El DPTOP licita els estudis informatius del nou túnel ferroviari d’Horta i del tramvia entre Montcada i Bellaterra

15/02/2010. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha licitat la redacció de l’estudi informatiu corresponent a la construcció del túnel ferroviari d’Horta, amb l’objectiu de millorar les connexions en transport públic entre Barcelona i el Vallès. El nou túnel, enllaçarà la UAB amb l’L3 a l’altura de Valldaura, amb una longitud de prop de 6 quilòmetres. Aquest document inclourà també un estudi de mobilitat per analitzar la continuïtat ferroviària fins a l’interior de Barcelona.

A més, a la banda Vallès, ja s’ha licitat l’estudi informatiu per a implantar un nou tramvia entre Montcada i Reixac i Bellaterra, passant per Cerdanyola del Vallès i Ripollet, que millorarà les comunicacions locals i amb Barcelona, mitjançant les connexions amb Rodalia, FGC i el futur túnel.

Actualment, les principals connexions ferroviàries amb el Vallès Occidental es fan mitjançant la línia d’FGC i la R4 i R7 dels serveis de Rodalia de Catalunya. La línia d’FGC del Vallès entre Pl. Catalunya-Sabadell-Terrassa té un túnel d’1,6 quilòmetres al seu pas pel parc de Collserola, entre Peu de Funicular i el Baixador de Vallvidrera. Pel que fa a les línies de Rodalia, l’R4, des de Terrassa i Sabadell i l’R7 des de Rubí i Sant Cugat del Vallès, arriben a Barcelona a través del corredor de Montcada.

Per tal de descongestionar la xarxa viària, millorar el temps del trajecte en transport públic i facilitar la connexió ferroviària actual de l’eix Vallès – Barcelona, el Govern vol tirar endavant noves infraestructures que permetin abordar la millora de la qualitat del servei de transport públic i de la mobilitat generada al seu entorn.

El túnel d’Horta
En aquest sentit, tant el Pla Territorial Metropolità de Barcelona, aprovat inicialment al 26 de maig de 2009, com el PITC i el Pacte Nacional per a les Infraestructures (PNI) preveuen la construcció d’un nou eix ferroviari que connecti Barcelona i el Vallès, conegut com el túnel d’Horta.

Amb aquest objectiu, el DPTOP ha donat avui un primer pas per començar-ho a definir, amb la licitació de la redacció de l’estudi informatiu que haurà de concretar l’execució d’aquest projecte, pel que fa a dimensions, traçat i mètodes constructius.

L’actuació que detallarà aquest estudi informatiu abasta la construcció del túnel pròpiament, en una longitud total d’entre 5 i 6 quilòmetres, entre Cerdanyola del Vallès i Horta. Concretament, la boca nord del túnel se situa prop del Centre Tecnològic del Vallès, a Cerdanyola del Vallès, i connecta amb l’estació de Cerdanyola-UAB de Rodalia, i amb la línia d’ FGC de la UAB. Pel que fa a la boca sud, se situa al peu de la Serra de Collserola, a l’entorn de les estacions de Valldaura o de Canyelles de l’L3.

S’espera adjudicar aquest estudi aquesta primavera, amb un termini de redacció de 10 mesos.


Connexió amb el centre de Barcelona
Pel que fa a la connexió del túnel amb el centre de Barcelona, serà objecte d’un altre estudi informatiu independent, que es redactarà properament. El document licitat avui, però, ja preveu incloure un estudi de mobilitat que avaluarà les aportacions de viatgers i fluxos que pot generar la nova infraestructura.

Els resultats serviran de base per a definir les alternatives de connexió amb la xarxa de transports de Barcelona que s’estudiaran en aquest estudi informatiu independent per a la connexió del túnel d’Horta i el centre de Barcelona.

Banda Vallès: tramvia entre Montcada i la UAB

D’altra banda, aquesta setmana també s’ha iniciat el procés de licitació de l’estudi informatiu per a implantar un nou sistema tramviari per connectar Montcada i Reixac i la UAB, passant per Cerdanyola del Vallès i Ripollet, amb una longitud aproximada de 10 quilòmetres. Aquesta línia tindrà una funcionalitat local, però també permetrà connectar amb Barcelona mitjançant l’intercanvi amb els serveis de Rodalia i FGC, així com del nou túnel d’Horta.

La nova infraestructura donarà servei al Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, al parc tecnològic del Vallès, a la zona sud de Cerdanyola del Vallès, a Ripollet, a Montcada i Reixac i a la UAB. Per això, s’habilitaran entre 12 i 18 parades al llarg del recorregut, que serà tot de nova construcció, entre les quals hi haurà intercanviadors amb FGC i Rodalia.

L’actuació servirà per a millorar notablement les connexions amb transport públic entre el Vallès i Barcelona, atès que es facilitarà l’intercanvi amb 5 línies diferents, i amb el futur túnel d’Horta. Així, des del tramvia, els viatgers tindran correspondència amb:
* La línia d’FGC, a la UAB
* Rodalia R7, a Cerdanyola Universitat
* Rodalia R4, a Cerdanyola del Vallès
* Rodalia R3, a Montcada Ripollet
* Rodalia R2, a Montcada i Reixac

D’altra banda, l’actuació servirà per a respondre les necessitats de mobilitat més urbana, i donar servei a l’interior dels municipis de Cerdanyola del Vallès, Ripollet, i Montcada i Reixac.