TMB amb la diada de Sant Jordi (23-04-2009)

tmb52· Boris Izaguirre, Baltasar Porcel i altres autors reconeguts firmaran les seves obres a l’estand que s’instal·larà el dia 23 a passeig de Gràcia – Gran Via

· TMB oferirà actuacions als viatgers en els trajectes de metro i bus, i distribuirà punts de llibre i un recull de relats curts inspirats en els transports

· Fins al dia 15 s’han presentat més de 1.650 textos a la tercera edició del concurs literari ‘online’, a través de la web relatscurts.tmb.cat

Durant la tradicional diada de Sant Jordi són moltes les activitats i iniciatives que se sumen a la festa del llibre i, com és habitual també, al llarg del proper dia 23 d’abril Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) portarà a terme un seguit d’accions per afegir-se a aquesta jornada. Entre aquestes, cal destacar la instal·lació d’un estand propi de TMB, que estarà situat als jardins Reina Victòria de la Gran Via (confluència amb el passeig de Gràcia) i on s’oferiran diferents activitats. En aquest estand està prevista la presència de diversos autors reconeguts que signaran els seus llibres editats per Booket i Labutxaca, segells del Grupo Planeta i Grup 62, respectivament, com Boris Izaguirre (de 10 a 11 hores), Carme Riera (d’11 a 12 hores), Baltasar Porcel (de 12 a 13 hores), Marta Rivera de Cruz (de 13 a 14 hores), Lluís-Anton Baulenas (de 16 a 17 hores), Angela Becerra (de 18 a 19 hores), Lucía Etxebarría (de 19 a 20 hores) i Alicia Giménez-Bartlett (de 20 a 21 hores).

Aquest any, a l’estand també es lliuraran exemplars gratuïts d’un llibre confeccionat amb la selecció dels relats presentats l’any passat en la segona edició del concurs literari online per a obres curtes sobre històries relacionades amb el metro i/o el bus, prologat per l’escriptora Maruja Torres i per la presidenta i el vicepresident executiu de TMB, Assumpta Escarp i Dídac Pestaña, respectivament. Aquest llibre, amb el títol “Històries del bus i el metro” i editat per l’editorial Planeta, també s’ha distribuït fins al 17 d’abril al centre TMB d’atenció al ciutadà de Sagrera (L1 i L5).

Concurs ‘online’ de relats curts

Precisament entre les accions que TMB organitza amb la seva habitual voluntat de participació en les activitats ciutadanes, cal destacar enguany l’organització de la tercera edició del concurs de relats online. En aquest concurs, que fins al proper 23 d’abril està obert a tothom, hi poden participar tots els relats curts escrits en català o en castellà que tinguin com a temàtica algun fet o història, sigui real o fictici, amb el transport públic com a eix o escenari. Les narracions, d’una pàgina com a màxim, s’han d’enviar via online, entrant a la pàgina web relatscurts.tmb.cat, creada especialment per TMB per al concurs i on es poden llegir i compratir tots els relats presentats.

A dia d’avui a la tercera edició del concurs s’hi han presentat més de 1.650 narracions i la web ha registrat 24.250 visites. A l’edició del 2008 hi van participar 1.613 textos i el lloc web va registrar més de 32.000 visites. A més, els lectors van reenviar 2.520 textos recomanats entre els mateixos usuaris i es van comptabilitzar més de 56.000 lectures dels textos publicats online.

Entre tots els relats el jurat triarà un guanyador i dues distincions especials per a cada categoria amb el seu corresponent premi, com ara un ordinador Macbook Air i lots de llibres.

A més de la categoria general, hi ha una categoria infantil per a nens de 8 a 12 anys. Més endavant, a primers de maig, es donaran a conèixer els guanyadors de les diferents modalitats del concurs, en un acte de lliurament de premis, de la mà de Maruja Torres, presidenta del jurat de la categoria general.

Sant Jordi i la princesa agafaran el metro i l’autobús

Pel que fa a la resta d’activitats, durant la diada es portaran a terme actuacions al voltant d’històries curioses durant el trajecte pel metro i els autobusos. Diferents actors representaran a Sant Jordi i la princesa en diferents situacions còmiques d’amor i desamor,  demanant consells i idees als usuaris. Aquestes actuacions, juntament amb la lectura dels relats participants del concurs i de la construcció en directe d’un relat en cadena, es podran gaudir a l’estand de TMB, on també es llegiran sencers els altres dos relats en cadena que els participants han anat configurant amb l’aportació de diferents fragments a partir d’una frase de l’escriptor Francesc Miralles, a través també de la mateixa web relatscurts.tmb.cat.

D’altra banda, TMB obsequiarà els usuaris de les xarxes de bus i metro amb un original punt de llibre editat per a l’ocasió amb quatre paraules que es proposen com a inspiració per als concursants: mirada, trajecte, enllaçar i trobar, un detall molt pràctic per utilitzar en tots els llibres que es poden llegir mentre viatgem en els transports públics.

Taller de relats exprés i ‘bookcrossing’

L’actual campanya de foment de la lectura al transport públic, amb vista a la diada de Sant Jordi, és fruit de l’acord entre TMB i el Grupo Planeta. Com a punt d’arrencada d’aquesta campanya, l’1 d’abril l’escriptor Francesc Miralles va impartir dos tallers exprés de literatura per a usuaris del metro i l’autobús urbà. Els centres TMB d’atenció al ciutadà i les botigues Bon Dia de la xarxa de metro han estat escenari del bookcrossing o intercanvi de llibres, cedits per Booket i Labutxaca.

Amb totes aquestes iniciatives TMB vol aprofitar un any més l’ocasió per convidar a gaudir de la festa de Sant Jordi amb el transport públic.

Barcelona, 16 d’abril de 2009