El servei de metro quedarà interromput a l’L5 entre Can Boixeres i Collblanc, i entre Vilapicina i Horta a partir de dilluns a la nit
El servei de metro quedarà interromput a l’L5 entre les estacions de Can Boixeres i Collblanc, a partir de dilluns 3 d’agost, a les 22.00 hores, i fins al 9 de novembre. Com a alternativa, es prioritza l’ús de la resta de la xarxa ferroviària i els intercanvis modals, amb el suport de 3 serveis d’autobusos complementaris que aproparan els viatgers fins al tren, el metro i el tramvia. El tall servirà per executar obres de la nova estació de l’L5 d’Ernest Lluch i del nou vestíbul de l’estació de l’L5 de Can Vidalet. D’altra banda, el tram entre Horta i Vilapicina també quedarà fora de servei, des de dilluns a les 22.00 hores i fins al 17 de setembre, amb motiu de les obres del perllongament fins a Vall d’Hebron. El servei de metro funcionarà normalment entre Cornellà Centre i Can Boixeres, d’una banda, i entre Collbanc i Vilapicina, de l’altra.
El servei de metro a l’L5 quedarà interromput en dos trams diferenciats a partir de dilluns 3 d’agost: entre Can Boixeres i Collblanc, d’una banda, i entre Vilapicina i Horta, de l’altra.
Interrupció entre Can Boixeres i Collblanc
A partir de dilluns 3 d’agost, a les 22 hores, i fins al 9 de novembre, el servei quedarà interromput entre les estacions de Can Boixeres i Collblanc, amb motiu de les obres de construcció de la nova estació de l’L5 d’Ernest Lluch i del nou vestíbul de l’estació de l’L5 de Can Vidalet. El servei es mantindrà normalment operatiu en la resta de la línia, entre Cornellà Centre i Can Boixeres, d’una banda, i entre Collblanc i Vilapicina (Horta a partir del 18 de setembre), de l’altra.
La xarxa ferroviària, la millor alternativa
La configuració viària existent entre Collblanc i Can Boixeres desaconsellava una única línia d’autobús substitutòria per a enllaçar les estacions fora de servei, d’acord amb els estudis de mobilitat elaborats. Així, el DPTOP ha dissenyat un dispositiu especial, amb col·laboració amb tots els operadors, per a prioritzar els intercanvis amb Rodalia, el tramvia i altres línies de metro, amb l’objectiu d’evitar un únic servei alternatiu poc competitiu pel que fa a la rapidesa del trajecte i a la freqüència de pas. En aquest sentit, es recomana a la majoria d’usuaris de l’L5 les alternatives següents:
* Renfe Rodalia: connecta les estacions de l’L5 de Cornellà Centre i Sants, evitant el tram tallat de la línia. És l’alternativa més ràpida entre Barcelona i Cornellà Centre, Gavarra, Sant Ildefons i Can Boixeres, i a la inversa.
* Metro L1: es presenta com una alternativa important per als veïns de l’Hospitalet de Llobregat. L’estació de Can Serra de l’L1 és a poca distància caminant de l’estació de Can Vidalet de l’L5 fora de servei. A més, l’estació de l’L1 de Rambla Just Oliveras, connecta també amb Renfe Rodalia.
* Trambaix: es podrà aprofitar per a fer enllaços curts amb altres modes de transport o dirigir-se a Barcelona. Així, des de la parada de Cornellà Centre es pot connectar amb Renfe Rodalia i l’L5. També les estacions de Ca n’Oliveres, Can Rigal i Sant Ramon es troben properes a les estacions de l’L5 fora de servei de Can Vidalet, Pubilla Cases i Collblanc, respectivament.
Esquema de les alternatives de transport durant el tall de l’L5 a l’Hospitalet de Llobregat
3 línies d’autobús per a intercanvis modals
Precisament, per a apropar els viatgers al tren, l’L1 i el Trambaix, s’habilitaran 3 serveis d’autobusos complementaris que també garantiran l’accessibilitat a altres punts estratègics que registren un volum més important de visitants, com ara centres de salut. L’objectiu és facilitar la mobilitat de les persones usuàries del transport públic de l’entorn de les estacions de l’L5 que queden temporalment sense servei, per tal de promoure els intercanvis modals i oferir totes les alternatives possibles als itineraris alterats pel tall.
Recorregut dels tres serveis d’autobús complementaris
Així, mentre duri l’afectació, les persones usuàries disposaran dels serveis d’autobusos complementaris següents:
· Servei B1: Pubilla Cases – Collblanc – connexió: l’objectiu és apropar els usuaris a l’L5 des de Pubilla Cases. Així, al costat de l’estació de l’L5 de Pubilla Cases, podran connectar amb aquest servei de bus a una parada habilitada al costat de l’estació de metro, davant el Consorci Hospital de la Creu Roja. Així, podran enllaçar de nou amb l’L5 a l’estació de Collblanc, sense cap parada intermèdia.
· Servei B2: Can Serra–Can Vidalet–Ca n’Oliveres – connexió: l’objectiu és apropar els viatgers a l’L1 i al Trambaix. Així, aquest servei d’autobús complementari enllaçarà l’estació de l’L1 de Can Serra, el barri de Can Vidalet, i l’estació del Trambaix de Ca n’Oliveres, des d’on es podrà connectar amb Barcelona.
