El Govern ja ha adaptat el 82% d’estacions de Metro i FGC i el 75% d’autobusos interurbans

gencat-op1El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha obert avui la I Jornada per a l’accessibilitat universal en el transport públic. L’objectiu de la jornada ha estat analitzar i compartir les millores d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda que el Govern està duent a terme a la xarxa de transport. En aquest sentit:
* El 95% de la xarxa d’FGC ja està adaptada, i es preveu completar-la durant el 2011
* S’ha adaptat el 70% de la xarxa de Metro, i s’espera enllestir l’adaptació de gairebé totes les estacions restants durant el 2012 i algunes vinculades a l’L9 i a algun intercanviador finalitzaran el 2014
* El 75% de la xarxa d’autobusos interurbans ja s’ha adaptat i l’objectiu és arribar al 100% de la flota el 2012
* S’han invertit 555 MEUR en millorar l’accessibilitat de la xarxa de transport públic competència de la Generalitat i es preveu arribar als 700 MEUR per completar l’adaptació de la xarxa
* Barcelona és una de les ciutats amb la xarxa de transport públic més accessible d’Europa i destaca per l’adaptació de les línies antigues de metro, a més de les de nova construcció

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha obert avui la I Jornada per l’accessibilitat universal en el transport públic celebrada a l’auditori de la ONCE. Amb aquesta jornada impulsada pel DPTOP, en la qual han participat representats de diferents administracions, operadors de transport públic, i entitats i associacions concernides, s’ha volgut posar de relleu la importància d’universalitzar l’accés al transport públic per a tots els ciutadans.

En aquest marc, i en compliment dels objectius fixats en la Llei catalana de promoció de l’accessibilitat, la Llei de Mobilitat, les Directrius Nacionals de Mobilitat, així com el Pla de transport de viatgers de Catalunya, el Govern està desenvolupant un conjunt d’actuacions per a la millora de l’accessibilitat a la xarxa de transport públic de Metro, FGC i autobusos interurbans. L’objectiu és garantir l’accessibilitat del conjunt de ciutadans a la xarxa de transport públic, perquè puguin accedir-hi i moure’s amb igualtat de condicions.

Per fer-ho, el Govern no només construeix les noves estacions completament accessibles, sinó que, a més, adapta tota la xarxa existent.

Adaptació integral
L’adaptació de la xarxa de transport públic a Catalunya és una adaptació total i integral que té en compte tots els aspectes. L’objectiu final de qualsevol adaptació ja sigui d’estacions, d’autobusos o de metros és abastar totes les necessitats de les persones discapacitades en la prestació del servei. A més, d’aquestes actuacions se’n beneficien també altres usuaris, com gent gran i adults amb cotxets d’infants, maletes, bicicletes, etc.

Així, les adaptacions de les estacions que executa el DPTOP inclouen, d’una banda, l’eliminació de barreres arquitectòniques, la instal·lació d’ascensors (una mitjana de 3 elevadors per estació), d’escales mecàniques i rampes, el recreixement d’andanes, així com l’adaptació dels trens i vehicles perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin superar els diferents desnivells.

D’altra banda, l’adaptació també comprèn la instal·lació de la tecnologia i els elements adequats per a facilitar la mobilitat de les persones amb discapacitat sensorial, visuals o auditives. En aquest sentit, l’adaptació de la xarxa de transport públic també inclou la col·locació d’encaminaments per a invidents, amb paviment diferenciat, màquines de venda i validació adaptades a discapacitats visuals i auditius, servei de megafonia per a informar de les parades i el recorregut, pantalles informatives, i avisadors lluminosos i acústics per al tancament de portes, entre d’altres.

Adaptació de la xarxa de Metro i FGC
L’esforç que el Govern ve desenvolupant en els darrers anys per a dur a terme d’adaptació de la xarxa de Metro i FGC es tradueix en xifres concretes. En aquest sentit, ja s’ha adaptat el 70% de la xarxa de metro i el 95% de les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Aquestes millores han suposat una inversió global de 516 MEUR. Es preveu que la inversió arribi a més de 154 MEUR, un cop la xarxa estigui completament adaptada.

Metro: 70% de la xarxa adaptada
Actualment, el 70% de les estacions del metro estan adaptades, concretament 87 de 123. Això ha suposat una intervenció global de gran magnitud, amb la instal·lació de més de 250 ascensors en tota la xarxa, entre d’altres treballs d’adaptació integral.

