra de l’Hospitalet de Llobregat (5,2 MEUR). i les obres de nova construcció de l’escola Pi Verd de Palafrugell (4,7 MEUR).
Així mateix, s’han adjudicat les obres d’ampliació de l’Escola Ametllers de Sant Joan de Vilatorrada (3,5 MEUR).
Al continuació s’amplia la informació sobre les actuacions del DPTOP
GISA adjudica la col·locació de via i catenària i la inspecció d’edificis a diferents trams de l’L9 per valor de 52,2 MEUR
El Consell d’Administració de GISA ha adjudicat obres en matèria de transports per valor de 52,2 MEUR. Entre aquestes es troben les obres de col·locació de vies i catenàries al tram de l’L9 entre la terminal T1 de l’aeroport de Barcelona, El Prat i l’estació Eixample Nord, per un import de 36,7 MEUR. Així mateix, s’han adjudicat els treballs d’inspecció prèvia d’edificis en l’àmbit d’influència de les obres de l’L9 en el tram Zona Universitària – Manuel Girona, d’una banda, i Manuel Girona – Mandri, de l’altra. Les dues actuacions sumen un import de 15,5 MEUR.
Instal·lació de via i catenària a l’L9 entre la T1 i Eixample Nord
El Consell d’Administració de GISA ha adjudicat per 36,7 MEUR les obres de superestructura, col·locació de vies i catenària al tram de l’L9 entre la terminal T1 de l’aeroport de Barcelona – el Prat i l’estació Eixample Nord, al Prat de Llobregat.
Les obres comprenen l’estesa de via i el muntatge de l’electrificació i la catenària en un tram de prop de 9,6 quilòmetres de longitud, dels quals 671 metres corresponen a la cua de maniobres i les cotxeres.
Els treballs preveuen la col·locació de dues tipologies de superestructura de via diferents, segons les necessitats de cada tram, per afavorir l’esmorteïment de les vibracions. Així, es col·locarà via sobre llosa flotant en els trams urbans consolidats, i via sobre llosa formigonada, a la resta.
El traçat s’ha projectat en doble via i amb una pendent màxima del 4%, llevat de les estacions, que serà horitzontal amb un mínim pendent, per criteris de drenatge. A la zona de cotxeres, es col·locaran quatre vies. Aquest espai també servirà de cua de maniobres, per la qual cosa es col·locaran els elements necessaris per a permetre als trens el canvi de via en els dos sentits de la marxa.
D’altra banda, a la zona de cotxeres s’habilitaran també espais per a la maquinària de manteniment de via i catenària en una via d’apartat i una àrea que servirà de taller per als trens de Metro. També s’ha previst la construcció d’una passera per a facilitar el manteniment dels trens.
Pel que fa a l’electrificació necessària per a la circulació de trens en aquest tram, les obres consisteixen en la instal·lació de la catenària rígida, així com dels equips auxiliars necessaris.
Els treballs de superestructura, via i catenària en aquest tram tenen un termini d’execució de 8 mesos. S’espera que el ramal de l’aeroport de Barcelona de l’L9 es posi en servei durant el 2012.
Avancen les obres de l’L9
Aquests treballs s’adjudiquen quan s’està a punt de finalitzar el túnel entre Mas Blau i Parc Logístic. Es preveu que estigui enllestit aquesta primavera.
Paral·lelament, avancen les obres de construcció de la que serà la línia soterrada més llarga d’Europa amb conducció automàtica. Així, ja s’han construït 35,8 dels 50 quilòmetres de longitud d’aquesta línia (inclòs el tram de la L4 que funcionarà inicialment com a L9), mentre que s’han completat ja 9 estacions i es troben en construcció el 80% del total, que suma 52 estacions.
Aquesta primavera es preveu posar en servei 4 noves estacions de la línia, entre Bon Pastor i Gorg, que se sumaran a les 5 estacions en servei des del gener al tram de Santa Coloma de Gramenet.
Inspeccions d’edificis entre Zona Universitària i Mandri de l’L9
D’altra banda, el Consell d’Administració de GISA ha adjudicat els treballs d’inspecció prèvia d’edificis en l’àmbit d’influència de les obres de l’L9 en dos trams diferents: Zona Universitària – Manuel Girona, d’una banda, i Manuel Girona – Mandri, de l’altra. Les dues actuacions sumen un import de 15,5 MEUR (IVA inclòs).
Els treballs comprenen la inspecció dels edificis (elements comuns i habitatges), locals i naus industrials ubicats en l’entorn dels trams de túnel de l’L9 des de la Zona Universitària fins a Mandri.
