S’inicia la perforació del túnel de l’L9 entre les estacions de Gornal i Mandri
El secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, i l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marin, han visitat avui les obres de construcció del tram de l’L9 a L’Hospitalet de Llobregat, a poques setmanes de l’inici de la perforació del tram de túnel des de l’estació de Gornal, fins a Mandri, de 7,2 quilòmetres de longitud. Això permetrà apropar el metro a barris fins ara allunyats de la xarxa, i potenciar la intermodalitat a intercanviadors com la Torrassa o Collblanc. A més, 5 de les 10 estacions d’aquest tram es troben ja en avançat estat de construcció.
Nou túnel en marxa
El secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, acompanyat de l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marin, ha visitat avui les obres de construcció de l’L9 que es duen a terme al municipi, coincidint amb la propera arrencada de la tuneladora que ha de perforar el tram de túnel des del pou Bifurcació, proper a l’estació de Gornal, fins a Mandri.
Les obres permetran millorar les connexions amb transport públic de diferents barris de L’Hospitalet de Llobregat que fins ara quedaven allunyats de la xarxa de metro, tant per desplaçar-se cap al centre de Barcelona, Santa Coloma de Gramanet i Badalona, com per a arribar a l’aeroport de Barcelona, els campus universitaris i altres municipis del Baix Llobregat, com ara el Prat de Llobregat.A més, permetrà enllaçar amb altres línies de metro i Rodalies gràcies a la construcció d’intercanviadors com ara el de la Torrassa o Collblanc, la qual cosa facilitarà notablement els transbordaments i enllaços amb altres modes de transport públic.
Treballs de muntatge a la tuneladora al pou Bifurcació
Actualment, s’està ultimant el muntatge de la tuneladora encarregada de perforar aquest tram entre Gornal i Mandri, al pou bifurcació ubicat al costat de l’estació de Gornal, que fa 31 metres de diàmetre aproximadament i uns 36 metres de profunditat. Així, es preveu que iniciï la perforació del túnel en les properes setmanes.
La introducció de la tuneladora s’ha efectuat mitjançant grues de gran tonatge des de dalt, baixant les peces progressivament i muntant-les al fons del pou.
Imatge aèria del pou bifurcació
La tuneladora que perforarà aquest tram de túnel entre L’Hospitalet de Llobregat i Barcelona ha estat especialment encarregada per a agilitzar el ritme d’execució de la línia per tal d’apropar el metro a aquestes àrees el més aviat possible.
La màquina, de 12 metres de diàmetre, permet revestir el túnel amb peces de formigó a mesura que es perfora. Així, s’augmenta la seguretat en el procés d’execució, i es minimitzen possibles moviments del terreny, amb un control més exhaustiu de l’obra.
Inicialment, la tuneladora s’explotarà des del pou ubicat al Parc Logístic, i més endavant des del pou de l’estació de Campus Sud, primer, i Campus Nord, després. Això permetrà la posada en servei de manera parcial d’aquest tram, per tal de facilitar la correspondència entre l’L9 i altres línies de metro i rodalies.
7,2 quilòmetres i 10 estacions
El tram de túnel que ara es començarà a perforar abasta una longitud de 7,2 quilòmetres i inclou 10 noves estacions, que donaran servei a diferents barris de L’Hospitalet de Llobregat i Barcelona.
El traçat s’inicia al pou bifurcació, situat entre les estacions de Gornal i Provençana, i gira en sentit nord-est fins a l’intercanviador de la Torrassa. Des d’aquí, continua recte en sentit est, passant per l’estació de Collblanc i gira cap al nord passant per les estacions de Campus Sud i la Zona Universitària. Des d’aquí gira en sentit est, i continua en paral·lel a l’avinguda Diagonal, passant per Campus Nord, Manuel de Girona i Prat de la Riba, on la línia continua cap al nord per arribar a Sarrià. El tram de túnel finalitza a l’estació de Mandri, que se situa més al nord-est.
Pel que fa a les 10 estacions d’aquest tram, actualment s’estan duent a terme els treballs següents:
· Gornal: ja s’han executat els murs pantalla, s’ha buidat el pou de l’estació i s’ha executat la coberta del vestíbul i ara es treballa en l’extracció de terres de l’espai del futur vestíbul, sota coberta. També s’ha iniciat la construcció de l’estructura metàl·lica interior de suport per a encabir els ascensors i les escales d’emergència i mecàniques. Aquesta estació se situa a prop de 43 metres de profunditat.