· Servei B3: Can Boixeres-Sant Ildefons-Just Oliveras-Can Serra-Pubilla Cases – connexió: l’objectiu és apropar els viatgers a l’L1, el tren i l’L5. Des de l’estació de l’L5 de Can Boixeres, aquest servei passarà pel barri de Sant Ildefons, i per l’intercanviador de Rambla Just Oliveras, on els viatgers podran agafar l’L1 i el tren. Des d’aquí continuarà cap a l’estació de l’L1 de Can Serra i cap a Pubilla Cases, a prop de l’Hospital General de l’Hospitalet, on es podrà enllaçar, també, amb el servei 1 d’autobusos complementaris que enllaça amb l’L5 a Collblanc.
Treballs a Ernest Lluch i Can Vidalet
El tall del servei ferroviari servirà per a executar obres de construcció de la futura estació d’Ernest Lluch i del nou vestíbul de Can Vidalet, ambdues a l’L5. Les obres que obliguen a tancar aquest tram de metro es duran a terme en paral·lel, amb l’objectiu d’aprofitar la reducció de passatgers al metro durant l’estiu, que es calcula que arriba fins a la meitat aproximadament, i minimitzar afectacions en el servei en la mesura del possible.
·Nova estació d’Ernest Lluch: les obres per a construir la nova estació d’Ernest Lluch, entre Pubilla Cases i Collblanc, es concentraran en l’execució dels diferents nivells de la futura estació. Els treballs consistiran en el buidat de terres des de la superfície i la demolició de la volta de túnel existent, fins a arribar al nivell actual de la via. També s’executaran el vestíbul i les andanes i es reubicaran les instal·lacions existents, la qual cosa farà necessària l’ocupació de la zona de vies. Aquesta estació, que se situarà a la carretera de Collblanc, en el límit dels termes municipals de l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona, entre el carrer Josep Sunyol i Garriga i el camí de la Torre Melina, permetrà la correspondència amb el trambaix a l’estació de Sant Ramon. Disposarà de dos vestíbuls independents i estarà adaptada a persones amb mobilitat reduïda. El projecte compta amb un pressupost de 40 MEUR.
·Nou vestíbul de Can Vidalet: la construcció de l’estructura del nou vestíbul de Can Vidalet també obligarà a ocupar la zona de vies, de manera que farà necessària aquesta interrupció del servei, per a garantir la seguretat durant l’execució dels treballs. Els treballs durant el tall consisteixen en la demolició de la volta per sota del nou vestíbul i la reposició de les instal·lacions associades El projecte comprèn un nou vestíbul d’uns 300 m2, independent a l’actual, que s’emplaçarà al límit dels termes municipals d’Esplugues de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat, a la cruïlla dels carrers de la Menta/ Hierbabuena i de la Maladeta. L’estació disposarà d’un accés al nou vestíbul, ubicat al carrer de la Maladeta, amb escales fixes i un nou ascensor. A més, es desplaçaran les andanes existents per donar servei al nou vestíbul. Finalment, s’instal·laran un total de 3 ascensors, de manera que l’estació quedarà adaptada a persones amb mobilitat reduïda. El projecte compta amb un pressupost de 8 MEUR.
Tall del servei entre Horta i Vilapicina
D’altra banda, a partir de dilluns 3 d’agost, a les 22 hores, i fins al 17 de setembre el servei de metro quedarà interromput entre les estacions de Vilapicina i Horta, amb motiu de les obres del perllongament de l’L5 fins a la Vall d’Hebron. Els usuaris disposaran d’un servei d’autobusos per a comunicar les dues estacions, per tal de facilitar la mobilitat amb transport públic a l’àrea afectada.
Les obres que obliguen a interrompre el servei consistiran en la connexió de l’actual cua de maniobres d’Horta amb el nou tram de túnel del perllongament de l’L5 fins a la Vall d’Hebron, que es preveu posar en servei l’any vinent.
Aquests treballs inclouen la demolició del mur frontal de la cua de maniobres, per a executar la connexió amb el nou tram de túnel, i l’adequació de vies, catenària i instal·lacions.
Campanya informativa
Per tal de facilitar els enllaços i orientar els viatgers afectats per aquestes interrupcions del servei a l’L5, s’ha dissenyat una campanya informativa específica, amb informadors a peu de carrer, cartells, folletons i encaminaments de correspondència.
En aquest sentit, el DPTOP ha contractat un total de 70 informadors, que es distribuiran per les estacions de metro afectades i les parades dels serveis d’autobusos complementaris, en diferents torns. Aquests se sumaran a les 19 persones més de reforç contractades per TMB. S’espera que els dies amb més volum de passatgers, fins a 50 persones alhora informaran i orientaran els viatgers afectats, distribuïts en diferents punts de l’àrea afectada.
D’altra banda, s’han començat a distribuir els prop de 800.000 fulletons informatius encarregats per a explicar de manera didàctica les diferents alternatives per a viatjar amb transport públic.
També s’han pintat encaminaments de correspondència a l’exterior, per connectar les estacions de metro afectades amb la parada d’autobús dels serveis complementaris més propera. A més, a cada cantonada al llarg del recorregut de cada encaminament, s’ha habilitat una estructura metàl·lica a 3 cares, que inclou informació sobre la distància en metres a la parada més propera i la direcció. També s’han col·locat altres cartells i plafons explicatius sobre el pla de Mobilitat dissenyat.
Per la seva banda, TMB ha posat en marxa a Internet un web interactiu monogràfic, amb informació dels talls i recomanacions sobre alternatives de viatge, a l’adreça www.actuacions2009.tmb.cat..