L’objectiu és obtenir dades de l’estat original dels immobles, abans de l’execució de les obres, de cara a donar una resposta adequada davant qualsevol afectació que es pugui produir i millorar la seguretat durant tot el procés. Així, s’analitza l’estat de conservació i l’estructura de les edificacions que puguin requerir actuacions prèvies a la construcció de les obres, d’acord amb els propietaris.
Aquests informes de les inspeccions prèvies s’entregaran als propietaris a través del Punt d’Atenció al Ciutadà (PAC) que ha habilitat el Govern a prop de l’àmbit de l’obra.
La Generalitat adjudica obres de millora a la xarxa viària per un valor de 10,5 MEUR
El Consell d’Administració de GISA ha adjudicat obres de millora a la xarxa viària per un valor de 10,5 MEUR. Entre aquestes actuacions, cal remarcar la millora del traçat de la C-28 entre Salardú i Baqueira (4 MEUR), el condicionament de la BV-1225 entre Manresa i el Pont de Vilomara (2,7 MEUR) i la construcció d’una rotonda a la C-31b a Tarragona (1,3 MEUR). D’altra banda, s’han adjudicat les redaccions de diversos projectes constructius per valor de 374.000 euros, com el d’una via verda entre Palamós i Platja d’Aro i el d’un nou pont aixecat sobre les vies del tren a Bell-lloc d’Urgell, que permetran eliminar el pas a nivell de la població.
Millora de traçat de la C-28 entre Salardú i Baqueira (Naut Aran) 4 MEUR
El Consell d’Administració de GISA ha adjudicat les obres per a millorar el traçat de la C-28 entre Salardú i Baqueira (Naut Aran) per un valor de 4 MEUR.
L’obra, que s’emmarca en el conjunt d’actuacions que el DPTOP està desenvolupant per a potenciar les comunicacions a l’Alt Pirineu i l’Aran permetrà eixamplar la carretera i renovar el paviment al llarg d’un tram de quatre quilòmetres. Es preveu que els treballs comencin la primavera vinent, amb un termini d’execució de 10 mesos.
Els treballs que ara s’adjudiquen tenen com a objectiu millorar les condicions per a la circulació en el tram que discorre entre el nucli de Salardú i Baqueira i inclouran com a principals actuacions l’eixamplament de la carretera, la renovació del paviment i la suavització de revolts.
En concret, les tasques que es duran a terme són:
• Formació d’un voral de 2 metres d’amplada, per tal de facilitar l’aturada dels vehicles, per exemple, en cas de nevades.
• Suavització de revolts per afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció.
• Millora de la intersecció actual per a l’accés a Tredós; així, es construirà un tercer carril central per als girs a l’esquerra.
• Formació d’un recinte per tal d’emmagatzemar fundents (sal) a l’entorn de Baqueira.
• Renovació del paviment de la carretera. Prèviament a l’estesa de la nova capa d’asfalt, s’aplicarà un tractament específic en els punts que presentin un major desgast.
• Adaptació de la xarxa de drenatge
• Construcció de murs de formigó i escullera.
• Marques viàries, senyalització horitzontal i vertical i col·locació de barrera de seguretat.
• Mesures d’integració ambiental, com l’estesa i tractament de terra vegetal, hidrosembra i plantacions arbustives i d’arbres.
Integració paisatgística a la C-28. Sorpe – Esterri d’Àneu 1 MEUR
Al tram del Pallars Sobirà de la C-28, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha impulsat una actuació d’integració ambiental entre Sorpe (Alt Àneu) i Esterri d’Àneu. GISA ha adjudicat ara les obres corresponents, per un valor d’1 MEUR. Els treballs, que consistiran principalment en el revestiment de diversos murs, començaran la primavera vinent i tindran un termini d’execució de 12 mesos.
En concret, aquesta obra comprèn un total de 8 murs en un tram de 9 quilòmetres. Aquesta actuació permetrà revestir aquests murs de contenció, que són de formigó, amb pedra calcària, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte visual del mur i afavorir-ne la integració en l’entorn. Prèviament i per tal d’assegurar l’estabilitat del paredat, s’executaran uns ancoratges al mur amb barres d’acer.
Millora a la BV-1225. Manresa – el Pont de Vilomara i Rocafort 2,7 MEUR
GISA també ha adjudicat ara les obres de condicionament la BV-1225 entre Manresa i el Pont de Vilomara i Rocafort, per un import de 2,7 MEUR. Aquests treballs permetran afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció en un tram d’1,3 quilòmetres, així com millorar la connexió amb el nucli urbà del Pont de Vilomara i el Centre de Tractament de Residus ubicat en aquesta zona. Es preveu que les obres comencin la primavera que ve i tinguin una durada de 12 mesos.