De les estacions restants, 17 més es troben en obres, el que suposa el 14% del total. La resta d’estacions pendents d’adaptar estan en fase de redacció del projecte o bé a punt d’iniciar les obres.

De les 17 estacions que es troben en obres per a la seva adaptació, algunes d’elles s’inclouen en el marc d’un projecte més ampli de remodelació i ampliació integral. Les estacions en obres són:
* Línia 1 : (3) Santa Coloma, Arc de Triomf, Torrassa
* Línia 3: (8) Zona Universitària, Palau Reial, Les Corts, Tarragona, Passeig de Gràcia, Diagonal, Montbau, Lesseps
* Línia 4: (4) Guinardó, Bogatell, Llacuna, Selva de Mar
* Línia 5: (2) Can Vidalet i Collblanc

D’aquestes, es preveu que a finals de 2009, el DPTOP completarà els treballs d’adaptació de 4 estacions: Santa Coloma de l’L1, i Tarragona, Les Corts i Passeig de Gràcia de l’L3, arribant al 74% de xarxa adaptada. L’estació de Passeig de Gràcia quedarà totalment adaptada amb la instal·lació per part d’Adif d’un ascensor a peu de carrer.

Pel que fa a les darreres estacions millorades en matèria d’accessibilitat, han estat les de Maria Cristina i Montbau de l’L3, i l’estació de Diagonal de l’L5.

S’espera adaptar les 19 estacions pendents abans del 2012, llevat d’algunes que tindran correspondència amb l’L9, de manera que les obres es coordinaran per minimitzar afectacions, així com d’altres que s’abordaran amb la millora global d’intercanviadors.

FGC: 95% de la xarxa adaptada
D’altra banda, el Govern ja ha adaptat el 95% de les instal·lacions d’FGC: en concret, 72 de les 76 estacions, tant a la línia del Vallès com a la de Llobregat-Anoia. Les darreres estacions en adaptar-se de la xarxa d’FGC han estat Sant Gervasi, Pl. Molina (al maig les dues) i Sant Josep (juny).

* La línia Llobregat-Anoia, accessible al 100%: des del passat mes de juny, la línia Llobregat-Anoia d’FGC ja està 100% adaptada per a persones amb mobilitat reduïda, amb la posada en funcionament de l’últim ascensor a l’estació de Sant Josep, que connecta el vestíbul amb l’andana sentit Barcelona. Així, les 43 estacions que integren la línia, i també les 42 unitats de tren de la sèrie 213 que hi circulen, estan completament adaptats.

L’accessibilitat universal de la línia Llobregat-Anoia d’FGC beneficia directament els 21 milions d’usuaris que la utilitzen anualment, segons dades de l’any 2008.

A banda de l’estació de Sant Josep, s’han dut a terme obres de millora de l’accessibilitat d’altres estacions de la línia Llobregat-Anoia, des del 2007, entre elles les de Pallejà, Europa Fira, Martorell Central, Manresa Alta, o Gornal.

* El 90% de la línia Barcelona-Vallès, adaptada: ja s’ha adaptat el 90% de la xarxa, en concret 29 estacions d’un total de 33. Les 4 restants ja estan en fase de redacció de projecte (Gràcia, Sarrià, Putxet i Peu de Funicular).

El repte de l’adaptació de la xarxa a Barcelona
Govern de la Generalitat aborda l’adaptació de la xarxa ferroviària de transport públic d’una manera integral. Això fa que no només contempli l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda en totes les estacions i perllongaments de línia de nova construcció, sinó que hagi emprès també l’adaptació de tota la xarxa de transport públic ja existent, i aquest  darrer punt és el més singular i complex.

Així, ja es construeix adaptada la nova L9, el primer tram de la qual es posarà en servei aquesta tardor, el perllongament de l’L5 fins a la Vall d’Hebron, o les noves estacions de l’L3 de Roquetes i Trinitat Nova, estrenades ara fa un any. D’aquesta manera, un cop entrin en servei les noves estacions, i a mesura que la xarxa de Metro de Barcelona es vagi perllongant, l’índex d’adaptació de la xarxa de metro s’incrementarà considerablement.