· Torrassa: S’han construït els murs perimetrals, s’ha buidat el pou de l’estació i està gairebé enllestida l’obra civil del vestíbul. Ara s’ha iniciat la construcció de l’estructura metàl·lica interior del recinte, com a l’estació de Gornal, i s’estan duent a terme els treballs previs per a l’execució de l’intercanviador amb l’L1, que facilitarà els transbordaments modals. Aquesta estació té una profunditat d’uns 45 metres.
Imatge virtual de l’Intercanviador de la Torrassa
· Collblanc: les obres d’estructura es troben força avançades. Així, ja s’han construït els murs pantalla perimetrals i s’està completant l’estructura del vestíbul i l’excavació dels últims metres del pou de la futura estació. Aquesta estació tindrà correspondència amb l’L5 de metro, de manera que els usuaris podran connectar des d’aquí amb municipis del Baix Llobregat i el centre de Barcelona. L’estació s’ubica a 53 metres de profunditat aproximadament.
· Campus sud: s’estan construint els murs pantalla que delimitaran el perímetre d’aquesta estació. També, s’han començat els treballs per a executar les pantalles i la coberta de la resta del vestíbul, així com el recinte per on s’explotarà la tuneladora més endavant. Aquesta estació se situa a uns 45 metres de profunditat.
· Zona Universitària: actualment es treballa en l’execució dels murs pantalla perimetrals del recinte de l’estació. L’estació té una profunditat de prop de 55 metres.
Pel que fa a les estacions de Campus Nord, Manuel Girona, Prat de la Riba, Sarrià i Mandri, les obres es troben en fase inicial i es preveu avançar-les durant aquest any. En aquest sentit, a l’estació de Sarrià ja han començat els treballs de desviament de serveis afectats per l’obra.
5 tuneladores a tota l’L9
A banda de la tuneladora que començarà a construir el túnel de L’Hospitalet de Llobregat fins a l’estació de Mandri, s’estan emprant 4 tuneladores més a diversos punts.
En aquest sentit, al Prat de Llobregat hi ha dues màquines perforant en sentit contrari des de Mas Blau, una en direcció a la T1 de l’aeroport de Barcelona, que ja ha passat per Ciutat Aeroportuària i una altra en sentit Parc Logístic que ja ha passat per l’estació Intermodal del Baix Llobregat.
D’altra banda, una altra màquina perfora des del desembre el túnel entre el pou d’atac de Zona Franca Litoral i el pou bifurcació, i ja ha passat la futura estació de Motors. Finalment, s’està condicionant una altra tuneladora a Sagrera Meridiana, per executar el tram fins a Mandri.
A més, ja s’ha completat l’obra civil del tram de túnel construït en mina i entre pantalles entre el pou Bifurcació proper a l’estació de Gornal i l’estació de Fira, a L’Hospitalet de Llobregat, de prop d’1,3 quilòmetres de longitud.
En total, ja s’han construït prop de 27,7 dels 50 quilòmetres de longitud total de l’L9 (inclòs el tram de l’L4 que funcionarà inicialment amb l’L9), mentre que es troben en construcció el 80% de les 52 estacions.
Posada en servei
Per tal d’agilitzar la posada en servei d’aquesta línia, que és la línia soterrada en construcció més llarga d’Europa, a mesura que s’acabin els diferents trams, i en paral·lel a l’execució d’altres parts de l’L9, s’aniran posant en funcionament.
Precisament, al desembre, es va iniciar les proves de conducció automàtica al ramal de Santa Coloma de Gramenet, entre les estacions de Can Zam i Can Peixauet, amb la previsió que es pugui posar en funcionament aquesta tardor.
Durant l’hivern següent es preveu posar en funcionament el segon tram més avançat, el corresponent al ramal de Badalona, entre les estacions de Gorg i Bon Pastor, per a finalment obrir el tram fins Sagrera Meridiana cap a la primavera del 2010.
Pel que fa al tram des de la Zona Franca fins a Collblanc, així com les estacions al voltant de la Fira, es preveuen posar en funcionament durant el 2011.
1 d’abril de 2009