El tram que es millorarà té un traçat força sinuós, s’inicia a l’enllaç amb l’autopista C-16 i finalitza al pont sobre el riu Llobregat, d’accés cap al nucli del Pont de Vilomara. En concret, els treballs comportaran l’eixamplament de la carretera, dels 6-7 metres d’amplada que té ara als 9 metres previstos. Així, els dos carrils de circulació tindran 3,5 metres d’amplada cadascun, alhora que es formaran dos vorals d’1 metre cadascun.
D’altra banda, les obres inclouran la suavització o eliminació de diversos revolts consecutius a la primera meitat d’aquest tram, mitjançant una petita variant de traçat d’uns 150 metres de longitud. En la segona meitat del tram, es duran a terme millores puntuals en revolts, tot seguint la carretera actual.
Així mateix, cal remarcar que es formaran dos quilòmetres de cunetes formigonades transitables i es construiran dos calaixos de 3,5 metres d’amplada i 2 metres d’alçada, per tal de configurar nous passos d’aigua sota la carretera. També es construiran quatre murs d’escullera amb l’objectiu de minimitzar l’impacte visual i es revegetaran els talussos que es formin.
Els treballs es completaran amb la renovació de la senyalització i les barreres de seguretat i la instal·lació de 120 metres de faldons de protecció per a motoristes.
Nova rotonda a la C-31b, a Tarragona 1,3 MEUR
Entre les actuacions ara adjudicades, s’inclou la construcció d’una rotonda per a millorar la intersecció de la C-31b que dóna accés al Complex Educatiu de Tarragona i a una zona industrial. Els treballs comptaran amb un pressupost d’1,3 MEUR; es preveu que s’iniciïn la primavera vinent i tinguin un termini de nou mesos.
La C-31b és una via desdoblada que uneix Tarragona i Salou i registra un trànsit força intens, d’uns 16.000 vehicles diaris. La nova rotonda, que serà a nivell, substituirà l’actual intersecció a la C-31b en T, formada per un carril central per als girs a l’esquerra i una rotonda fora del tronc de la carretera.
El nou giratori millorarà la seguretat viària en aquest punt ja que permetrà eliminar els girs a esquerra, que ara han de travessar els dos carrils de circulació en direcció cap a Tarragona. La rotonda tindrà 74 metres de diàmetre exterior, amb una calçada anular formada per dos carrils de 4 metres, un voral exterior de 2 metres i un voral interior d’1 metre. El darrer metre de l’illeta central serà trepitjable.
Les obres comprendran també els elements següents:
• Formació d’un tram de 48 metres del futur col·lector previst per l’Ajuntament de Tarragona. El calaix tindrà unes dimensions interiors de 3 metres d’amplada i 2,5 metres d’alçada.
• Pavimentació de la rotonda i de l’inici dels ramals d’entrada i sortida, així com de les interseccions amb diversos camins de terra a l’àrea d’influència de la rotonda.
• Reposició de la parada d’autobús existent a la calçada lateral direcció Salou.
• Senyalització horitzontal i vertical i col·locació de barreres de seguretat.
• Enllumenat de la rotonda mitjançant columnes de 12 metres d’alçada.
• Estesa de terra vegetal de l’illot interior de la rotonda.
Nova rotonda a la C-251, a Cardedeu 700.000 euros
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha impulsat les obres per a reordenar el trànsit i millorar la seguretat en l’encreuament entre la C-251 i la BV-5105, a Cardedeu. Aquesta actuació, que ara s’ha adjudicat per un import de 700.000 euros, consistirà en la construcció d’una rotonda per a canalitzar el flux dels vehicles. Les obres començaran la primavera vinent i tindran una durada prevista de nou mesos.
La C-251, carretera de la xarxa local que comunica Cardedeu amb Granollers, registra un trànsit molt intens. A la sortida del nucli urbà en direcció a Granollers, creua amb la BV-5105, via també molt utilitzada ja que, al seu torn, permet arribar a la rotonda d’accés a l’autopista AP-7. Aquest encreuament, de tipus T, està format per un carril central per als girs a l’esquerra situat a la C-251 i illetes per encaminar el trànsit sobre la BV-5105.
