El Govern i Renfe signen el conveni per a la direcció i la gestió dels serveis de Rodalia
Es constitueix l’Òrgan Mixt de Coordinació i Control Generalitat de Catalunya – Renfe Operadora, que serà presidit pel Govern
La Comissió Mixta de Transferències Administració de l’Estat-Generalitat va acordar el passat 29 de desembre el traspàs del servei de Rodalia al Govern de la Generalitat.
L’acord ha convertit la Generalitat en l’autoritat ferroviària de Rodalia a partir de l’1 de gener de 2010 i li reconeix la potestat per a continuar encarregant el servei a Renfe-Operadora o bé triar un altre operador a partir del 2012.
Les competències traspassades són les que estableix l’article 169 de l’Estatut d’Autonomia en relació als serveis ferroviaris de Rodalia: gestió, regulació, planificació, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats i la potestat tarifària sobre el servei que actualment dóna Renfe-Operadora.
Constitució de l’Òrgan Mixt de Coordinació i Control
Per tal de desenvolupar aquesta nova competència el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha subscrit avui amb Renfe-Operadora un conveni sobre la direcció i la gestió del servei de Rodalia.
L’acord inclou la creació d’un Òrgan Mixt de Coordinació i Control Generalitat de Catalunya-Renfe Operadora, presidit per la Generalitat, que tindrà majoria de vot. El nou òrgan també tindrà entre les seves funcions:
* Proposar el director del servei de Rodalia
* Adaptar o modificar els serveis programats i assignar recursos materials i humans en funció dels requeriments de la demanda i valorar la seva repercussió econòmica
* Proposar les mesures necessàries en cas de problemes greus en el servei, tant si són previsibles (obres) com si no (incidències)
* Formular propostes de millora de la infraestructura i sol·licitar la intervenció dels organismes de regulació ferroviària
* Determinar els sistemes d’informació immediata als clients de les anomalies i del restabliment dels serveis
* Definir la via de recepció, canalització i resolució de les reclamacions a nivell comercial
* Determinar l’objectiu de qualitat i puntualitat del servei
El conveni també preveu que Renfe Operadora constituirà una àrea de negoci específica de Rodalies de Catalunya i que la Generalitat podrà determinar el nom comercial del servei de Rodalia de Barcelona.
Un nou òrgan amb 8 representants
L’Òrgan Mixt estarà integrat per 4 representants de Renfe-Operadora i 4 designats per la Generalitat (inclòs el president). A l’hora d’adoptar acords, el president, nomenat per la Generalitat, tindrà vot de qualitat i, per tant, majoria.
* Per part del Govern de la Generalitat, en formarà part :
* Manel Nadal, secretari per a la Mobilitat
* Manel Villalante, director general de Transport Terrestre
* Joan Torres, president d’FGC
* Assumpta Escarp, regidora de Seguretat i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona
* Per part de Renfe Operadora:
* Teófilo Serrano, president de Renfe-Operadora
* Enrique Urkijo, director general de Desenvolupament Estratègic
* Cecilio Gómez-Comino, director corporatiu de Clients Institucionals
* Javier Pérez Sanz, director general de serveis de Rodalies i de Mitjana distància
En la seva sessió constitutiva, aquest Òrgan Mixt ha nomenat Manel Nadal com a president i ha proposat Miguel Angel Remacha com a director dels serveis de Rodalia de Barcelona, que serà ratificat per part de Renfe Operadora. D’altra banda, el Govern de la Generalitat ha nomenat Marc Garcia, director tècnic de l’Autoritat del Transport Metropolità, com a coordinador tècnic de Rodalia.
Desenvolupament del traspàs
L’acord de traspàs estableix que, donat que l’Estat té un contracte programa amb Renfe-Operadora pel període 2006-2010, la Generalitat de Catalunya se subroga en la posició de l’Estat fins al 31 de desembre de 2010. Llavors, la Generalitat serà lliure de negociar un nou contracte, 2011-2015, o triar un nou operador a partir del 2012.
Pel que fa a la valoració econòmica del servei, i segons l’acord de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, l’Estat es compromet a assumir la totalitat del dèficit de Renfe Operadora, que per a 2010 s’estima en uns 117’2 M€. Aquest import inclou el dèficit d’operacions, les amortitzacions de les inversions realitzades i les despeses financeres. L’acord especifica que la Generalitat no assumirà pèrdues de Renfe-Operadora ni de 2010 ni d’exercicis anteriors.
Quan caduqui el contracte-programa vigent, el govern català podrà decidir si renova amb Renfe o bé atorga l’explotació de les rodalies barcelonines a una altra empresa operadora. Tant si l’execució del servei continua en mans de Renfe com si no, l’administració de l’Estat transferirà al govern català un import anual equivalent al dèficit associat a la prestació del servei.
En aquest sentit, els increments de cost deguts a decisions de l’Estat o Renfe ja sigui per increments de cànons d’ús d’infraestructura, nous serveis (per exemple els que es derivin de les obres del Pla de Rodalies) o millora dels estàndards de qualitat, entre d’altres, formaran part del cost a transferir per l’Administració General de l’Estat a la Generalitat de Catalunya.
Per la seva banda, la Generalitat, fent ús de les seves competències, podrà establir uns nivells de qualitat diferents i una política tarifària pròpia. També podrà modificar els estàndards del servei respecte a l’acord del ministeri de Foment amb Renfe (augment de les freqüències de pas, capacitat dels combois, etc.).
L’acord també especifica que si la Generalitat decidís no renovar el contracte amb Renfe Operadora, la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat – Generalitat haurà d’acordar la valoració dels mitjans materials (parc de 197 trens) i personals (uns 900 empleats) a transferir a la Generalitat.