El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha visitat avui les noves seus de GISA i d’FGC

gencatobrespubliques011Situades entre la Via Augusta i els carrers dels Vergós i de Cardenal Sentmenat, al districte de Sarrià, en dos edificis paral·lels. Amb aquest nou complex, els prop de 400 treballadors d’ambdues empreses públiques disposaran d’un espai més ample i de l’equipament necessari per al desenvolupament de les seves funcions. La nova seu de GISA va entrar en funcionament el 15 de juny mentre els treballadors d’FGC ja es troben instal·lats des de finals de novembre passat. El projecte del conjunt dels dos edificis ha comportat una inversió de 33,1 MEUR.

fgc-gisa-nova-seufgc-gisa-nova-seu2

·

 

 

 

 

 

Dos nous edificis sostenibles

El nou complex comprèn una superfíce total construïda de 21.025 m2 que acull els dos nous edificis rectangulars construits en paral·lel i separats per un espai obert de 1.007 m2.

L’edifici de GISA té una superfície total de 5.853 m2, i la seu d’FGC, de 5.110 m2. Ambdós edificis compten amb un soterrani, planta baixa i tres plantes superiors. Disposen, a més, d’un soterrani d’ús compartit situat a la planta -1 i d’un aparcament comú propi a la -2, amb 4.480 m2 de superfície i 127 places.

El projecte ha comptat amb un pressupost de 33,1 MEUR, i és obra de l’arquitecte Carles Ferrater, que entre d’altres edificis, ha dissenyat també l’Hotel Joan Carles I o el Palau de Congressos de Catalunya, pel qual va obtenir el 2001 el Premio Nacional de Arquitectura Española.
En el procés constructiu s’han utilitzat materials ecològics i reciclables per tal de protegir el medi ambient i reduir el seu impacte. Així, aquests edificis han estat dissenyats tenint en compte els criteris de sostenibilitat ambiental,  estalvi energètic i aprofitament dels recursos. D’una banda, incorporen un sistema que regula automàticament la il·luminació i la climatització de l’edifici d’acord amb les condicions externes. Així, aprofita al màxim els recursos naturals i minimitza la despesa elèctrica. També, al primer pis soterrat dels dos edificis s’han construit uns lluernaris per tal d’aprofitar la llum natural.

A més, la façana exterior s’ha construit amb un disseny en forma de cortina que permet ventilar l’interior quan el vent és favorable i, a més, facilita l’entrada de llum natural. D’aquesta manera, s’ha utilitzat un sistema constructiu que potencia les característiques tèrmiques de l’edifici per tal d’estalviar energia.

Instal·lacions més amples i modernes

Pel què fa a GISA, l’edifici aplega en la mateixa seu als 245 treballadors, que fins ara estaven situats edificis del carrer de Tarragona i de l’avinguda Josep Tarradellas. El trasllat va començar el passat 5 de juny, en una primera fase, i es va completar el 15 de juny.

La unificació de tots els treballadors millora notablement el dia a dia de l’empresa, atès que facilita la comunicació entre les àrees i les persones que en formen part i n’agilitza les gestions.

El nou edifici permet tenir més espai pel nou arxiu, que està situat al soterrani   -2 juntament amb l’aparcament de vehicles i l’aparcabicis. Al soterrani -1 hi ha diverses sales de reunions, l’Oficina Tècnica, Informàtica i Auscultació i Geotècnica. La Recepció d’Ofertes està situada a la planta baixa, juntament amb la Direcció General de Contractació i Finances, i la  Divisió de Transports.

A la primera planta de la nova seu hi ha la Direcció General d’Obra Civil, la Divisió de Carreteres i la Divisió d’L9. La Direcció General d’Edificació ocupa la segona planta, i a la tercera hi ha les àrees de Presidència, Relacions Institucionals i la Direcció General de Programació i Serveis.

Nova seu d’FGC

La nova seu d’FGC compta amb 149 treballadors que s’hi van traslladar el passat mes de novembre. El nou edifici reuneix les àrees de Presidència, Comunicació Corporativa i Màrqueting Estratègic, Recursos Humans, Econòmicofinancera, Projectes, Informàtica Corporativa, Desenvolupament i Planificació i Turisme i Muntanya, que fins ara tenien les seves respectives seus a l’Avinguda Pau Casals, al carrer Diputació i a la Via Augusta.

La resta de departaments d’FGC es troben ubicats a les dependències de Rubí, on hi ha el Centre Operatiu (COR) i el Centre de Comandament Integrat (CCI), que acullen les àrees de Manteniment, Operacions i Sistemes; Martorell, on hi ha els tallers de la línia Llobregat-Anoia; Monistrol de Montserrat, amb l’explotació de Montserrat (cremallera i funiculars); i les estacions de muntanya de Vall de Núria i La Molina, que formen part de la Unitat de Negoci de Turisme i Muntanya.

fgc-gisa-nova-seu-planell

Regeneració urbanística a la Via Augusta

La nova ubicació de les seus de GISA i FGC suposa una fita urbana a la Via Augusta, ja que aquest nou edifici genera un espai de transició entre les diferents trames de la ciutat que es troben en aquest enclavament.

Així, les obres també comportaran millores per a la mobilitat dels vianants entre la Via Augusta i el carrer de Cardenal Sentmenat, on l’Ajuntament urbanitzarà els nous jardins d’Oriol Martorell, que milloraran sensiblement l’entorn d’aquesta àrea on s’ubicaven els antics tallers i la platja de vies de ferrocarrils.

fgc-gisa-nova-seuc2b7-antics-tallers-de-sarria21 fgc-gisa-nova-seuc2b7-antics-tallers-de-sarria1

·

Antics tallers d’FGC a Sarrià en els terrenys del nou complex

Finalment, les obres inclouran la construcció d’un nou aparcament soterrat públic a la banda muntanya, al costat de l’edifici d’FGC, amb una capacitat de 276 places i una superfície de 5.582 m2, que gestionarà Barcelona de Serveis Municipals (BSM), empresa de l’Ajuntament de Barcelona.