La rotonda projectada tindrà 50 metres de diàmetre fins a la línia blanca exterior, amb una calçada anular de 8 metres —dos carrils de circulació de 4 metres—, voral exterior d’1,5 i interior de 0,5 metres. Els 1,5 metres exteriors de l’illeta central seran trepitjables.
Atesa la proximitat d’aquest encreuament amb la línia del ferrocarril, la construcció de la rotonda comportarà el desplaçament del traçat de la carretera C-251 en uns 250 metres i de la BV-5105 en uns 100 metres. Així mateix, es preveu renovar el paviment d’un tram de 230 metres de la C-251 en direcció al nucli urbà de Cardedeu.
A més d’aquests treballs, l’obra inclourà les tasques complementàries següents:
• Disposició del drenatge de la rotonda; formació de cunetes als peus del talús.
• Enllumenat de la rotonda mitjançant la disposició d’una columna central de 16 metres d’alçada.
• Senyalització horitzontal i vertical i col·locació de barreres de seguretat.
• Hidrosembra, prèvia estesa de terra vegetal als talussos i a les zones de carretera que quedaran en desús.
Passarel·la a Sant Pere de Ribes (B-211) 500.000 euros
GISA ha adjudicat els treballs de construcció d’una nova passarel·la per a vianants a l’antiga travessera de la B-211, sobre la riera de Ribes, a Sant Pere de Ribes. Les obres, amb un pressupost de 500.000 euros, s’iniciaran durant la primavera que ve, amb un termini d’execució de tres mesos.
Actualment, l’antiga travessera de la B-211 té un pont de pedra i maó per a creuar la riera de Ribes, entre la zona de les Parellades i el nucli urbà de Sant Pere de Ribes. El tauler d’aquest pont té una amplada de 4,90 metres —3,90 per al pas de vehicles i el metre restant per al pas de vianants.
Per tal de millorar la mobilitat i la seguretat en aquest àmbit, tant per a vianants com per a conductors, el DPTOP ha impulsat la construcció d’una nova passarel·la, paral·lela i a poca distància del pont existent, exclusivament per a vianants. D’aquesta manera, el pont existent quedarà per a la circulació de vehicles.
La nova passarel·la que s’ha projectat se situarà a uns 3 metres de distància del pont actual, tindrà 51 metres de longitud total 2,5 d’amplada. Estarà formada per dos trams i consistirà en una estructura metàl·lica triangulada sobre la qual es col·locarà una llosa de formigó. Els estreps i la pila intermèdia també seran de formigó.
Aquesta obra inclourà altres actuacions complementàries com la col·locació d’esculleres de protecció; la instal·lació de dos punts de llum; la formació de petits trams de connexió de la passera amb els vials pròxims i la senyalització.
Pavimentació aparcament a la ronda Nord de Granollers 176.000 euros
Pel que fa a execució d’obres, GISA ha adjudicat els treballs corresponents a una actuació complementària a la ronda Nord de Granollers, per un import de 176.000 euros. L’obra consistirà principalment en la pavimentació d’un espai entre la ronda, el carrer de Francesc Gimeno i la línia del ferrocarril de Portbou, al terme de les Franqueses del Vallès. Els treballs començaran la primavera vinent i tindran una durada prevista de dos mesos.
En un terreny a la zona d’influència de la ronda Nord, on actualment hi ha graves, es preveu una actuació de pavimentació i adequació d’un espai per aparcament públic. En concret, s’hi formaran 151 places d’aparcament per a turismes i 3 quedaran reservades per a minusvàlids.
Així mateix, en les tasques d’asfaltatge s’inclou la formació de vorades, guals i voreres per a vianants. També es preveu una millora del drenatge amb la formació d’embornals, així com la senyalització vertical i horitzontal, la col·locació de biones i l’adaptació de l’enllumenat existent.
Projecte via verda entre Palamós i Platja d’Aro 116.000 euros.
De manera paral·lela a les obres de desdoblament en carreteres, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques impulsa la creació de vies verdes, adreçades a l’ús de vianants i ciclistes. Aquest és el cas del desdoblament de la C-31 de Palamós a Palafrugell. Com a actuació complementària, el DTPOP va formar l’any 2008 una via verda de 6 quilòmetres entre aquests municipis, separada de la carretera i que aprofitava els camins existents a la zona.
Nova via verda entre Palamós i Platja d’Aro
Actualment, estan en fase d’execució les obres de desdoblament de la C-31 entre Platja d’Aro i Palamós, que tenen un pressupost de 78,3 MEUR i es preveu que concloguin abans de l’estiu de 2011. En aquest marc, GISA
adjudica ara la redacció del projecte constructiu d’una via verda que abasti aquest àmbit, com a continuació de la via verda Palamós-Palafrugell.