Així, els esforços del DPTOP en aquest àmbit se centren especialment en acabar d’adaptar una xarxa antiga i molt urbana, amb les dificultats tècniques que això comporta. Encabir ascensors i eliminar barreres arquitectòniques en estacions del segle passat, en servei i al centre de la ciutat comporta, sovint, molèsties als usuaris i veïns, però també suposa un repte tècnic i econòmic que poques ciutats al món han assumit.

D’altra banda, les actuacions, en molts casos, no se centren només en l’adaptació de l’estació, sinó que s’inclouen dins d’un projecte de millora i ampliació global de vestíbuls i intercanviadors, com el de la Sagrera, ja en servei, el de Diagonal, que s’obrirà properament, i el d’Arc de Triomf, en construcció.

Entre les ciutats més accessibles d’Europa
Aquest esforç que el Govern està duent a terme per a eliminar barreres arquitectòniques i habilitar els elements necessaris per a garantir una mobilitat lliure i universal a tota la xarxa de transport públic ha posicionat Barcelona, i la seva àrea metropolitana, entre les ciutats europees més accessibles d’Europa. En aquest sentit, Barcelona destaca per la seva tasca en l’adaptació d’estacions antigues, enfront d’altres ciutats europees que es troben també ben posicionades, però en aquest cas per construir xarxa nova, que ja està adaptada, i no tant per adaptar la xarxa existent.

Accessibilitat a ciutats europees(amb la seva àrea metropolitana), segons dades del 2008
En aquest sentit, segons dades del 2008, l’adaptació de la xarxa de metro de la Regió Metropolitana de Barcelona es troba molt a prop d’altres ciutats com ara Frankfurt, que té el 74% del metro adaptat, o Berlín, amb el 64%.
Pel que fa a la xarxa de tramvia i metro lleuger, Barcelona compta amb la totalitat de la xarxa adaptada, com Madrid, Manchester, Londres o París, i per damunt de ciutats com Berlin i Frankfurt, amb una xarxa més antiga.

Finalment, pel que fa al tren, la mitjana d’adaptació de la xarxa d’Adif (26%) i la d’FGC (90%) situen Barcelona al costat de ciutats com Madrid, amb el 46% del tren adaptat, o Manchester, amb el 53%.

Adaptació de la xarxa d’autobusos
El Govern i els operadors públics i privats estan impulsant també l’adaptació de tota la xarxa de transport públic de viatgers per carretera.

Autobusos interurbans: 75 % de la xarxa adaptada
En el marc del compromís del Govern en les Directrius Nacionals de Mobilitat i el Pla de transport de viatgers de Catalunya per a assolir una xarxa de transport públic adaptada, des del 2000 s’han atorgat subvencions per a la renovació del parc mòbil a les empreses concessionàries de serveis regulars de transport de viatgers per carretera de la Generalitat. Aquestes subvencions sumen un total de prop de 31,5 MEUR. Enguany, els ajuts han arribat als 4,6 MEUR, la xifra més alta.

Fruit d’aquests ajuts, actualment el 75% de la flota d’autobusos interurbans competència de la Generalitat està adaptada, amb 817 vehicles accessibles d’un total de 1082.

L’objectiu és facilitar els operadors de transport de viatgers per carretera la renovació dels seus autobusos, mitjançant ajuts econòmics per a finançar l’adquisició de vehicles nous adaptats. Els ajuts poden arribar fins a una tercera part del cost del vehicle amb un màxim de 75.000 euros, de manera que la resta d’inversió correspon a les empreses concessionàries.

Aquest règim de subvencions es complementa amb els ajuts que atorga l’ATM de l’Àrea de Barcelona per a vehicles dins la Regió Metropolitana de Barcelona, que fins al 2006 han sumat 7,3 MEUR. D’aquesta manera, la inversió global ha estat de 38,8 MEUR. S’espera arribar al 100% de la xarxa interurbana adaptada el 2012.

Xarxa urbana de Barcelona: adaptada al 100%
Pel que fa a la xarxa d’autobusos urbans, el 100% dels vehicles de TMB des de l’any 2006 s’han adaptat, en total 1087. També el 85% de la flota de l’AMTU té rampes i el 80% de vehicles amb plataforma baixa, de manera que en total sumen 300 autobusos adaptats. Finalment, la totalitat dels vehicles de l’EMT a partir del 2006 s’han adaptat, arribant als 637 autobusos accessibles.
28 de setembre de 2009