S’inicia la rehabilitació de les estacions de Sant Andreu, Hospital de Sant Pau i Hospital Clínic
· Les obres, que suposen una inversió de 6,2 milions d’euros, duraran deu mesos i es faran sense interrompre el servei de metro
· Pròximament s’emprendran treballs de reforma integral també a les estacions de Santa Coloma i Glòries
Aquesta setmana han començat les obres de rehabilitació integral de les estacions de metro de Sant Andreu (L1), Hospital Clínic i Hospital de Sant Pau (L5), amb una inversió global de 6,2 milions d’euros, com a continuació del programa que TMB porta a terme per actualitzar estacions antigues o d’elevada utilització. D’aquí unes setmanes començaran també els treballs de remodelació a Santa Coloma, i d’aquí pocs mesos a Glòries, totes dues de la línia 1. Seran cinc, doncs, les estacions de metro que es posaran totalment al dia els pròxims mesos.
Les rehabilitacions integrals persegueixen deixar les estacions com noves, tant en les parts visibles com en les invisibles. En tots els casos la intervenció es fa després de l’obra d’adaptació a persones amb mobilitat reduïda que realitza el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i que inclou la instal·lació d’ascensors.
Els projectes consisteixen a reconfigurar vestíbuls per aprofitar millor l’espai, substituir paviments, graons, sostres i revestiments de parets, millorar la il·luminació, renovar la senyalització informativa i el mobiliari, i instal·lar barreres de control del tipus més efectiu on sigui necessari. En el disseny arquitectònic es procura distribuir els espais per facilitar els fluxos de persones, augmentar la sensació de lluminositat amb acabats de tonalitats clares i facilitar el manteniment posterior amb l’elecció de materials d’elevada resistència.
En tots tres casos es complementaran els treballs d’adaptació de l’estació a persones amb mobilitat reduïda, per disminuir els gaps o separacions verticals i horitzontals entre trens i andanes. L’actuació principal és el recreixement de les andanes en uns 15 centímetres, per situar-les al mateix nivell dels estreps dels trens.
Els terminis d’execució són de deu mesos, durant els quals les estacions es mantindran obertes, ja que els treballs es faran majoritàriament de nit, encara que hi haurà restriccions parcials de pas, diferents en cada fase.
Pel que fa al disseny interior, a Sant Andreu s’ha previst l’ús del granit en els accessos de la pedra artificial en els paviments dels vestíbuls, els passadissos i les andanes, mentre que els revestiments verticals seran de material porcellànic. Per als graons de les escales s’ha triat la resina de poliuretà alifàtic, amb franges de carborúndum. A la volta de l’estació, a més de fer-hi les repacions necessàries, s’hi habilitarà un espai apte per a la projecció de vídeos i jocs de llums. El pressupost de l’obra ascendeix a 2,1 milions d’euros.
Els colors vermell, gris i blau dominen en els acabats previstos per a Hospital de Sant Pau (L5)
Hospital de Sant Pau i a Hospital Clínic, els materials que s’utilitzaran seran el terratzo per als paviments i l’acer vitrificat per als paraments de les parets, on s’alternaran els colors gris i vermell i l’acer inoxidable. El cel ras serà una trama metàl·lica formada per plaques de relliga d’acer galvanitzat desmuntable, de color gris als vestíbuls i passadissos, i vermella a les andanes. Els autors dels dos projectes han volgut jugar amb aquests colors i amb el blau de la línia 5 com a trets distintius de dues estacions pròximes a hospitals. El pressupost de l’obra en el cas d’Hospital de Sant Pau és de 2 milions d’euros, i de 2,1 milions per a Hospital Clínic.
Precisament Hospital Clínic és de les tres l’estació més freqüentada, uns 55.000 usuaris els dies feiners, mentre que per Hospital de Sant Pau n’hi passen uns 30.000 i per Sant Andreu uns 28.000.
En anys anteriors han estat objecte de rehabilitació, dins del mateix programa de TMB, les estacions de Joanic, Alfons X i Llucmajor (L4), Sants Estació, Drassanes i Liceu (L3), Santa Eulàlia (L1) i Pubilla Cases (L5).
Barcelona, 5 de novembre de 2009