El DPTOP completa la millora de l’Intercanviador de Diagonal amb la reobertura del vestíbul de l’L3 i el passadís d’enllaç amb l’L5
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha reobert avui els últims espais interiors tancats per obres de modernització i millora de l’Intercanviador de Diagonal. Així, s’ha posat en servei el vestíbul de l’L3, un cop ampliat i renovat, així com el passadís de connexió entre l’L3 i l’L5, que ara compta amb cintes transportadores per escurçar el temps del transbordament. Amb aquesta estrena culmina el projecte de millora i reforma de l’intercanviador més potent de la xarxa de metro i FGC, que concentra diàriament més de 75.000 viatgers, amb una inversió global de 51,4 MEUR.
Estrena de l’intercanviador més potent renovat
Les obres d’ampliació, renovació i modernització de l’Intercanviador de Diagonal arriben a la seva fi. Així, un cop completats els últims detalls interiors, avui s’han reobert els últims espais interiors de l’intercanviador que restaven tancats: el vestíbul costat mar de l’L3 de Diagonal, i el passadís que el connecta amb l’L5.
D’aquesta manera, els viatgers ja no hauran de fer el transbordament entre les dues línies de metro pel carrer, i disposaran d’un nou passadís molt més ample, adaptat a persones amb mobilitat reduïda i amb cintes transportadores que facilitaran els transbordaments.
Amb l’estrena d’aquests espais, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques culmina el projecte de renovació, millora i modernització de l’intercanviador més potent de la xarxa de metro de la ciutat, que concentra prop de 75.000 viatgers al dia.
Vestíbul de l’L3. Ampliació, adaptació i renovació dels interiors
El projecte ha comportat l’ampliació de les estacions d’FGC de Provença i de l’L5 i l’L3 de Diagonal, així com dels passadissos d’enllaç entre elles i els accessos. Així, els viatgers disposaran ara de més espais per a moure’s, el doble de la superfície original en el cas del vestíbul de Provença, l’estació de l’L5, i el passadís L-5-L3.
A més, s’han instal·lat per primer cop a la xarxa de metro cintes transportadores per a escurçar el temps dels transbordaments, en els passadissos, i s’han instal·lat 7 ascensors per a comunicar l’exterior i els diferents nivells.
També s’ha aprofitat l’actuació per a eliminar barreres arquitectòniques i adaptar l’intercanviador a persones amb mobilitat reduïda, així com millorar l’arquitectura interior, amb nous materials per al paviment i el revestiment i elements de mobiliari. En aquest sentit, al terra i les parets s’ha col·locat pedra granítica brillant amb tonalitats fosques, així com materials metàl·lics al sostre.
Les obres, que han suposat una inversió global de 51,4 MEUR, han comprès les actuacions següents:
Vestíbul mar L3
Aquí les obres han consistit en l’ampliació i renovació del vestíbul, que ara comptarà amb molt més espai per als viatgers, passant dels 565 m2 originals, als 896 m2 actuals.
També s’ha adaptat l’estació, amb noves escales mecàniques i 3 nous ascensors, un per connectar l’exterior amb el vestíbul, i dos més per arribar a les andanes.
Passadís L3-L5
S’ha doblat la seva amplada original, passant dels gairebé 4 metres als 8 metres actuals, per a donar cabuda al volum de passatgers que registra habitualment. També s’han eliminat les barreres existents i s’ha adaptat a persones amb mobilitat reduïda. També s’han col·locat cintes transportadores, al llarg de 80 metres en total, en 4 trams, dos d’anada i dos de tornada.
A més s’han construït dues noves sortides d’emergències, una a cada extrem del passadís. Aquesta connexió s’obrirà ja la setmana vinent, coincidint amb la reobertura del vestíbul de l’L3.
Vestíbul de l’L5
Les obres han consistit en la seva ampliació, adaptació a persones amb mobilitat reduïda, millora dels accessos, i de l’arquitectura interior, tant a nivell de vestíbul com a les andanes. Així, s’ha doblat l’espai disponible per als usuaris, fins als 1.731 m2 actuals.
Les obres es van executar en dues fases, primer el costat oest i després l’est, per a compatibilitzar l’obra amb les necessitats dels viatgers. L’actuació ha permès habilitar un nou accés al costat Llobregat, a la banda mar de la cruïlla de la Rambla Catalunya amb el carrer de Rosselló, amb escales fixes i mecàniques.
Durant l’estiu de 2009, es va reobrir el costat est, així com l’accés existent a la Rambla Catalunya amb el carrer de Rosselló, que també s’ha ampliat. En aquesta zona també s’ha instal·lat un nou ascensor per a enllaçar el carrer amb el vestíbul, així com dos nous ascensors per a comunicar el vestíbul amb les dues andanes.
Cintes transportadores al passadís FGC-L5 de Diagonal
Passadís L5-FGC
S’ha ampliat l’amplada original, passant dels 6 metres als 6,5 metres actuals, per tal de facilitar els moviments dels usuaris, i s’han eliminat totes les barreres arquitectòniques per adaptar-lo a persones amb mobilitat reduïda.
Aquest passadís ha estat el primer en comptar amb cintes transportadores de tota la xarxa de metro de la ciutat, amb dos trams de 50 metres de longitud cadascun, un d’anada i un altre de tornada, per a escurçar el temps en els enllaços. Aquest passadís va quedar reobert al desembre del 2007.
Vestíbul de Provença
S’ha ampliat la superfície del vestíbul, passant dels 295 m2 d’abans, als 882 m2 actuals, la qual cosa ha representat una millora notable en la mobilitat dels viatgers a l’hora de desplaçar-se per aquesta estació, que registra una concentració de passatgers important, amb més de 8,5 milions de viatgers durant el 2008. Això permet canalitzar, també, l’accés a les andanes i evitar les aglomeracions en aquest nivell, sobretot en hora punta.
D’altra banda, s’ha col·locat un nou ascensor a l’exterior, així com escales mecàniques, per a connectar amb el vestíbul, millorant l’adaptació d’aquesta estació a persones amb mobilitat reduïda.
L’actuació també s’ha aprofitat per a instal·lar al vestíbul d’aquesta estació una intervenció artística en memòria a Pompeu Fabra, a càrrec de l’artista Jordi Benito, en el marc del programa que té en marxa el Govern per a la participació d’artistes en la creació d’obra pública, amb l’objectiu de dotar els nous espais de personalitat i transmetre el llegat social i cultural. El vestíbul de Provença ampliat i reformat va entrar en funcionament l’estiu del 2008, tot i que l’obra artística es va estrenar aquesta primavera.
Planificació per minimitzar afectacions
La ubicació estratègica d’aquest intercanviador, al bell mig del centre de la ciutat, ha influït a l’hora de planificar el desenvolupament de les diferents fases de les obres. L’objectiu ha estat, en tot moment, compatibilitzar els treballs necessaris per a la millora de la qualitat del servei als viatgers, amb les necessitats del trànsit rodat, dels vianants, ciclistes i els comerciants de l’àrea afectada.
Per això, s’ha prioritzat l’obertura dels espais ocupats en superfície en la mesura del possible, de manera que s’ha pogut reobrir progressivament diferents trams dels carreres afectats, d’oest a est.
Precisament, fa dues setmanes, es van completar ja les obres que afectaven els últims carrers, a l’àrea de la cruïlla del carrer del Rosselló amb el passeig de Gràcia. Així, es va restablir el trànsit a la part est del carrer del Rosselló entre Rambla Catalunya i el passeig de Gràcia, recuperant els 3 carrils de circulació, així com el lateral descendent del passeig, a l’altura de la cruïlla