El DPTOP licita les obres d’arquitectura i instal·lacions del perllongament d’FGC de Terrassa

16/02/2010. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha iniciat el procés de licitació de les obres d’arquitectura i instal·lacions del perllongament de la línia d’FGC del Vallès a Terrassa. Els treballs comprenen el condicionament dels interiors i instal·lacions de les 3 noves estacions, del túnel i les construccions auxiliars. Així, les obres consistiran en la col·locació dels revestiments, el paviment, el mobiliari i les xarxes elèctriques i de comunicacions necessàries per a l’explotació del ferrocarril. Les obres comportaran una inversió de prop de 61 MEUR i tindran un termini d’execució de 17 mesos.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques està executant les obres per a prolongar la línia del Vallès d’FGC al llarg del nucli urbà de Terrassa, la qual cosa comprèn 3,1 quilòmetres nous de túnel i 3 noves estacions. En aquest sentit, a principis de febrer s’ha completat el primer dels dos túnels des del dipòsit de trens de Can Roca fins a Terrassa – Rambla, i cap a la primavera s’hi començarà a instal·lar la via. A més, una segona tuneladora ha excavat més de 2 quilòmetres, i avança en paral·lel des de la futura estació d’UPC- Vallparadís, també en direcció a la rambla d’Ègara, on es preveu que arribi durant la primavera.

Al mateix temps, avancen les obres per a construir l’estructura de les 3 estacions d’aquest perllongament (UPC – Vallparadís, Intercanviador FGC-Rodalia i Can Roca). També, a l’estació existent de la rambla d’Ègara s’està millorant l’evacuació i ventilació amb la construcció d’una nova sortida d’emergència i el recinte per a la instal·lació d’uns nous ventiladors.

En aquest marc, el DPTOP ha iniciat ara la licitació de les obres d’arquitectura i les instal·lacions del perllongament de la línia, per un import de prop de 61 MEUR. S’espera adjudicar les obres aquesta primavera, amb un termini d’execució de prop de 17 mesos.

Condicionament dels interiors
Els treballs que ara es liciten inclouen l’arranjament dels interiors de les tres noves estacions i el dipòsit de trens de Can Roca, amb la col·locació d’un paviment al terra, i el revestiment de les parets, amb panells de resines reforçades amb fibres de fusta, col·locats en vertical en tres colors: blanc i gris a totes, i un altre color diferent a cada estació (blau, a UPC-Vallparadís; vermell, a intercanviador, i lila, a Can Roca).

També s’utilitzaran panells d’acer inoxidable per al revestiment d’altres parets, com ara a les àrees del voltant dels ascensors, zones d’instal·lacions o accessos a dependències. Finalment, s’utilitzarà un altre tipus de revestiment per a aconseguir lluminositat als espais més foscos.

D’altra banda, els treballs inclouen la col·locació de les instal·lacions necessàries per l’explotació del servei, llevat de la senyalització, que ja es va adjudicar el passat mes de novembre. D’aquesta manera, es muntaran les xarxes elèctriques de distribució i de baixa, la de comunicacions, la de detecció i extinció d’incendis i la ventilació.

A més, inclou la instal·lació de les escales i ascensors a les estacions, perquè siguin completament accessibles a persones de mobilitat reduïda.

El disseny dels bancs i resta de mobiliari de les estacions s’integraran plenament amb la resta d’instal·lacions.

El perllongament a Terrassa

El perllongament de la línia d’FGC a Terrassa facilitarà l’accés a la xarxa de Rodalia, a nuclis i barris en desenvolupament, i altres punts especialment estratègics, com ara Can Roca, el parc del Nord, el parc de Vallparadís, la UPC, el Museu Tèxtil, la Cartoixa, el conjunt monumental de Sant Pere, la Mútua o l’hospital de Sant Llàtzer.

L’actuació permetrà apropar la xarxa de ferrocarril a la ciutat i millorar notablement la mobilitat urbana i les comunicacions amb el centre de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Es calcula que amb la prolongació es donarà servei al doble de viatgers que ara, aproximadament 32.000 passatgers al dia.

Es preveu que el nou tram de línia es posi en funcionament durant el 2011. La inversió global per aquest projecte és de 321 MEUR.