S’eleva a 50 euros l’import mínim que s’ha d’abonar per viatjar sense títol de transport vàlid al metro

tmb015A partir de dilluns vinent, 18 de gener, la percepció mínima que se sol·licita als usuaris de metro sense títol de transport vàlid passarà a ser de 50 euros. S’aplica així la llei 26/2009, de mesures fiscals, financeres i administratives (publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 31 de desembre). Aquesta norma actualitza l’import de la percepció mínima, que era de 40 euros, i reforça, per tant, la tasca contra el frau que s’està duent a terme a les xarxes de transport públic.

L’import de 50 euros és el que el personal de TMB requerirà a partir de dilluns, quan, en inspeccionar els títols de viatge, la persona intervinguda no posi a disposició cap títol de transport vàlid. És a dir, no presenti cap targeta, o bé posi a disposició una targeta no cancel·lada correctament o un títol de viatge no vàlid per a les característiques del trajecte o de la persona que el porta.

Igual que ara, aquesta quantitat s’ha d’abonar en un termini de 30 dies a comptar des del següent a la intervenció del personal de l’empresa operadora. Si la percepció mínima s’abona a l’acte, l’import es redueix d’un 50% i, per tant, serà de 25 euros.

Exhaurit el termini de pagament, si no s’ha fet efectiu el pagament de la percepció mínima ni s’han estimat les al·legacions que s’hagin pogut presentar, TMB formula denúncia davant l’autoritat administrativa competent. La Direcció General del Transport Terrestre de la Generalitat de Catalunya, que és l’administració competent en el cas de metro, incoa aleshores un expedient que pot donar lloc a una sanció administrativa d’entre 150 i 600 euros.

Juntament amb l’augment de l’import de la percepció mínima per viatjar incomplint la normativa vigent, a partir de dilluns, es portarà a terme l’actualització progressiva dels plafons i cartells informatius de les instal·lacions de metro en què consta aquest precepte. A la xarxa d’autobusos, el nou import s’aplicarà pròximament.

Durant l’any 2009, es van tramitar 53.435 expedients per no haver presentat un títol que autoritzés les persones intervingudes a estar dins de les instal·lacions de metro.
Barcelona, 15 de gener de 2010