Pacte nacional per a les infraestructures

gencat-eDiumenge, 18 d’octubre de 2009
Un total de 130 mesures amb una inversió de 100 milions d’euros que donaran servei a 8 milions de persones l’any 2020

El Pacte Nacional per a les Infraestructures (PNI), que ara s’ha signat, estructura les inversions que s’executaran en els àmbits de la mobilitat, l’aigua, els residus, l’energia, les telecomunicacions i el sòl per activitats productives. En tots els casos, fixa uns objectius en funció de la situació actual i enumera les actuacions que s’han d’impulsar per assolir-los. Per tal de calcular les infraestructures que seran necessàries per a l’any 2020, pren com a referència una població a Catalunya d’entre 7,5 i 8 milions d’habitants. És a dir, que es proposa donar servei a una població que haurà incrementat un 10% aproximadament.

En la signatura del pacte hi han participat el president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, diversos membres del Govern i representants d’agents socials, d’administracions i institucions locals, organitzacions empresarials i del treball, i grups parlamentaris.

Els elements destacats del Pacte són:
* Proposa un total de 130 mesures, cadascuna amb un llistat complet de projectes, distribuïts entre els sis àmbits d’intervenció.
* Preveu 100.000 milions d’euros d’inversió conjunta de l’Estat i la Generalitat en infraestructures de Catalunya, que generarà més d’1,2 milions de llocs de treball.
* Proposa les infraestructures necessàries per donar servei a una població prevista de 8 milions de persones l’any 2020, així com les prioritats i els criteris d’inversió i de gestió.
* Aposta pel transport públic, especialment el ferroviari, complementant-lo, quan no sigui possible, amb una xarxa d’autobús competitiva.
* Dota Catalunya d’una àmplia xarxa de sòl industrial, de serveis empresarials i d’instal·lacions logístiques, que faciliti la instal·lació de les empreses en condicions de plena accessibilitat a les xarxes de comunicacions i de serveis.
* Promou el sòl per a usos agraris i la seva eficiència, amb l’objectiu d’incrementar la capacitat de producció alimentària del país, impulsant els regadius.
* Garanteix l’abastament d’aigua, tot preveient les infraestructures de sanejament, abastament i reutilització.
* Promou el màxim aprofitament dels residus, considerant-los un recurs, i desenvolupa xarxes territorials d’infraestructures de tractament.
* Assegura el subministrament energètic a la població i als sectors econòmics, atorgant suficiència energètica a totes les demarcacions.
* Garanteix la connectivitat arreu del territori a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

El PNI té un horitzó de planificació d’infraestructures fins a l’any 2020 i es planteja en dues fases:
* Primera fase: les actuacions previstes presenten un alt grau de concreció, atès que es corresponen amb intervencions en fase avançada de planificació o projecte.
* Segona fase: es revisarà el Pacte i a partir d’aquesta revisió que s’acabaran de concretar les actuacions corresponents d’aquesta fase que ara només s’apunten com una llista oberta.

De la inversió total, es calcula que entre 55.000 i 60.000 milions d’euros procediran del Govern central, mitjançant la disposició addicional tercera de l’Estatut. D’altra banda, la inversió de la Generalitat en infraestructures durant la vigència del PNI s’estima entre els 40.000 i els 45.000 milions d’euros. Les inversions acordades en el si del Pacte es plantegen com una mesura anticíclica que incrementi la inversió pública com un mecanisme per impulsar la recuperació econòmica.

Pacte Nacional per a les Infraestructures (PNI)