La nova via verda tindrà una longitud de 13 quilòmetres i en el seu recorregut es poden distingir tres trams:
• Tram de Platja d’Aro, de 3 quilòmetres.
• Tram de Platja d’Aro a Calonge, de 2 quilòmetres
• Tram de Calonge a Palamós, de 8 quilòmetres de longitud.
El projecte constructiu del qual ara s’adjudica la redacció concretarà el traçat de la nova via verda, tenint en compte entre altres les característiques del tram anterior i les consideracions del Consorci de Vies Verdes de Girona. Es preveu que el projecte estigui redactat a finals d’aquest any i posteriorment s’impulsarà la programació de les obres.
Projecte eliminació de pas a nivell a Bell-lloc 91.400 euros
Actualment a la trama urbana de Bell-Lloc d’Urgell, concretament al camí de Bell-lloc a la bassa existeix un pas a nivell amb la línia de tren que fa el trajecte Saragossa-Barcelona.
Per eliminar el pas a nivell, proper a la plaça de Lluís Companys de Bell-lloc d’Urgell, es preveu fer un altre pas alternatiu, a diferent nivell, aixecat sobres les vies del ferrocarril. El nou pas se situarà més cap a l’oest de l’actual, a uns 540 metres de distància.
A més de la construcció del nou pont es farà la connexió viària corresponent, i en concret el vial de connexió amb la carretera N-II, que va ser traspassada a la Generalitat per part del Ministeri de Foment l’any 2008.
En principi la secció del nou vial i pas superior serà de 9 metres. Es formaran dos carrils de 3,5 metres i dues voreres d’1 metre. El cost previst de l’actuació serà de 2,5 MEUR.
Projecte viaducte Orís-Borgonyà 91.000 euros
El Consell de GISA ha adjudicat la redacció del projecte constructiu d’un nou viaducte sobre el riu Ter amb l’objectiu de crear una nova connexió viària de caràcter local entre els nuclis urbans de Can Branques (Orís) i Borgonyà, que actualment estan connectats pel viaducte de la carretera BV-5226 (viaducte de Borgonyà).
La nova connexió viària tindrà una longitud total d’uns 600 metres, dels quals 350 correspondran al viaducte. La connexió s’iniciarà al marge dret de la carretera C-17, al terme municipal d’Orís, a uns 800 metres al sud del pont actual. El final de la connexió se situarà al nucli de Borgonyà (terme de Sant Vicenç de Torelló), entre el camp de futbol i la zona industrial.
El viaducte estarà format per dos carrils de circulació de 3,5 metres cadascun, un voral d’1metre a un costat i una vorera de 2 metres d’amplada a l’altre.
El projecte també inclourà els vials que connectin el viaducte a la xarxa viària local, així com les interseccions corresponents. El cost previst de l’actuació és de 2,5 MEUR.
D’altra banda, el DPTOP està executant les obres de desdoblament de la carretera C-17 per formar la nova autovia de Vic a Ripoll i en concret s’està fent el tram que va des del final de la variant les Masies de Voltregà fins a la variant de Montesquiu i Sant Quirze de Besora, al terme municipal d’Orís.
Projecte millora BV-4401 Gaià – Santa Maria de Merlès 56.800 euros
GISA també ha adjudicat ara la redacció del projecte del condicionament d’un tram de la carretera BV-4401, des del nucli de Gaià fins al nucli de Sant Pau de Pinós (terme municipal de Santa Maria de Merlès). Aquest tram presenta una sèrie de revolts força pronunciats, característics de carreteres que discorren per terreny accidentat, i el DPTOP ha previst introduir millores puntuals de traçat que permetin afavorir la seguretat i la comoditat en la conducció.
L’actuació projectada abasta un tram de 8,7 quilòmetres, situat a les comarques del Bages i el Berguedà. El projecte constructiu que ara es redactarà analitzarà les actuacions concretes que es duran a terme per a la millora dels revolts i dels diferents elements funcionals relacionats amb seguretat viària, tenint en compte la seva viabilitat d’execució i els condicionants orogràfics existents.
Projecte millora del pont d’Ascó a la C-12 21.500 euros
La carretera C-12 o Eix de l’Ebre va des de Tortosa fins a Vinebre per creuar el riu Ebre i arribar a Ascó per continuar cap a Flix. La intersecció que existeix actualment a poca distància del pont sobre l’Ebre, i ja al costat de ponent, permet l’accés a la central nuclear d’Ascó i està formada per un tercer carril central de girs.